Κούλογλου: Σοβαρή δημόσια ραδιοτηλεόραση αντίδοτο στα fake news

Permalink

«Μια σοβαρή δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι το αντίδοτο στα fake news, όπως αποκαλύπτει και μια έρευνα, η οποία μελέτησε τον βαθμό πληροφόρησης των πολιτών πολλών χωρών σε συσχετισμό με τα ΜΜΕ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου κατά την ομιλία του σε ντιμπέητ για τα fake news στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο των Ανοιχτών Ημερών των Ευρωπαϊκών Θεσμών προς το κοινό.

Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής, η έρευνα απέδειξε ότι όσο περισσότερα ιδιωτικά ΜΜΕ λειτουργούσαν σε μια χώρα τόσο χαμηλότερο ήταν το επίπεδο πληροφόρησης των πολιτών. «Αντιθέτως, το υψηλότερο επίπεδο πληροφόρησης καταγράφεται στην Δανία, όπου τα δημόσια ΜΜΕ λειτουργούν καλά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στ. Κούλογλου προσέθεσε επίσης πως οι ψευδείς ειδήσεις αποτελούν σημαντικό πρόβλημα καθώς εμποδίζουν τους πολίτες από το να αποφασίζουν σωστά. «Δεν είναι όμως νέο φαινόμενο. Τα fake news εμφανίστηκαν μαζί με τις πρώτες εφημερίδες. Έχουν γίνει πόλεμοι βασισμένοι στις ψεύτικες ειδήσεις. Η εισβολή στο Ιράκ, για παράδειγμα, αιτιολογήθηκε με 25 ψεύτικες ειδήσεις», είπε ο ευρωβουλευτής.

Στη σύγχρονη εποχή οι ψεύτικες ειδήσεις διασπείρονται ανεξέλεγκτα μέσω των social media που δεν μπορούν να ελεγχθούν. «Ο έλεγχος της αλήθειας στα παραδοσιακά ΜΜΕ ήταν πιο εύκολος. Σήμερα, το διαδίκτυο και η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή μας. Η Googleγια παράδειγμα εμφανίζει σε υψηλότερες θέσεις τις δημοσιεύσεις που έχουν την περισσότερη αναγνωσιμότητα καθώς συγκεντρώνουν πολλά κλικ. Εάν σήμερα γινόταν μια δημοσίευση ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγεται μια συζήτηση για τα fake news λίγοι είναι εκείνοι που θα έμπαιναν να τη διαβάσουν. Εάν όμως η δημοσίευση έλεγε ότι ‘γυμνοί ευρωβουλευτές μιλούν για τα fake news’ θα έμπαιναν πολλοί. Για καιρό το google θα έβγαζε σε υψηλές θέσεις αυτή την δημοσίευση, την οποία θα διάβαζαν ακόμη περισσότεροι αναγνώστες», εξήγησε ο Στέλιος Κούλογλου.

Σε αυτά τα νέα δεδομένα «πρέπει να επανεκπαιδευτούμε. Κάποτε το αλφάβητο ήταν απαραίτητο για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας. Σήμερα βλέπουμε μικρά παιδιά να παίζουν με τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα χωρίς τον έλεγχο των γονιών τους. Πρέπει λοιπόν να εκπαιδευτούν να αναγνωρίζουν το ψέμα από την αλήθεια».

Οι δημοσιογράφοι όπως και οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος είναι πολύ σημαντικοί προς αυτόν τον σκοπό, γιατί υπερασπίζονται την αλήθεια. Για τον λόγο αυτό η προστασία τους είναι επιβεβλημένη. «Τους τελευταίους έξι μήνες στην ΕΕ είχαμε δυο δολοφονίες δημοσιογράφων που ερευνούσαν την διαφθορά. Πρέπει να προστατεύσουμε τους δημοσιογράφους και τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος γιατί οι αποκαλύψεις κατά της διαφθοράς είναι προς όφελος της κοινωνίας», είπε ο Στέλιος Κούλογλου, με την πρωτοβουλία του οποίου στις 29 Μαΐου θα απονεμηθεί από την ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστέρας ένα βραβείο για whistleblowers και δημοσιογράφους. «Σκοπός του βραβείου είναι αφενός η επιβράβευση και η προστασία των δημοσιογράφων και των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, αφετέρου η ενθάρρυνση ακόμη περισσότερων ανθρώπων που γνωρίζουν σκάνδαλα να βγουν μπροστά να πουν την αλήθεια και να ωφελήσουν την κοινωνία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.


(Visited 103 times, 1 visits today)

Read more:
ELLe2Q3WoAApW97
Κούλογλου: Ο Βορίδης δίνει γραμμή στο Χρυσοχοϊδη.

«Καταθέσαμε ερώτηση με πόνο καρδιάς», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ΚΟΚΚΙΝΟ Πάτρας, σχετικά με την ερώτηση...

Close