Κούλογλου: Η Ιταλία μπορεί να αποδειχθεί ωρολογιακή βόμβα για την ευρωζώνη

Permalink

Η Ευρωζώνη «φοβάμαι πως δεν πήρε κανένα μάθημα από την κρίση», σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στον Σταύρο Σαμουηλίδη.

«Οι Γερμανοί ξεδόντιασαν μια προς μία όλες τις βασικές προτάσεις του Προέδρου Μακρόν για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης. Αυτό οφείλεται κυρίως σε εσωτερικούς πολιτικούς λόγους της Γερμανίας. Η Μέρκελ είναι αδύναμη, η ακροδεξιά είναι αξιωματική αντιπολίτευση, οι σοσιαλιστές, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα πράγματα είναι σε βαθιά κρίση, και η αριστερά είναι μικρή δύναμη. Επιπλέον, έχουμε την Ιταλία, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ωρολογιακή βόμβα για την ευρωζώνη. Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα πάνε να σχηματίσουν κυβέρνηση, η οποία αναγκαστικά θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ευρωζώνη», εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Φοβάμαι ότι, όπως έκανε και με την ελληνική κρίση, το Βερολίνο θα αξιοποιήσει την ιταλική κρίση για να ισχυροποιηθεί το ίδιο και να βγάλει περισσότερα χρήματα, δεδομένου ότι κάθε φορά που βρίσκεται σε κρίση μια εύθραυστη χώρα του Νότου πέφτουν οι αποδόσεις των ομολόγων της και ευνοείται η Γερμανία. Δεν είμαι ο μόνος απαισιόδοξος. Η γαλλική Liberation έγραφε ότι εάν δεν γίνει κάτι ουσιαστικό, οδεύουμε σε διάλυση», προσέθεσε ο Στ. Κούλογλου.

Για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο ευρωβουλευτής ανέλυσε πως το πρόβλημα δεν είναι ότι το Ταμείο «όπου έχει πάει τα έχει κάνει θάλασσα και έχει προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, αλλά έχοντας προβεί σε μια σειρά από λάθος εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και για τα αποτελέσματα των μνημονιών -κάτι που έχει παραδεχθεί – επιμένει στις ίδιες θέσεις. Όμως στην ελληνική περίπτωση, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα και με την εκκρεμότητα του χρέους που είναι στρατηγικό θέμα για εμάς, δεν ξέρω τι θα ήταν καλύτερο», είπε σημειώνοντας ωστόσο πως «το δράμα με εμάς είναι ότι τα σημαντικά ζητήματα που συζητούνται στις Βρυξέλλες δεν χαίρουν σημασίας κάτω. Στην Αθήνα ο ένας ασχολείται με το τι είπε ο άλλος και άλλα μικροπολιτικά, αγνοώντας ότι το μέλλον της χώρας παίζεται σε σημαντικό βαθμό σε αυτές τις συζητήσεις, όπως για τον προϋπολογισμό της δεκαετίας του 2020, όπου θα υπάρξουν περικοπές λόγω του brexit. Δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση για το πως θα αντιμετωπίσει οργανωμένα η χώρα αυτές τις περικοπές».

«Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, που μας οδήγησε στην κρίση, συνεχίζει να αναπαράγει μοντέλα που είναι ξεπερασμένα και δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της χώρας», προσέθεσε ο Στέλιος Κούλογλου.


(Visited 140 times, 1 visits today)

Read more:
366131-press
Το i-πούλτζερ, η κοινωνία -πράγματι- ώρα μηδέν και τα βραβεία Βατόμουρα

Η κατρακύλα της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη για την ελευθερία του τύπου, συνοδεύεται με την παράλληλη κατάρρευση των κανόνων της...

Close