Κούλογλου: Πολιτικός θρίαμβος της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο

Permalink

«Πολιτικός θρίαμβος για την Ελλάδα, και όχι μόνο για την κυβέρνηση, ήταν η σημερινή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διατυπώθηκε από όλες σχεδόν τις πτέρυγες συμφωνία με τις πολιτικές της Ελλάδας σε κάθε μέτωπο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και στην Γιάννα Παπαδάκου για την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού για το μέλλον της Ευρώπης.

«Υπήρξε ομόθυμη υποστήριξη και συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο από τα μνημόνια. Η υποστήριξη ήρθε και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει η Νέα Δημοκρατία, και τον αντιπρόεδρό του, τον Γκονζάλες Πονς, που είπε ότι ‘αποτίει φόρο τιμής στην ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο από τα μνημόνια’. Πρόκειται για θέση εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνη της Νέας Δημοκρατίας, που λέει ότι δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως όλες οι πολιτικές ομάδες, εκτός των ακροδεξιών, όπου ανήκει και η Χρυσή Αυγή, χαιρέτισαν την συμφωνία των Πρεσπών ως ένα πολύ θαρραλέο βήμα για την ειρήνη και την πρόοδο στα Βαλκάνια.

«Ο Ούντο Μπουλμαν, ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, σχολίασε ως εξαιρετική την ομιλία του πρωθυπουργού και πρότεινε ο κ. Τσίπρας να αναλάβει την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση όλης της νότιας Ευρώπης. Αυτή η τοποθέτηση έχει ιδιαίτερη σημασία όταν γίνεται από έναν Γερμανό», σχολίασε ο Στ. Κούλογλου συμπληρώνοντας πως στήριξη ήρθε και από τους Πρασίνους και φυσικά την Αριστερά, ενώ υπήρξε και αυτοκριτική από τις πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα λάθη που έγιναν στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

«Μέχρι και ο Γκι Φερχόφστατ, ο επικεφαλής της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, που ήταν πολύ επικριτικός προς την Ελλάδα, έχει αλλάξει πλέον στάση προς την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ότι ‘δεν θα είμαι επικριτικός με σένα, αλλά με τον Ορμπάν το απόγευμα’. Ο Βίκτωρ Ορμπάν στην ουσία περνά από ένα ‘δικαστήριο’ σήμερα για παραβίαση θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σημείωσε πως ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί σαφέστατα ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν. «Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως πρέπει να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά είναι στην ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης της ευρωζώνης να αποφασίσει τα μέτρα και τους τρόπους που θα λάβει για να τους πετύχει. Είπε πως τα μέτρα αυτά θα συζητηθούν και με τους θεσμούς, καθώς δεν θέλει να ανοίξει μια αντιπαράθεση χωρίς νόημα και όφελος κάνοντας λόγο για μονομερή μέτρα. Τόνισε ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να είναι μέτρα λιτότητας αλλά αναπτυξιακά».


(Visited 453 times, 1 visits today)

Read more:
13940720-2420-12-4-page-001
Συνέντευξη Στ. Κούλογλου στην ιρανική εφημερίδα Shargh

Close