Κούλογλου: Ουγγαρία και Πολωνία θέλουν μια ακροδεξιά διεθνή

Permalink

Με αφορμή την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την συζήτηση για την άνοδο της νεοφασιστικής βίας, όπου επέκρινε ακροδεξιούς συναδέλφους του ότι κλείνουν τα μάτια στον φασισμό και έτσι γίνονται συνένοχοι, μίλησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στο ραδιόφωνο του news247.

Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «είχαμε μια έκτακτη συζήτηση για την άνοδο της φασιστικής και ακροδεξιάς βίας στην Ευρώπη με αφορμή κυρίως τα τελευταία γεγονότα στη Γερμανία, αλλά φυσικά και τα προηγούμενα περιστατικά που είχαμε στην Ελλάδα όπως τις επιθέσεις στον Μπουτάρη και τον Κωνσταντινέα, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ή εναντίον προσφύγων και μεταναστών ιδίως στα ακριτικά νησιά. Η ακροδεξιά βία έχει αυξηθεί επίσης και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Στην συζήτηση αυτή λοιπόν, διάφοροι ευρωβουλευτές, κυρίως από την πρώην ανατολική Ευρώπη, όπως την Πολωνία και την Ουγγαρία, αντί να μιλάνε για την άνοδο της ακροδεξιάς και τα επεισόδια βίας άρχισαν να καταγγέλλουν τον Στάλιν, το σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό. Αυτοί ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει και η Νέα Δημοκρατία. Τους είπα λοιπόν, ότι αυτό ήταν πολύ εξοργιστικό γιατί στην πραγματικότητα  άλλαζαν τελείως το πεδίο της συζήτησης εξίσωναν τον φασισμό με τον σοσιαλισμό. Μίλησα και για τα εγκλήματα της ΧΑ στην Ελλάδα και τα πρόσφατα, από τον Παύλο Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμαν, τις επιθέσεις εναντίον συνδικαλιστών, τονίζοντας ότι όσοι κλείνουν τα μάτια σε αυτά τα εγκλήματα είναι στην ουσία συνένοχοι».

Οι χώρες του Βίζεγκραντ μαζί με την Αυστρία, όπου η ακροδεξιά συμμετέχει στην κυβέρνηση, «θέλουν επιστροφή στα κλειστά σύνορα. Η νοοτροπία τους είναι ο καθένας να κάνει ότι θέλει στην χώρα του. Η Πολωνία και η Ουγγαρία κατηγορούνται για παραβίαση σωρείας αρχών της ΕΕ. Στην προηγούμενη, μάλιστα, Ολομέλεια το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κίνησης διαδικασιών εναντίον της Ουγγαρίας. Αυτό δεν έχει συμβεί ξανά στην ιστορία της ΕΕ», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου επισημαίνοντας ότι η συμμαχία αυτών των χωρών δημιουργεί μια ακροδεξιά διεθνή.

«Επίσης, ο Στίβ Μπάνον, ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, έχει εγκατασταθεί στην Ευρώπη όπου προσπαθεί να προκαλέσει ένα συντονισμένο κλίμα αμφισβήτησης της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό φυσικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Τράμπ, προς τον οποίο εξάλλου κοιτούν και οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί», προσέθεσε ο ευρωβουλευτής.

Στον αντίποδα θα έπρεπε να βρίσκεται η ευρωπαϊκή ηγεσία, η οποία, όπως σχολίασε ο Στ. Κούλογλου, «δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Υπάρχουν φωνές όπως του Μακρόν και του Τσίπρα που θέλουν να διαμορφώσουν ένα μέτωπο των αριστερών, των προοδευτικών, των σοσιαλδημοκρατών, των πρασίνων, και των κεντρώων στην Ευρώπη. Ελπίζουμε ενόψει των ευρωεκλογών να γίνει αυτό πραγματικότητα, διαφορετικά η παρουσία της ακροδεξιάς θα είναι ενισχυμένη, απειλώντας τα κοινωνικά κεκτημένα και δικαιώματα».

«Η ακροδεξιά ψηφίζει εναντίον των εργασιακών δικαιωμάτων, του οκταώρου, των μειονοτήτων, των αδυνάμων, των μεταναστών. Σε αυτή την Ολομέλεια για παράδειγμα ψηφίσαμε για τις μειώσεις των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων, που επηρεάζει την κλιματική αλλαγή και δεν αφήνει περιθώρια ιδεολογικών διαφορών. Έχει επιπτώσεις σε όλους. Η ακροδεξιά πάλι ψήφισε κατά», εξήγησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου επισημαίνοντας ότι το 70% των νόμων που διέπουν την καθημερινότητα ψηφίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συνεπώς δεν πρέπει να αφεθούν έρμαιο στους ακροδεξιούς.


(Visited 41 times, 1 visits today)

Read more:
369348-antapokrise...
Ανταπόκριση…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close