Kούλογλου: Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος περνούν όλα τα δεινά για όφελος της κοινωνίας

Permalink

Για την σημασία των αποκαλύψεων των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος αλλά και τον κίνδυνο που διατρέχουν πραγματοποιώντας τες, μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στην ΕΡΤ και στην Εύα Μπούρα. Όπως εξήγησε οι άνθρωποι αυτοί βάζουν την ζωή τους σε κίνδυνο -πολύ συχνά και την ζωή των οικείων τους- για να ξεσκεπάσουν σκάνδαλα και κακές πρακτικές προς όφελος της κοινωνίας. Για τον λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή, η ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θέσπισε το βραβείο για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, δημοσιογράφους και υπερασπιστές της αλήθειας, το οποίο δόθηκε από κοινού στον Ραφαέλ Αλέ, τον πρώην εργαζόμενο της PwC που αποκάλυψε τα LuxLeaks, και στον Γιαν Κούτσιακ, τον Σλοβάκο δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε επειδή ερευνούσε σκάνδαλα διαφθοράς στην χώρα του. Το βραβείο ήταν αφιερωμένο στην μνήμη της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια.

«Μόνο στην Ελλάδα αποκαλούνται οι προστατευόμενοι μάρτυρες “κουκουλοφόροι'», είπε ο Στ. Κούλογλου και εξήγησε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτοί οι άνθρωποι τιμούνται, ενώ μάλιστα έχει προωθηθεί και μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την οποία στηρίζουν ευρωβουλευτές ακόμη και από συντηρητικές πολιτικές ομάδες. Με κάποιους από αυτούς τους ευρωβουλευτές, μάλιστα, «έχουμε ξεκινήσει μια πρωτοβουλία εναντίον των SLAPPs, δηλαδή των αγωγών που σκοπό έχουν να εξαντλήσουν και κατ” επέκταση να φιμώσουν τους δημοσιογράφους που κάνουν έρευνα. Η διαβόητη Pilatus Bank είχε κάνει μια τέτοια αγωγή στην Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια, που την ερευνούσε, ζητώντας 40.000.000 δολάρια ως αποζημίωση». Οι ευρωβουλευτές με επιστολές τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ζητήσει να υπάρξει οδηγία που να προστατεύει τους δημοσιογράφους από τέτοιες πρακτικές φίμωσης, και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός να τους αποζημιώνει και να τους στηρίζει σε τέτοιου είδους καταστάσεις.


(Visited 85 times, 1 visits today)

Read more:
Μεγάλη εκδήλωση Αρβανίτη – Κούλογλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εξόρυξη χρυσού

Οι επενδύσεις της καναδικής Eldorado Gold στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει από έντονο σκεπτικισμό και σοβαρότατες επιφυλάξεις μέχρι τη σφοδρή αντίδραση...

Close