Κούλογλου σε βουλευτές της Β. Μακεδονίας: Τα fake news σπέρνουν το μίσος ανάμεσά μας

Permalink

Καθ’ όλη την πορεία προς την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, «τα περισσότερα ΜΜΕ έπαιξαν κακό ρόλο, ενισχύοντας και προωθώντας την προπαγάνδα όσων εναντιώνονταν στην συμφωνία, με αποτέλεσμα να σπέρνουν το μίσος ανάμεσα στους δυο λαούς», τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου απευθυνόμενος σε βουλευτές της Βόρειας Μακεδονίας κατά την διάρκεια διακοινοβουλευτικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και είχε ως θέμα το πως ένα κοινοβούλιο μπορεί να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως με αφορμή το μακεδονικό και την συμφωνία των Πρεσπών στήθηκε συστηματική προπαγάνδα παραπληροφόρησης από την αντιπολίτευση και τις ακροδεξιές ομάδες, με αποτέλεσμα να αναχθεί το ζήτημα σε «εθνικό θέμα ζωής ή θανάτου, όπου τάχα θα χάναμε εδάφη και την εθνική μας ταυτότητα. Όσοι ήμασταν υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή χαρακτηρισθήκαμε προδότες. Τα περισσότερα ΜΜΕ ενίσχυσαν και προώθησαν αυτή την προπαγάνδα». Μάλιστα, όπως παρατήρησε ο ευρωβουλευτής «μόλις υπογράφηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, κάποιες εφημερίδες έγραψαν ότι αυτό το επέτρεψε η τρόικα – που δεν υπάρχει πια στην Ελλάδα! – ως αντάλλαγμα για την συμφωνία των Πρεσπών!»

Ο Στ. Κούλογλου παρουσίασε ως μια μέθοδο αντιμετώπισης των fake news και της παραπληροφόρησης την ενίσχυση της δημόσιας ενημέρωσης, η οποία θα ανεβάζει τον πήχη και για τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει και οι πολίτες να εκπαιδευθούν κατάλληλα για να μπορούν να διακρίνουν την ψευδή από την αληθινή πληροφορία. «Όπως παλαιότερα ήταν απαραίτητη η γνώση της αλφαβήτου για την καθημερινότητά μας, έτσι και σήμερα έχει γίνει απαραίτητη η γνώση της ψηφιακής αλφαβήτου. Αυτή η εκπαίδευση θα πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία».

Με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου συμφώνησαν οι βουλευτές που εκπροσωπούσαν την Β. Μακεδονία στο συνέδριο. «Παραπλήσια αντιμετώπισαν το ζήτημα και τα ΜΜΕ στην Β. Μακεδονία. Δεν έχει σημασία εάν εμείς εδώ, προσωπικά, στηρίξαμε ή όχι την συμφωνία. Σημασία έχει ότι λύθηκε ένα πρόβλημα. Όμως δεν παρατηρήθηκαν μόνο fake news. Κατά κύριο λόγο επρόκειτο για προπαγανδιστικούς, αποπροσανατολιστικούς τίτλους που στόχευαν το θυμικό των αναγνωστών. Πρέπει οι νέοι άνθρωποι να μάθουν να διακρίνουν την παραπληροφόρηση», επεσήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς.

«Στις τηλεοράσεις την Παρασκευή, όταν η Ελλάδα υπερψήφισε την συμφωνία των Πρεσπών, η πρώτη είδηση δεν ήταν αυτή», προσέθεσε η Κατερίνα Κανέφσκα Αρσόφσκα, διευθύντρια του γραφείου του Προέδρου της Βουλής των Σκοπίων. «Η πρώτη είδηση μέχρι αργά το βράδυ ήταν το ποιος θα μας εκπροσωπήσει την Eurovision», δήλωσε.


(Visited 67 times, 1 visits today)

Read more:
ELLe2Q3WoAApW97
Κούλογλου: Ο Βορίδης δίνει γραμμή στο Χρυσοχοϊδη.

«Καταθέσαμε ερώτηση με πόνο καρδιάς», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ΚΟΚΚΙΝΟ Πάτρας, σχετικά με την ερώτηση...

Close