Κούλογλου: Μεγάλη τιμή για τη χώρα μας η πρόταση υποψηφιότητας Τσίπρα για Νόμπελ Ειρήνης

Permalink

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή για τη χώρα μας η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης, που προτείνει η νομπελίστρια Wided Bouchamaoui», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνεντεύξεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του news247 και στο Πρώτο Πρόγραμμα, ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν άλλα τόσο μεγάλα διεθνή γεγονότα όσο η συμφωνία των Πρεσπών. Συνεπώς θεωρώ ότι μπορεί να κερδίσει το βραβείο. Η ίδια η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρόκειται για το μόνο καλό νέο που μπορεί να παρουσιάσει. Χθες σε ομιλία που έκανε σε ένα φόρουμ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πρότυπο επίλυσης διεθνών διενέξεων. Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα θα λάβει την υποστήριξη, εκτός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και πολλών διεθνών προσωπικοτήτων είτε ανήκουν στην αριστερά, στο κέντρο ή στην δεξιά».

Η Τυνήσια Wided Bouchamaoui έχει λάβει το Νόμπελ Ειρήνης το 2015 ως μέλος του «Κουαρτέτου Εθνικού Διαλόγου», το οποίο παρενέβη αποφασιστικά στα πολιτικά πράγματα της Τυνησίας την κρίσιμη περίοδο 2013-2014, όταν η χώρα δεχόταν τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά την επανάσταση του 2011 που ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπεν Αλί.

Η νομπελίστρια βρίσκεται στα Σκόπια και πρόκειται να διατυπώσει επισήμως την πρόταση της αύριο το πρωί σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο μιας ειδικής εκδήλωσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο τοπικό Πανεπιστήμιο Fon. Στην συνέντευξη Τύπου και την εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Νάνο Ρουζίν, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής, την Τετάρτη όλοι μαζί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, προκειμένου η κ. Bouchamaoui να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για την πρωτοβουλία της να τον προτείνει μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ως υποψήφιους για το Νόμπελ Ειρήνης του 2019.

«Η συμφωνία των Πρεσπών λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα και φέρνει σταθερότητα στα Βαλκάνια όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη με την ένταση στις σχέσεις Κοσόβου και Σερβίας να αυξάνεται. Την ίδια στιγμή, έχουμε άνοδο της ακροδεξιάς και φυγόκεντρες τάσεις στην Ευρώπη, ενώ η ηγεσία της αδυνατεί να την καθοδηγήσει», σχολίασε ο Στ. Κούλογλου, που απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι ανταλλαγή για την μη μείωση των συντάξεων τόνισε πως «δεν γίνονται ανατολίτικα παζάρια στην ΕΕ. Όσοι τα λένε αυτά ή δεν γνωρίζουν το πολιτικό παιχνίδι στην Ευρώπη ή λένε ψέματα και δημαγωγούν».

Ακολουθεί η συνέντευξη στο news247:

 


(Visited 292 times, 1 visits today)

Read more:
380214-pos_douleuei...
Πώς δουλεύει…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close