Κούλογλου στο KONTRA CHANNEL: Η δημαγωγία και το ψέμα έχουν κοντά ποδάρια

Permalink

Τις κούφιες υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά η ΝΔ, τις ιδιωτικοποιήσεις που δρομολογούνται, αλλά και την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο KONTRA CHANNEL και στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη, ΚΟΝΤRA24.

«Η δημαγωγία, το ψέμα και ο λαϊκισμός έχουν κοντά ποδάρια», είπε ο Σ. Κούλογλου, σημειώνοντας ότι η ΝΔ έλαβε σχεδόν 40% στις εκλογές, υποσχόμενη πράγματα που δεν μπορούσε να εφαρμόσει.  Χαρακτήρισε «δείγμα προχειρότητας» και «έλλειψη προετοιμασίας» τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ χειρίστηκε το θέμα της «τάξης και ασφάλειας» στα Εξάρχεια, αλλά και την μετατροπή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου σε μουσείο, που περιλαμβανόταν στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά αποδείχθηκε ότι τελικά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά τους φόρους, ο Σ. Κούλογλου παραδέχθηκε ότι η μείωση από το 28% στο 24% είναι ένα θετική, ωστόσο τόνισε ότι η υπόσχεση της ΝΔ για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης δεν τηρήθηκε, ούτε εφαρμόστηκε η μείωση της προκαταβολής από το 100% στο 50% που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. «Πράγματι η μείωση του φόρου από το 28% στο 24% , ισοδυναμεί με ένα σεβαστό ποσό για τις μεγάλες επιχειρήσεις, όμως για τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν μικρά κέρδη, δεν ισοδυναμεί με ένα πολύ μεγάλο ποσό και αντίθετα θα πληρώσουν πολύ περισσότερο για το ηλεκτρικό και τη μη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης». Για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, είπε ότι είναι ένα θετικό μέτρο το οποίο είχε ήδη ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο μειώθηκε και για τις μεγάλες περιουσίες, κάτι το οποίο επιβάρυνε το ελληνικό δημόσιο με 250 εκατ. ευρώ -«ποσό το οποίο θα πρέπει να περικοπεί από αλλού και αναμένουμε να το μάθουμε». Για τις αυξήσεις της ΔΕΗ είπε: «Θα πάνε γύρω στο 16%. Αυτό θα το πληρώσουν τόσο οι ιδιώτες, όσο και οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες».

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα εξής: «Στο κομμάτι που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και πολλά εργατικά δικαιώματα, το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε, τα καταργεί. Η κατάργηση των εργατικών νόμων, των συλλογικών συμβάσεων, η διευκόλυνση των απολύσεων δεν διευκολύνει την  υγιή ανάπτυξη, αλλά μια εργασιακή και κοινωνική ζούγκλα. Αυτές οι ρυθμίσεις δε διασφαλίζουν ούτε την ευημερία των εργαζομένων, ούτε την κοινωνική ειρήνη».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε: «Την περίοδο της κρίσης και των Μνημονίων, υπό την πίεση των δανειστών, υπήρξε ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων και επειδή το δημόσιο δεν μπορούσε να δανειστεί. Αυτή τη στιγμή, ακόμα και η ΝΔ που έλεγε ότι είμαστε σε 4ο μνημόνιο, τώρα λέει ότι έχουν κατέβει πολύ τα επιτόκια δανεισμού. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος οι επιχειρήσεις φιλέτα του ελληνικού δημοσίου να δοθούν σε ιδιώτες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθούν τα ΕΛΠΕ πλήρως στους ιδιώτες, τη στιγμή που το τίμημα που θα πάρεις θα το έπαιρνες μέσα σε 2 ή 3 χρόνια, αν διατηρούσες την ιδιοκτησία εσύ και θα την είχες εις τον αιώνα τον άπαντα. Πολλοί διαγωνισμοί που ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν καταργήθηκαν για να δοθούν σε επίδοξους εργολάβους και το ίδιο πάει να γίνει με το μετρό της Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν δικαιολογείται παρά μόνο αν λειτουργείς υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και έχεις κάνει συμφωνίες μαζί τους να σε στηρίξουν προεκλογικά και μετά πρέπει να πληρώσεις κι εσύ τα χρέη και τα γραμμάτια και να τους τα δώσεις πίσω.».

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ενώ προεκλογικά η ΝΔ έλεγε ότι είναι «προδοτική» και «βλαβερή», τώρα, όπως η κ. Μπακογιάννη, λέει ότι η Συμφωνία θα τιμηθεί και θα τηρηθεί. «Δεν είπαν καν αυτό που έλεγαν προεκλογικά ότι θα κοιτάμε κάθε στιγμή να εφαρμόζεται η συμφωνία και αν όχι θα σταματάμε την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Αυτή είναι μια διαφορετική πολιτική», σχολίασε ο Σ. Κούλογλου.

Ο Σ. Κούλογλου συνέχισε λέγοντας ότι «απόδειξη για όλα αυτά είναι η τοποθέτηση του Μ. Σχοινά στη θέση του Επιτρόπου, ο οποίος είχε εκφραστεί υπέρ της Συμφωνίας κατηγορηματικά. Όχι μόνο ο κ. Σχοινάς, όλο το Ευρωπαίκό Λαϊκό Κόμμα όπου ανήκει η ΝΔ, όλες οι πτέρυγες της ευρωβουλής, οι δημοκρατικές, σοσιαλιστές, πράσινοι, κεντρώοι είναι φανατικά υπέρ της συμφωνίας. Μόνοι τους οι ευρωβουλευτές μάζεψαν υπογραφές για να πάρει ο Τσίπρας και ο Ζάεφ το Νόμπελ ειρήνης. Ένα από τα κριτήρια που επιλέχθηκε ο κ. Σχοινάς ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής είναι ακριβώς ότι τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας. Δεν υπήρχε περίπτωση ο Σαμαράς, ως Μακεδονομάχος να εμφανιστεί και να περάσει από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως απλός Επίτροπος, πολύ περισσότερο ως Αντιπρόεδρος».

Τέλος, ο Σ. Κούλογλου σχολίασε την «άτεγκτη» στάση της κ. Μέρκελ στο θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο είχε τεθεί παρασκηνιακά από τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας: «Απορρίφθηκε ασυζητητί γιατί η Μέρκελ ξέρει ότι ο Μητσοτάκης δημαγώγησε ασύστολα στο θέμα των Πρεσπών και ξέρει ότι ανήκει σε αυτή τη γενιά των Ελλήνων πολιτικών που άλλα έλεγαν στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό και χρεοκόπησαν τη χώρα».


(Visited 94 times, 1 visits today)

Read more:
avaaz
Έλαμψε το νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο στην ψηφοφορία για την TISA

Συστάσεις προς την Κομισιόν κλήθηκε να επικυρώσει την Τετάρτη 3/2 το Ευρωκοινοβούλιο, η οποία προωθεί την υπογραφή της TISA με τις ΗΠΑ...

Close