Κούλογλου: Η ΕΕ πάσχει από το σύνδρομο του Τιτανικού

Permalink

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάσχουν από το σύνδρομο του Τιτανικού. Χορεύουν στην πρώτη θέση αδιαφορώντας ότι το πλοίο πάει ολοταχώς για το παγόβουνο», τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Κύμα Fm και στην Νικολέττα Δουκάκη, και εξήγησε ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Εάν δεν αλλάξει πολιτική θα πάψει να υπάρχει – με την μορφή τουλάχιστον που την ξέρουμε σήμερα. Επί δεκαετίες οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Αυτό ενισχύθηκε με την οικονομική κρίση του 2008, προκαλώντας ανασφάλεια και οργή με αποτέλεσμα την άνοδο της ακροδεξιάς – η οποία είναι εναντίον της Ένωσης».

«Αυτές οι πολιτικές λιτότητας προκαλούν πολιτική αποσταθεροποίηση. Στο Βερολίνο η Μέρκελ δεν μπορεί να κυβερνήσει όπως παλιά ούτε την Γερμανία, ούτε την Ευρώπη. Στη Γαλλία έχουμε πολιτική αστάθεια. Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι προϊόν της κρίσης, επειδή οι σοσιαλιστές και τα παραδοσιακά κόμματα είχαν καταρρεύσει. Αλλά μόλις έγινε Πρόεδρος εφάρμοσε τις ίδιες πολιτικές υπέρ των πλουσίων και έτσι εμφανίστηκε το κίνημα των κίτρινων γιλέκων. Με τα ημίμετρα, που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μακρόν, μάλλον δεν θα εκτονωθεί η κατάσταση. Ασταθής είναι η κατάσταση και στην Ιταλία. Για όλα αυτά οι ερχόμενες ευρωεκλογές που είναι πολύ σημαντικές. Τον Μάιο αναμένεται πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και άνοδος της ακροδεξιάς που θα αποσταθεροποιήσει την ΕΕ. Είναι απαραίτητη η αλλαγή πολιτικής και η στροφή προς περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη», συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή την εκδήλωση του Tvxs.gr και τα βραβεία Πινόκιο, όπου ψηφίστηκε η καλύτερη ψεύτικη είδηση της δεκαετίας, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου σχολίασε πως «τα fake news, που αποσκοπούν άλλοτε στην προπαγάνδα και άλλοτε στα οικονομικά οφέλη, υπήρχαν πάντα, αλλά σήμερα το πρόβλημα είναι διογκωμένο, σε σχέση με παλαιότερα, γιατί μέσω του διαδικτύου και των social media τα fake news αναπαράγονται πολύ γρήγορα. Όμως οι πολίτες για να αποφασίζουν για την τύχη τους και το μέλλον της χώρας τους πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι».

Προς αυτό τον σκοπό, τόσο το Αμερικανικό Κογκρέσο όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ασκήσει σε πιέσεις στους κολοσσούς του διαδικτύου όπως το Facebook για να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς των ψευδών ειδήσεων. «Όμως πρόκειται για ημίμετρα ενώ το Facebook είναι εταιρεία, που κοιτά το κέρδος της. Θέλει περισσότερη επισκεψιμότητα για να αυξάνει τα έσοδά της. Τα fake news προσελκύουν πολλούς αναγνώστες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής ο οποίος σε αρκετές ημερίδες που έχει διοργανώσει για το πρόβλημα αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προτείνει τις εξής απαντήσεις:

«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε εναλλακτικά κοινωνικά δίκτυα. Έχουν υπάρξει τέτοια και δημιουργούνται και άλλα. Επίσης πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση στο σχολείο ώστε οι μαθητές να μπορούν να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα. Όπως παλαιότερα ήταν απαραίτητη η γνώση της γραφής και της ανάγνωσης, έτσι και σήμερα είναι απαραίτητο να μάθουμε ψηφιακά γράμματα. Τέλος, πρέπει να υπάρχουν και δημόσια ποιοτικά μέσα ενημέρωσης. Έχει αποδειχθεί ότι στις χώρες που τα δημόσια ΜΜΕ είναι ισχυρά, ο κόσμος είναι καλύτερα ενημερωμένος. Η δημόσια τηλεόραση είναι ένα μέσο που ελέγχεται, δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και άρα μπορεί να περιορίσει τις ψεύτικες ειδήσεις και να αποκαταστήσει την αλήθεια».


(Visited 63 times, 1 visits today)

Read more:
Screen Shot 2018-06-26 at 14.49.17
Κούλογλου για εμπάργκο ΝΔ στην ΕΡΤ: Θέλουν να παίζουν εντός έδρας με στημένη διαιτησία

Εντύπωση προκαλεί η δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου της ΝΔ Κ. Κυρανάκη που είπε ότι είναι «κρίμα» το γαλάζιο εμπάργκο στην...

Close