Κούλογλου: Οι δυο διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων

Permalink

Στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων υπάρχουν «δυο σημαντικές διεθνείς εξελίξεις που μας ενδιαφέρουν», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 και τον Βασίλη Κουφόπουλο, εξηγώντας: «Πρώτον, η Πολωνία έχει ξεκινήσει, για δικούς της λόγους, διαδικασίες τα τελευταία χρόνια ζητώντας πολεμικές επανορθώσεις, γιατί η χώρα καταστράφηκε ολοσχερώς στον πόλεμο. Η δεύτερη εξέλιξη είναι η επιστροφή των έργων τέχνης που εκλάπησαν από τους ναζί. Υπάρχει διεθνής ευαισθητοποίηση  για την επιστροφή τέτοιων προϊόντων κλοπής. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει τους κλεμμένους θησαυρούς στην Αφρική, στις πρώην γαλλικές αποικίες. Οι κλοπές αυτές είχαν γίνει βέβαια κατά κύριο λόγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την περίοδο της σκληρής αποικιοκρατίας. Όμως πρόκειται για μια εξέλιξη που πρέπει να αξιοποιήσουμε και να ζητήσουμε και εμείς τους εκατοντάδες θησαυρούς που εκλάπησαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να μην αναφερθούμε στα γλυπτά του Παρθενώνα».

Σχολιάζοντας την απόφαση των Ολλανδικών Σιδηροδρόμων να αποζημιώσουν τους συγγενείς των θυμάτων, που είχαν μεταφερθεί με τα τρένα τους στο στατόπεδο του Άουσβιτς και στα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «είναι μια σημαντική απόφαση γιατί δείχνει ότι η ιστορική μνήμη ούτε παραγράφεται ούτε αλλοιώνεται όσο και αν περνούν τα χρόνια. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα και για τις δικές μας διεκδικήσεις σε ότι αφορά τις γερμανικές επανορθώσεις για την καταστροφή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Βέβαια, όπως είπε ο Στέλιος Κούλογλου, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των δυο υποθέσεων. «Η Ολλανδία δεν καταστράφηκε όπως καταστράφηκε η Ελλάδα κατά την κατοχή, ούτε υπήρξε αναγκαστικό κατοχικό δάνειο για τους Ολλανδούς προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις του Χίτλερ όπως έγινε στην Ελλάδα. Οι διαφορές είναι ουσιαστικές και μεγάλες. Εάν, όμως, οι Ολλανδοί για τέτοια σοβαρά εγκλήματα ζητούν συγγνώμη, πόσο μάλλον πρέπει η Γερμανία να ζητήσει και αυτή συγγνώμη και να προχωρήσει στις απαραίτητες επανορθώσεις για την ηθική, πρώτα απ όλα, αποκατάσταση της ζημιάς που έχει κάνει στην Ελλάδα. Αυτό γιατί – και είναι κάτι που λέω συχνά στους δεξιούς Γερμανούς ευρωβουλευτές που μας κατηγορούν – η Ελλάδα έχει όψεις υποανάπτυξης ακριβώς γιατί τα όσα συνέβησαν στον πόλεμο και στον εμφύλιο, που ήταν συνέχεια της κατοχής, την ανάγκασαν να ξεκινήσει την ανασυγκρότησή της χρόνια αργότερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ματωμένη και με τους Έλληνες διχασμένους, άλλους πρόσφυγες και άλλους διωγμένους», δήλωσε.


(Visited 119 times, 1 visits today)

Read more:
kouloglou1449486944
Κούλογλου στο Κόκκινο: ο Πάπας κι η ντροπή των ντόπιων ιεραρχών

«Τα τρομοκρατικά φαινόμενα δεν αποτρέπονται με περισσότερη αστυνόμευση αλλά πρέπει να δουλέψουμε στα αίτια της τρομοκρατίας» τόνισε στο Κόκκινο και...

Close