Ερώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ενόψει Brexit

Permalink

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ρωτώντας εάν η Κομισιόν υποστηρίζει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ιδιαίτερα με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει το Brexit, καθώς η Μεγάλη Βρετανία στις διαπραγματεύσεις θέλει να περιορίσει την ελευθερία διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών. Κατά αυτό τον τρόπο, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής, τα γλυπτά, που αποτελούν προϊόν κλοπής και έχουν αφαιρεθεί από το σύνολο του έργου που βρίσκεται στην Ακρόπολη, δεν θα είναι εύκολα προσιτά στους πολίτες της ΕΕ.

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου:

Το άρθρο 167 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενθαρρύνει τη συνεργασία των κρατών μελών για την διατήρηση και τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς

Η οδηγία 2014/60/ΕΕ καλύπτει όλα τα πολιτιστικά αγαθά που χαρακτηρίζονται «εθνικοί θησαυροί καλλιτεχνικής, ιστορικής ή αρχαιολογικής αξίας» βάσει της εθνικής νομοθεσίας.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, αποτελούν προϊόν κλοπής και έχουν αφαιρεθεί από το σύνολο του έργου που βρίσκεται στην Ακρόπολη. Εδώ και δεκαετίες έχει ζητηθεί η επιστροφή τους στην Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα μετά το BREXIT δεν θα είναι εύκολα προσιτά στους πολίτες της ΕΕ καθώς η Μεγάλη Βρετανία στις διαπραγματεύσεις θέλει να περιορίσει την ελευθερία διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών. Ακόμα και βρετανοί αρθρογράφοι, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζουν την σημασία της απρόσκοπτης πρόσβασης και της επανένωσης των εν λόγω γλυπτών [1].

Ερωτάται η Επιτροπή:
Υποστηρίζει την επιστροφή των γλυπτών, ιδιαίτερα με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει το BREXIT;

[1] https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/sep/25/brexit-parthenon-marbles-greece-heritage


(Visited 76 times, 1 visits today)

Read more:
Τι δεν καταλαβαίνετε...
Τι δεν καταλαβαίνετε;… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close