Ερώτηση προς την Κομισιόν για το λουκέτο στη ΜΚΟ «Team Humanity» από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Permalink
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με την άμεση διακοπή δραστηριότητας που επέβαλε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (MKO) «Team Humanity». Την ερώτηση συνυπογράφει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.

Η MKO “Team Humanity”, που ιδρύθηκε το 2015 με πρωτοβουλία του Δανού Σαλάμ Αντλίν, είχε δημιουργήσει ένα κέντρο, μόλις 150 μέτρα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων της Μόριας και λειτουργούσε ως άτυπη υποστηρικτική δομή για παιδιά και γυναίκες, παρέχοντάς τους φροντίδα, ψυχαγωγικές, αθλητικές και δημιουργικές δραστηριότητες και ένα ασφαλές καταφύγιο. Πριν από λίγες ημέρες, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου επέβαλε την άμεση διακοπή κάθε δραστηριότητας της ΜΚΟ «Team Humanity», επικαλούμενη κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Από την πλευρά του ο ιδρυτής και επικεφαλής της δομής, Σαλάμ Αλντίν, καταγγέλλει στοχοποίησή του από τις ελληνικές Αρχές, όχι μόνο προς τον ίδιο αλλά και προς κάθε εθελοντή που προσπαθεί να παράσχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες.  «Το κέντρο μας λάμπει από καθαριότητα. Και δίπλα είναι το camp της Μόριας το οποίο είναι πραγματική υγειονομική βόμβα και δεν κάνουν τίποτα. Απλά κλείνουν εμάς. Η αστυνομία έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν θέλει τους εθελοντές. Μισεί τους πρόσφυγες, επομένως κι όποιον προσπαθεί ουσιαστικά να τους βοηθήσει», δήλωσε στο tvxs ο επικεφαλής της ΜΚΟ, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση αγρίεψε πολύ τους τελευταίους δύο μήνες».

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν στην Επιτροπή ο Στέλιος Κούλογλου μαζί  με τον Κώστα Αρβανίτη έχει ως εξής:

«Πριν ένα μήνα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας [1], επέβαλε την άμεση διακοπή κάθε δραστηριότητας της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Team Humanity” σε χώρο δίπλα από το κέντρο υποδοχής προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο επικαλούμενη κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η εν λόγω οργάνωση και οι εθελοντές της θεωρούν πως είχε μπει στο στόχαστρο γιατί παρείχαν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ψυχαγωγικών και άλλων αθλητικών δραστηριοτήτων σε εξαιρετικά καθαρούς χώρους, σε αντίθεση με τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής.
Δεδομένου ότι πολλές οργανώσεις έχουν μπει στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ευρώπη [2,3]

Ερωτάται η Επιτροπή:

Παρακολουθεί το φαινόμενο όπου οι αρχές των κρατών μελών κλείνουν ή συλλαμβάνουν εθελοντές οργανώσεων που προσπαθούν να βοηθήσουν συνανθρώπους μας και αν ναι, τι προτίθεται να πράξει προκειμένου η εν λόγω οργάνωση να τύχει αξιοπρεπούς μεταχείρισης;

Έχει συντάξει κάποιο σχέδιο προκειμένου οι οργανώσεις αυτές να υποστηρίζονται αποτελεσματικότερα έναντι εκφοβισμών και νομοθετικών ακροβατισμών;»

[1] https://tvxs.gr/news/ellada/moria-kleinoyn-ton-monadiko-xoro-poy-edine-elpida-sta-paidia
[2] https://www.theguardian.com/world/2019/jun/15/italy-adopts-decree-that-could-fine-migrant-rescue-ngo-aid-up-to-50000
[3] https://www.euractiv.com/section/future-eu/news/hungary-moves-to-jail-ngos-for-helping-migrants/


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
world-humanitarian-summit
Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής: Προκλήσεις και ευκαιρίες

Παγκόσμιοι ηγέτες, διεθνείς οργανώσεις, επιχειρήσεις, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, τοπικών κοινοτήτων και οργανώσεων νέων πρόκειται να συναντηθούν στην πρώτη...

Close