Τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα: Τι άλλαξε; Τρεις ευρωβουλευτές απαντούν στο News 24/7

Permalink

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 5η Ιουλίου 2015 και από το δημοψήφισμα. Ήταν η στιγμή που κορυφώθηκε η πολιτική σύγκρουση, ενώ η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμπλήρωνε 6 μήνες και το κλίμα μεταξύ Ευρωπαίων πιστωτών και Αθήνας ήταν… «στο κόκκινο».

Η ανταποκρίτρια του News247 στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, ζήτησε από τρεις ευρωβουλευτές να συγκρίνουν την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα και το «Όχι».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ Νίκος Ανδρουλάκης, απαντούν και διαφωνούν.

Στέλιος Κούλογλου: Καθοριστική η τήρηση των συμφωνηθέντων αλλά και η στάση των Ελλήνων στο προσφυγικό

Η σημερινή εικόνα της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με αυτή το καλοκαίρι του 2015. Αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της χώρας το 2010, η στάση των εταίρων στις Βρυξέλλες ήταν τιμωρητική. Τα στερεότυπα εναντίον των Ελλήνων, που χρησιμοποιήθηκαν για να μην αποκαλυφθεί η συνενοχή των γαλλο-γερμανικών τραπεζών στην υπερχρέωση της, κυριαρχούσαν στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αλλά και μεταξύ των ευρωβουλευτών. Η μαυρογιαλούρειος τακτική των κυβερνήσεων ιδίως τα χρόνια 2012-14 (άλλα λέμε στους ιθαγενείς και άλλα στους «κουτόγραφγκους») και η…αλά Βαρουφάκη διαπραγμάτευση είχε ενισχύσει την εικόνα μιας υπερφίαλης χώρας που επιμένει να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

Καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος έπαιξε η απαράμιλλη, ανθρωπιστική στάση των Ελλήνων πολιτών στη προσφυγική κρίση.

Η επιτυχημένη διαπραγματευτική τακτική Τσακαλώτου, η τήρηση των συμφωνηθέντων από την κυβέρνηση Τσίπρα και οι θετικοί οικονομικοί δείκτες, καθώς και η υπεύθυνη, θαρραλέα στάση του τελευταίου στη συμφωνία για το Μακεδονικό έχουν μετατρέψει τις κριτικές σε συγχαρητήρια και επαίνους. Τα ίδια ακούσαμε και χθες στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο όπου συζητήθηκε το τέλος των μνημονίων από όλους σχεδόν τους ομιλητές, με την θλιβερή εξαίρεση της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής. Ήταν σαν να μιλάγαμε για μια άλλη χώρα.

Ελίζα Βόζενμπεργκ: Αν η σύζυγος του Πρωθυπουργού κλαίει κάθε 5η Ιουλίου, ο ελληνικός λαός τι πρέπει να κάνει;

Τρίτη επέτειος της πιο απροκάλυπτης και ακραίας εξαπάτησης ενός ολόκληρου λαού.

Το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου οδήγησε σε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, ζημίωσε την ελληνική οικονομία με πάνω από 100 δις ευρώ, κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα μας, φόρτωσε στις πλάτες των ελληνικών νοικοκυριών πρόσθετα δυσβάστακτα μέτρα ύψους 15 δις ευρώ και προκάλεσε τεράστιο σοκ στο τραπεζικό σύστημα, από το οποίο ακόμη δεν έχει συνέλθει.

Εάν η σύζυγος του Πρωθυπουργού κατά δήλωσή της κλαίει κάθε 5η Ιουλίου, ο ελληνικός λαός, που υφίσταται όλες τις παραπάνω συνέπειες, τι θα πρέπει να κάνει;

Νίκος Ανδρουλάκης: Καταστροφική διαπραγμάτευση – ζούμε τις συνέπειες

Σήμερα κλείνουμε τρία χρόνια από το δημοψήφισμα, την τελευταία πράξη της καταστροφικής διαπραγμάτευσης της πρώτης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε, πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με μόλις 5 εργάσιμες ημέρες προεκλογική περίοδο, τη νομοθεσία για τη διεξαγωγή του να αλλάζει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου μετά την προκήρυξή του και χωρίς πραγματικό ερώτημα είχε ως αποτέλεσμα να διχάσει τον ελληνικό λαό, να καταρρακώσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα τρίτο μνημόνιο.

Τρία χρόνια μετά ακόμα ζούμε τις συνέπειες. Τα capital control εφαρμόζονται ακόμα και είναι άγνωστο πότε θα καταργηθούν πλήρως. Πάνω από τρία δις είναι τα κέρδη από τα Ελληνικά Ομόλογα που δεν επέστρεψαν στα Ελληνικά ταμεία. Αποδεσμεύτηκαν οι δανειστές από την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 που υποχρέωνε για μέτρα που θα μείωναν το χρέος το 2022 στο 110% του ΑΕΠ. Η κρατική περιουσία παραμένει δεσμευμένη στο Υπερταμείο για ακόμα 96 χρόνια.

Αν και θεωρητικά το νέο μνημόνιο που υπέγραψε αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας ολοκληρώνεται σε δύο μήνες, η υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,5% μέχρι το 2060 θα συνεχίσουν να δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια ακόμα.


(Visited 25 times, 1 visits today)

Read more:
332250-tramp_coup
Η απόπειρα πραξικοπήματος του Τραμπ και ο κίνδυνος του εμφύλιου | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Μοιάζει σαν ταινία του Χόλιγουντ, από αυτές που τα χρόνια του ψυχρού πολέμου καθοδηγούσε ή και συνέγραφε το σενάριο,  το...

Close