Κούλογλου από Λάρισα: «Δεν ξέρουμε αν φύγει το ΔΝΤ»

Permalink

Ως ερώτηση του ενός εκατομμυρίου χαρακτηρίστηκε το αν θα αποχωρήσει το ΔΝΤ από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κυβέρνηση βλέπουν πως η έξοδος από τα μνημόνια είναι κοντά από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου που βρίσκεται στη Λάρισα για την παρουσίαση της νέας του ταινίας και του βιβλίου του.

Ο κ. Κούλογλου που βρέθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους ανθρώπους του κόμματος για το πολιτικό παρασκήνιο στην Ευρώπη και πως εξελίσσονται τα πράγματα με την Ελλάδα.

Έτσι ο ίδιος παρά το γεγονός πως ενημέρωσε σχετικά με την παρουσίαση της ταινίας και του βιβλίου του στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, γρήγορα ξεκίνησε να απαντά σε ερωτήσεις που αφορούσαν το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Για το πως βλέπουν στην Ευρώπη την Ελλάδα στη μετά μνημονίων εποχή κι αν μπορεί να πιαστεί και πάλι από το λαιμό απάντησε: «Για να σε πιάσουν από το λαιμό πρέπει να σε κρατάνε από κάπου. Αυτό που γινόταν έως τώρα είναι το θέμα της δόσης. Μας έλεγαν πως αν δεν γίνει αυτό που θέλανε δεν θα παίρναμε τη δόση. Εάν κλείσουν τα μνημόνια και η χώρα βγει και πάλι στην αγορά κι όπως φαίνεται με καλά επιτόκια τότε το όπλο αυτό δεν θα δουλεύει.

Έχουμε όλα τα περιθώρια αν η οικονομία πάει καλά να πάμε καλά. Η οικονομία δείχνει να πηγαίνει καλύτερα αν και είναι προφανές πως δεν γίνεται αντιληπτό στις τσέπες των ανθρώπων που υποφέρουν. Όπως δείχνει όμως η εμπειρία άλλων χωρών, όταν φύγει αυτή η θηλιά θα μπούμε σε μία άλλη πορεία».

Φυσικά η σύγκριση με την Αργεντινή ποτέ δεν έλειψε και με τη χώρα της Νοτίου Αμερικής να ζητά και πάλι αυτή τη βοήθεια, η απορία όλων ήταν αν και η Ελλάδα μπορεί να ξαναμπλέξει: «Αν έρθει στην εξουσία μία αχαλίνωτη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση το θεωρώ σχεδόν σίγουρο. Είναι θέμα πολιτικής κι όχι προσώπων.

Αυτό συνέβη και στην Αργεντινή. Εκεί εμφανίστηκε η πιο ακραία μορφή του νεοφιλελευθερισμού. Είχε παίξει ρόλο πως είχε μπει ξανά στο ΔΝΤ υπό τις ίδιες συνθήκες με ακραίες κινήσεις και ιδιωτικοποιήσεις που οδήγησαν και στην χρεοκοπία. Αν η πορεία που ακολουθούμε από μία νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που θα διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις, θα κάνει απολύσεις στο δημόσιο και θα αλλάξει το ωράριο όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Μητσοτάκης προχθές.

Αυτό είναι το δίλημμα στις εκλογές του 2019. Αν ο κόσμος θα εμπιστευθεί ξανά την κυβέρνηση που τους έβγαλε από την περιπέτεια ή θα παραδώσει την εξουσία σ’αυτούς που την έριξαν εκεί και δεν έχουν αλλάξει μυαλά».

Παραμένει ακόμα άγνωστο για τον κ. Κούλογλου τι θα κάνει το ΔΝΤ. Αν δηλαδή μείνει στη χώρα ή όχι: «Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Δεν ξέρουμε αν θα φύγει το ΔΝΤ, εξαρτάται από τις ρυθμίσεις του χρέους, αλλά και τα πολιτικά παιχνίδια που κυρίως έχουν να κάνουν με την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας.

Αν το ΔΝΤ μείνει στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος, κάτι που το θεωρώ πολύ πιθανό θα συνεχίσουμε έτσι. Αν φύγει όμως υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια διαπραγματεύσεις για τα μέτρα του 2019-2020.

Τι πραγματικά όμως βολεύει την ελληνική πλευρά: «To ΔΝΤ κακώς ήρθε στην Ευρώπη κι όπου έχει πάει έχει φέρει καταστροφές. Γι’αυτό και καλό κουράγιο στην Αργεντινή. Το ίδιο μας είχε ευχηθεί και ο Όλι Ρεν. Καλό θα ήταν να φύγει παρά τις αυτοκριτικές που έχει κάνει. Η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς αυτό».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα λάθη της Κυβέρνησης προς το εκλογικό σώμα: «H Κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακολουθήσει πολιτικές λιτότητας. Όποια κυβέρνηση και να το έκανε δεν θα ήταν δημοφιλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να τις εφαρμόσει με το μικρότερο κόστος, αλλά αυτό δεν αρκεί για τον περισσότερο κόσμο.  Αναγνωρίζουν όλοι κάποια προσπάθεια, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο κόσμος κρίνει με βάση τη τσέπη του και τη φορολογία που έχει να πληρώσει και δυσανασχετεί.

Το ερώτημα όμως είναι τι θα γινόταν αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κι ήταν κάποιο άλλο κόμμα από αυτά που θα εφάρμοζαν πιο σκληρά μέτρα λιτότητας και είναι βουτηγμένα στα σκάνδαλα. Στην Ελλάδα όπου και σηκώσουμε κάτι θα δούμε ένα σκάνδαλο, όλα είχαν μίζες, ποσοστό με διάφορους κρατικούς και συχνά κυβερνητικούς αξιοματούχους.

Παράλληλα, ανέφερε ένα παράδειγμα χωρίς να ονοματίσει για ένα πρόσφατο έργο όπου ενημερώθηκαν οι πρώην πρωθυπουργοί και ένας από αυτούς ρώτησε πόσα θα «κοστολογηθεί»…

Με την ιδιότητα του ως δημοσιογράφος ο Στέλιος Κούλογλου ρωτήθηκε και για τα ελληνικά ΜΜΕ κι αν έχουν επηρεαστεί από την κρίση: «Τα ελληνικά ΜΜΕ, χάσανε την είδηση του αιώνα και ήταν πως η χώρα χρεοκοπούσε. Τα δείγματα του 2000 ήταν πως πάμε από το κακό στο χειρότερο και υπήρχαν δημόσιες προειδοποιήσεις όπως αυτή του Σημίτη. Κανείς όμως δεν διερωτήθηκε ούτε ερεύνησε το θέμα.

Από εκεί και πέρα μαζί με την οικονομική κρίση και την κρίση των ΜΜΕ και με το ίντερνετ να υπάρχουν δημοσιογράφοι καλοί που όμως έχουν μεγάλους περιορισμούς στη δουλειά τους για να πούνε την αλήθεια. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος. Άρα η έλλειψη αξιοπιστίας τροφοδοτεί την πτώση του ενδιαφέροντος».

Τέλος όταν του ζητήθηκε ένα σχόλιο για την υπόθεση Μαρινάκη ανέφερε: «Δεν διευκρίνισε πολλά. Ούτε με ποια ιδιότητα έκανε την επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ούτε τι βοήθεια πρόσφερε, ούτε το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες. Σε τόσο ομιχλώδεις αναφορές δεν πρέπει να υπάρχουν σχόλια. Ούτε η Κυβέρνηση θεωρώ πως θα χρειαζόταν να το κάνει».

Τέλος αύριο στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κ. Κούμας» στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της ταινίας του και του βιβλίου του. Στην αρχική του τοποθέτηση ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε γι’αυτά.

«Είναι ένα βιβλίο από τους πρωταγωνιστές που βίωσαν τη χούντα, αλλά έπαιξαν ρόλο και στην οργάνωση και την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος. Όπως και των Αμερικανών διπλωματών που ήταν εκείνη την εποχή στην Αθήνα.

Όλες είναι προσωπικές αφηγήσεις με τη μορφή διηγήματος. Μετά από 51 χρόνια που γίνονται προσπάθειες ωραιοποίησης, επίσημα πλέον είναι μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η αλήθεια και να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη».

Του Χρήστου Τζίκα | Τι νέα Λάρισα


(Visited 96 times, 1 visits today)

Read more:
368651-25981362
Ο Ντράγκι φεύγει, η ευρωπαϊκή αστάθεια και η ακροδεξιά έρχονται

Aπό την τρομοκρατία και τον ευρωκομουνισμό μέχρι τον «μπερλουσκονισμό», την κυριαρχία στην πολιτική ζωή μέσω καναλιών και ποδοσφαιρικών ομάδων, η...

Close