Κούλογλου: Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη πολιτική εφεύρεση των τελευταίων χρόνων, αλλά χρειάζεται αλλαγή

Permalink

Με νέους της Κομοτηνής συνομίλησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στο πλαίσιο των δράσεων του Europe Direct Κομοτηνής ενόψει των ευρωκλογών του Μαΐου του 2019. Η συζήτηση που μεταδόθηκε ζωντανά από τα social media στράφηκε γύρω από θέματα όπως η μεταναστευτική πολιτική, η άνοδος της ακροδεξιάς, τα δικαιώματα των ζώων, η καθημερινότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η σημασία των ερχόμενων ευρωεκλογών.

Δικαιώματα των ζώων:

Η απαγόρευση των κλουβιών στην εκτροφή των ζώων παραγωγής είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα που έχει να κάνει με υγεία και πολιτισμό. «Είμαστε ότι τρώμε και είμαστε ότι κάνουμε στα ζώα, η συμπεριφορά μας στα ζώα είναι δείγμα του πολιτισμού μας».

Μεταναστευτικό:

Πρόκειται για θέμα περίπλοκο καθώς συνδέεται άμεσα με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. «Το θέμα είναι πολιτικό, έχει να κάνει με την απομάκρυνση από τις θεμελιώδεις αξίες ανθρωπισμού και της ΕΕ». Για να υπάρξει αλλαγή πολιτικής χρειάζονται ριζικές αλλαγές στις κοινωνικές πολιτικές στην ΕΕ, στις δουλειές, στις δημόσιες επενδύσεις. «Το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται πολιτικά όπου δεν υπάρχει ούτε ένας πρόσφυγας. Το μεταναστευτικό είναι πολυ-παραγοντικό πρόβλημα για ορισμένες χώρες».

Άνοδος της ακροδεξιάς:

«Μόνο το προσφυγικό/μεταναστευτικό ΔΕΝ είναι η αιτία. Είναι ο καταλύτης». Το κοινωνικό έδαφος είναι πολύ διαβρωμένο από τις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ που έχουν δημιουργήσει οργή και ανασφάλεια στον πληθυσμό της ΕΕ. «Η ακροδεξιά σε πολύπλοκα ζητήματα δίνει εύκολες λύσεις». Σε πλούσιες περιοχές διαμορφώνεται μια ιδιότυπη κατάσταση καθώς υπάρχει το κατάλληλο κοινωνικό έδαφος για να προπαγανδιστεί η ανασφάλεια για το μέλλον και την κοινωνική ανισότητα. «Το μεταναστευτικό ζήτημα θα καθορίσει έμμεσα και τις ευρωεκλογές του 2019 μιας και η ακροδεξιά εκμεταλλευόμενη το μεταναστευτικό θα θέσει το θέμα προεκλογικά».

Καθημερινότητα στο ΕΚ:

Οι συνεργασίες είναι επιβεβλημένες και οι συνασπισμοί απαιτητοί. Για παράδειγμα στην περίπτωση της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, όπου μια ομάδα πέντε ευρωβουλευτών από διαφορετικές πολιτικές ομάδες αλλά και επαγγελματικό παρελθόν αγωνιζόμαστε για να ολοκληρωθούν άμεσα οι έρευνες για την δολοφονία της και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ευρωεκλογές:

«Είναι σημαντικότατες οι ευρωεκλογές λόγω του κινδύνου της ανόδου της ακροδεξιάς. Το ΕΚ λαμβάνει το 70 % των αποφάσεων που επηρεάζουν την καθημερινότητά των ευρωπαίων πολιτών». Η αποχή του κόσμου οφείλεται στη δυσφορία ή και αδιαφορία για Ευρώπη. «Ο Ευρω-σκεπτικισμός δεν βοηθάει με τη σειρά του, αλλά απομακρύνει περισσότερους πολίτες από τις διαδικασίες». «Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη πολιτική εφεύρεση των τελευταίων χρόνων, αλλά χρειάζεται αλλαγή».


(Visited 21 times, 1 visits today)

Read more:
ΑΦΙΣΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Εκδήλωση του Στ. Κούλογλου για την προβολή της ταινίας «Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής» στην Καισαριανή

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας “Ο Tόπος μου” διοργανώνουν την προβολή της...

Close