Κούλογλου στην γαλλική Humanite: οι απελπισμένοι άνθρωποι πιστεύουν στα θαύματα

Permalink

Τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές εξηγεί σε σειρά συνεντεύξεών του σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το ποσοστό του 31,53% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ζήλευαν  πολλά ευρωπαϊκά κόμματα από όλους τους χώρους.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα, «Humanité», ο Σ. Κούλογλου εξηγεί ότι δύο ήταν οι βασικές αιτίες που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές : Πρώτον, η λιτότητα που επιβλήθηκε από την ΕΕ με το 3ο Μνημόνιο. « Ακόμα και αν η κυβέρνηση προσπάθησε να το εφαρμόσει με πιο ήπιο τρόπο, δεν ήταν αρκετό. Οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο απελπισμένοι και απογοητευμένοι και οι απελπισμένοι άνθρωποι πιστεύουν στα θαύματα. Ο Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα το συγκεκριμένο. Υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους, για να έρθει η ανάπτυξη και μετά όλα θα είναι “παράδεισος”. Αυτό ήταν όλο.», ανέφερε ο Σ. Κούλογλου.

Ο δεύτερος λόγος που, κατά τον Σ. Κούλογλου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές ήταν η συμφωνία των Πρεσπών. «Αυτή η συμφωνία δέχτηκε επίθεση από όλες τις πλευρές. Μας αντιμετώπιζαν σαν προδότες, παρόλο που όλος ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι ήταν η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να υπογράψει η κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε το λαϊκό συναίσθημα και έπαιξε το χαρτί της άκρας δεξιάς », αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει : « Το καλό νέο είναι ότι το κόμμα της ακροδεξιάς, η Χρυσή Αυγή, δεν κατάφερε να μπει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο γιατί οι ψηφοφόροι ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, περίπου 32%, o Σ. Κούλογλου τονίζει ότι δεν είναι « καθόλου αμελητέο » κι’ ότι είναι ένα αποτέλεσμα που «όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα, είτε αριστερά, είτε δεξιά, θα ήθελαν να έχουν».

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της ΝΔ, ο Σ. Κούλογλου επισημαίνει ότι όλο το οικονομικό και μιντιακό σύστημα στήριξε μέχρι τέλους τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Έγινε προπαγάνδα υπέρ του τους μήνες πριν τις εκλογές, ενώ 

υπήρχε ένα είδος ενέδρας ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, που βρισκόταν υπό συνεχή επίθεση. Αυτή ήταν μια θαυμάσια καμπάνια παραπληροφόρησης. Επίσης, δεν είχαμε ένα μεγάλο “ντιμπέιτ”, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, σχετικά με τις κύριες κατευθύνσεις για τη χώρα, γιατί ο Μητσοτάκης δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Τσίπρα», αναφέρει στην «Humanité».

Στην ερώτηση «ποιοί είναι οι ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν το ΣΥΡΙΖΑ μετά από 4 χρόνια», ο Σ. Κούλογλου απαντά οτι υπάρχει τεράστια διαφορά εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών σε σχέση με το κοινωνικό τους στάτους. « Το βλέπουμε για παράδειγμα στην Αθήνα, όπου τα πιο φτωχα προάστια και συνοικίες ψήφισαν μαζικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ενω οι πλούσιες συνοικίες και αυτές της μεσαίας τάξης ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να απευθυνθεί στη μεσαία τάξη, γι “αυτό έχασε τη μάχη. Είναι αλήθεια ότι η μεσαία τάξη έχει φορολογηθεί πολύ, της έχουν επιβληθεί πολλά ».

Σχετικά με το τί μπορούμε να περιμένουμε από τη « δεξιά » στην κυβέρνηση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι αυτό που θα κάνει αρχικά η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να επιτεθεί σε ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, καθώς έχει πει ότι θα προσλάβει χιλιάδες αστυνομικούς. Τονίζει, επίσης, ότι ο Τύπος, που είναι στα χέρια των ολιγαρχών, θα προστατέψει την κυβέρνηση που οφείλει πολλά χρήματα σε αυτούς που την έχουν στηρίξει. « Η ΝΔ είναι καταχρεωμένη. Θα πρέπει να δώσει συμβόλαια στους δωρητές της. Είναι ένα κόμμα που έχει ξοδέψει απίστευτα ποσά για την προεκλογική εκστρατεία. Δεν γνωρίζουμε πού βρέθηκαν αυτά τα χρήματα, αλλά είναι χωρίς προηγούμενο.  Το κόμμα του Μητσοτάκη χρωστάει 250 εκατ. Ευρώ στις τράπεζες, ενώ δεν έχουν λεφτά. Έχουν χρηματοδοτηθεί από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, πολύ ισχυρά. Στην πραγματικότητα, η NΔ θα είναι πολύ ευάλωτη στα αιτήματα των ολιγαρχών ».

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, « δεν θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή », εκτιμά ο Σ. Κούλογλου, σημειώνοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε μια « πολύ ενεργή εξωτερική πολιτική », με πρώτο παράδειγμα τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τη συνεργασία με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. « Η ΝΔ θα ασκήσει την ίδια πολιτική αλλά πολύ πιο παθητικά », εκτιμά ο ίδιος.

Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Αzencia Νova”, ο Σ. Κούλογλου τονίζει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι εδώ για να μείνει». «Ο Αλ. Τσίπρας είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πιστεύω ότι το αργότερο σε τέσσερα χρόνια θα είναι και πάλι πρωθυπουργός», αναφέρει ο Σ. Κούλογλου και συμπληρώνει: « Ο Τσίπρας είναι νέος και θα παραμείνει στην Ελλάδα για να αλλάξει τα πράγματα, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγές και όχι θαύματα που υπόσχεται ο Μητσοτάκης». 

Στην ίδια συνέντευξη ο Σ. Κούλογλου εκφράζει ανησυχίες για το κύμα ιδιωτικοποιήσεων που θα ξεκινήσει η ΝΔ, αρχής γενομένης από τη ΔΕΗ, αλλά εν μέρει και στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλειας. «Αν ο Μητσοτάκης αρχίσει να καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα θα μας βρει μπροστά του», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε ερώτηση για το τί θα κάνει η νέα κυβέρνηση με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Σ. Κούλογλου εκτιμά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα σεβαστεί τη συμφωνία γιατί δεν θέλει να συγκρουστεί ούτε με τις Βρυξέλλες, ούτε με τη Γερμανία που είναι υπέρ της. «Ο Κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι είναι αντίθετος, ότι η συμφωνία δεν είναι καλή, αλλά δεν είπε ποτέ ακριβώς τί θα κάνει».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο EURACTIV.com, ο Σ. Κούλογλου χαρακτηρίζει ως “το καλύτερο νέο των εκλογών” τον αποκλεισμό του νεοναζιστικού κόμματος της “Χρυσής Αυγής” από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. 

«Το νεοναζιστικό κόμμα είναι εκτός Κοινοβουλίου. Χρησιμοποίησαν την παρουσία τους στο κοινοβούλιο για να διαδώσουν τη ναζιστική τους προπαγάνδα, αλλά τώρα αυτό έχει τελειώσει», αναφέρει ο Σ. Κούλογλου, επισημαίνοντας ότι η «Χρυσή Αυγή» ήταν «σύμπτωμα» της οικονομικής κρίσης και της οικονομικής και πολιτικής χρεοκοπίας της χώρας. «Αυτό δείχνει ότι η ελληνική πολιτική έχει πλέον επανέλθει στην κανονικότητα», πρόσθεσε ο Σ. Κούλογλου, σημειώνοντας ωστόσο ότι μια «σοβαρή εκδοχή» της «Χρυσής Αυγής» μπήκε στην Ελληνική Βουλή, το κόμμα της «Ελληνικής Λύσης».


(Visited 29 times, 1 visits today)

Read more:
29481713814_2618dcc52d_z
Κούλογλου στις Βρυξέλλες για Φουρθιώτη και δίωξη Βαξεβάνη-Παπαδάκου

Επιστολή προς τη Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας είναι μέλος του προεδρείου, και της Ομάδας...

Close