Κούλογλου: Αν η συμφωνία ήταν τόσο «προδοτική» για εμάς, γιατί οι γείτονες δεν την πήραν;

Permalink

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, παρατήρησε σε συνεντεύξεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα, στο ραδιοσταθμό «Κόκκινο» και στην τηλεόραση του Alpha, ότι από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, όπου η συμμετοχή ήταν μικρή, προκύπτει ένα ερώτημα για την ελληνική πλευρά: «Εάν η συμφωνία ήταν τόσο ‘προδοτική’, εάν ήταν τόσο καλή για την ΠΓΔΜ και τόσο κακή για εμάς, όπως λένε όλοι οι πολέμιοί της εδώ, γιατί τότε οι γείτονες δεν την πήραν; Αφού τάχα ‘ξεπουλήσαμε’ γλώσσα και εθνότητα, γιατί δεν έτρεξαν στην εκποίηση;»

«Το δίδαγμα», εξήγησε ο Στ. Κούλογλου, «είναι ότι η βλακεία και η υποκρισία είναι ανίκητες. Στην γειτονική χώρα, την συμφωνία καταπολεμούν όλοι αυτοί που ήθελαν τα αγάλματα του Μ. Αλέξανδρου και είχαν ονομάσει αεροδρόμια και δρόμους από την αρχαία ελληνική κληρονομιά. Γιατί επιμένει η αντιπολίτευση να πανηγυρίζει και να μην καταλαβαίνει, λογικά σκεπτόμενη, για ποιον λόγο οι ‘βουκεφάλες’ της γείτονος δεν την θέλουν;»

Όσον αφορά τα διάφορα σχόλια ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο λόγω της μικρής συμμετοχής, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου επεσήμανε πως «αφού επιλέξαμε να βαφτίσουμε τους γείτονες, καλό είναι να τους αφήσουμε να αποφασίσουν εκείνοι εάν είναι άκυρα ή όχι τα δημοψηφίσματά τους και τι πολιτικό αποτέλεσμα παράγουν. Ας μείνουμε να ερμηνεύουμε το δικό μας σύνταγμα και όχι των άλλων χωρών».


Την ίδια στιγμή, «η στάση της Αριστεράς πέραν του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο λυπηρή, γιατί η Δεξιά πάντα χρησιμοποιούσε το μακεδονικό με εθνικιστικό τρόπο. Αλλά η Αριστερά έχει παράδοση με τους σλαβομακεδόνες και γνωρίζει την ιστορία του προβλήματος. Ξέρει ότι στην προσφυγιά ο Ριζοσπάστης τυπωνόταν στα ελληνικά και τα σλαβομακεδονικά. Ξέρει ότι όλες οι ανακοινώσεις έβγαιναν στα ελληνικά και στα σλαβομακεδονικά. Επομένως να εξανίστανται σήμερα και να ‘ανακαλύπτουν’ ότι δώσαμε γλώσσα και λοιπά, είναι μικροπολιτική που δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνη που κάνει ο κ. Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, «ο Ζάεφ απέτυχε στον στόχο να έχει μεγάλη συμμετοχή το δημοψήφισμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι απείχαν είναι εναντίον της συμφωνίας. Η αποχή εξηγείται από τον συμβουλευτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος. Επίσης το προεκλογικό κλίμα ήταν υποτονικό, και εξάλλου στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες υπάρχει μια τάση απομάκρυνσης από τα κοινά. Αντίθετα οι 650.000, που ψήφισαν, είναι υπέρ της συμφωνίας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου και προσέθεσε:

«Στις βουλευτικές εκλογές ο Ζάεφ είχε πάρει 450.000 ψήφους. Τώρα, το ‘ναι’ υποστήριξαν 650.000 πολίτες, με την υποστήριξη φυσικά των αλβανικών κομμάτων. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θεωρεί ότι αυτοί είναι μια καλή μαγιά για να επιτευχθεί ο στόχος των 80 βουλευτών που απαιτούνται για την συνταγματική αναθεώρηση εφόσον πάνε σε εκλογές. Μιλώντας με δημοσιογράφους στην ΠΓΔΜ, που γνωρίζω από την εποχή που έκανα ρεπορτάζ εκεί, έμαθα ότι ο Ζάεφ με αυτό το αποτέλεσμα θα προσπαθήσει να πείσει κάποιους βουλευτές ώστε να βρει τους έντεκα που του λείπουν, πριν οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ήδη και στο εθνικιστικό στρατόπεδο υπήρξαν ρωγμές: Κάποιοι βουλευτές ψήφισαν ενώ η απόφαση ήταν το μποϊκοτάζ. Εάν, βέβαια, δεν καταφέρει να βρει αυτούς τους επιπλέον έντεκα, τότε θα πάει στα τέλη Νοεμβρίου την χώρα σε εκλογές».


(Visited 237 times, 1 visits today)

Read more:
24
Κούλογλου στον Alpha989: «Νέο κόλπο» της ΕΕ η νέα Frontex

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σήμερα στον Alpha 989 και στις δημοσιογράφους Έφη Αλεβίζου και Σοφία Μπερετάνου για τη σύσταση...

Close