Κούλογλου στον Guardian για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Permalink

«Η Γερμανία ποτέ δεν ανέλαβε πλήρως όπως θα έπρεπε την ιστορική της ευθύνη απέναντι στην ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Guardian για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων μετά το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, το οποίο υπολογίζει το ποσό να είναι άνω των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ μαζί με τους τόκους. «Η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην καθυστέρηση της ανάπτυξης της χώρας μας ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής.

Στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει με ζήλο τις γερμανικές αποζημιώσεις, λιγότερο από δυο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ενώ την ίδια ώρα το Βερολίνο απορρίπτει αυτές τις αξιώσεις.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη «οι Έλληνες προέβαλαν ηρωική αντίσταση στους Γερμανούς κατακτητές, αλλά το τίμημα ήταν βαρύ. Δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν σε αντίποινα για τα χτυπήματα των ανταρτών κατά της Βέρμαχτ και τουλάχιστον 300.000 πέθαναν από πείνα. Περίπου 40.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους από τον λιμό μόνο το πρώτο έτος της κατοχής, ενώ η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας σχεδόν εξαλείφθηκε». Επίσης, ο Guardian τονίζει πως «οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι, αυτή η οικονομική και νομισματική κατάρρευση, το άτοκο δάνειο – το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Χίτλερ στην Αφρική – είχε καίριο ρόλο στην οικονομική εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Ελλάδας, εν μία νυκτί».


(Visited 71 times, 1 visits today)

Read more:
Screen Shot 2018-06-25 at 08.08.04
Κούλογλου για Κοτζιά: Ενίοτε οι παραιτήσεις γίνονται δεκτές

Ο Νίκος Κοτζιάς «ως υπουργός Εξωτερικών έκανε πολύ καλή δουλειά. Αναβάθμισε την δυναμικότητα της εξωτερικής πολιτικής, προχώρησε στην επίλυση προβλημάτων...

Close