Ομιλία Κούλογλου για τα fake news στην εκδήλωση 10 χρόνων του TVXS

Permalink

Στην εκδήλωση του TVXS για τα δέκατα «Fake News Free» γενέθλιά του, που διοργανώθηκε στο Impact Hub Athens στις 08/12/2018, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άνθρωποι των social media συζήτησαν για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης των ψευδών ειδήσεων. Μεταξύ των ομιλητών ο Στέλιος Κούλογλου, που αναφέρθηκε στο φαινόμενο των fake news στην εποχή του διαδικτύου και τη διαφορετική σημασία και βαρύτητά τους για τις εξελίξεις.

Ένα πρόβλημα που προκύπτει με τη χρήση του Internet είναι η διαστρέβλωση της ιστορίας και της ιστορικής μνήμης, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η μηχανή αναζήτησης της Google εμφανίζει στα αποτελέσματα τα site, με βάση τις επιλογές των χρηστών. Το 70% των χρηστών κοιτάζει τις τρεις πρώτες ειδήσεις και το 80% δεν προχωράει στη δεύτερη σελίδα των αποτελεσμάτων της αναζήτησης. Μια ψεύτικη είδηση λοιπόν, που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των χρηστών, θα εμφανίζεται στα πρώτα αποτελέσματα και θα παραμείνει εκεί για αρκετό καιρό. To πρόβλημα μάλιστα θα γίνει χειρότερο με τα deep fake news που θα αποτελούνται από παραποιημένο ήχο και εικόνα που θα είναι δύσκολο για τον χρήστη να διαπιστώσει την πλαστότητά τους.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι πως όλα αυτά μπορούν να επέμβουν στις δημοκρατικές εξελίξεις και στις εκλογές, όπως συνέβη στην περίπτωση του βρετανικού δημοψηφίσματος και των αμερικανικών εκλογών. Το Facebook, όπως αποκάλυψε και ο Σνόουντεν, ο Αμερικανός πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος, είναι το μεγαλύτερο σύστημα παρακολούθησης στον πλανήτη. «Με 70 likes γνωρίζουν τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις σας, με 150 likes ξέρουν τις καταναλωτικές συνήθειες σας, με 180 likes ξέρουν περισσότερα για σας από τους γονείς σας και με 270 likes ξέρουν περισσότερα για σας από το σύντροφό σας”.

Έχοντας, λοιπόν, μια τεράστια βάση δεδομένων, τη χρησιμοποιούν όταν θέλουν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, εντοπίζοντας τους αναποφάσιστους και βομβαρδίζοντάς τους με ψεύτικες ειδήσεις. Κάτι τέτοιο έγινε στην περίπτωση των αμερικανικών εκλογών, που τους βομβάρδισαν με την ψεύτικη είδηση ότι ο Πάπας υποστήριζε τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές. Δεν γνωρίζουμε αν καθόρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά σίγουρα κάποιοι επηρεάστηκαν από αυτού του είδους την προπαγάνδα.

Screen Shot 2018-12-12 at 14.23.56

Και στην Ελλάδα έχουμε μορφές fake news, παραπληροφόρησης παλιάς κοπής, ακραία πράγματα, όπως π.χ. οι πρόσφατες δηλώσεις του Βορίδη, ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει τις φάτνες. Όπως ανέφερε, μάλιστα ο κ. Κούλογλου, μετά τη δήλωση του Βορίδη, τρομοκρατήθηκε κι αγόρασε καμιά 15αριά φάτνες, για να έχει. Επειδή τελικά αυτό αποδείχθηκε ψευδής είδηση, άρχισε να τις χαρίζει μέχρι να εξαντληθούν, χαρίζοντας την πρώτη στον ΑΝΤ1 και τον κ. Παπαδάκη.

Οι μεγάλες εταιρείες, όπως είναι η Google και η Facebook, δεν πρόκειται να πάρουν πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του φαινομένου, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στα οικονομικά τους συμφέροντα. Οι ψεύτικες ειδήσεις προσελκύουν περισσότερο κόσμο και η αύξηση της επισκεψιμότητας επιφέρει μεγαλύτερα κέρδη.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, πρέπει εμείς οι ίδιοι να ενδιαφερθούμε και, ως Αριστερά, να προωθήσουμε εναλλακτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δεν θα παρακολουθούν την προσωπική μας ζωή και δεν θα κινούνται με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Πρέπει να μειώσουμε την τεράστια δύναμη που έχουν αποκτήσει αυτά τα ολιγοπώλια.

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο αντιμετώπισης είναι η εκπαίδευση των χρηστών στον κόσμο του διαδικτύου από μικρή ηλικία και η εκμάθηση ψηφιακής γραφής και ανάγνωσης, ώστε να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τις ειδήσεις και να τις ξεχωρίζουν από τα fake news. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθούν ισχυρά δημόσια μέσα ενημέρωσης, που θα αποτελούν το αντίβαρο απέναντι στα ιδιωτικά, που κινούνται με κίνητρο το κέρδος, ώστε οι πολίτες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και λιγότερο επιρρεπείς στις ψεύτικες ειδήσεις.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του κ. Κούλογλου, καθώς και των υπόλοιπων ομιλητών εδώ.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ.

 


(Visited 86 times, 1 visits today)

Read more:
310616-kerameos
Καταπέλτης η Κομισιόν κατά της Κεραμέως, για θρησκευτικά και «εθνική προπαγάνδα» στα σχολεία

Έμμεση αλλά σαφή καταδίκη των πολιτικών της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, συνιστά η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ερωτήσεις του...

Close