Κούλογλου στην γαλλική τηλεόραση: κυρώσεις στα κράτη που δεν δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες.

Permalink

Υπέρ ενός μηχανισμού αυτόματης διανομής των μεταναστών, αλλά και κυρώσεων για τα κράτη-μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της ΕΕ, τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου σε δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις που παραχώρησε στην εκπομπή «Ιci l’Europe» του «France24» και στο διαδικτυακό κανάλι της γαλλικής εφημερίδας «Humanité».

«Είναι εντελώς απαράδεκτη και ενάντια στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, η έλλειψη αλληλεγγύης είπε ο Σ. Κούλογλου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Ιταλία – οι χώρες που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο μεταναστευτικό και προσφυγικό βάρος –χρήζουν μεγαλύτερης αλληλεγγύης. «Τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, υπάρχουν χώρες που δεν την εφάρμοσαν. Αυτές οι (ανατολικές) χώρες που θέλουν μια “Ευρώπη α λα καρτ”, που θέλουν τα κοινοτικά κονδύλια, αλλά όχι να μοιραστούν τα προβλήματα και τις ευθύνες, θα πρέπει να υποστούν αυστηρές κυρώσεις. Δεν είναι δυνατόν να απειλούμε με μέτρα μια χώρα που ξέφυγε από τη δημοσιονομική πειθαρχία κατά 0,07% και να μη γίνεται τίποτα όταν μια χώρα δε σέβεται τις αξίες και τις αποφάσεις της ΕΕ», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στην «Humanite», ο Σ. Κούλογλου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στα ελληνικά νησιά που φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, σημειώνοντας ότι τους καλοκαιρινούς μήνες καταγράφηκαν πάνω από 13.000 αφίξεις. «Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους μετανάστες απειλώντας ότι θα ανοίξει τη στρόφυγγα και θα τους πετάξει στη θάλασσα», είπε. «Όλα τα ελληνικά νησιά απέναντι από την Τουρκία έχουν πληγεί. Ειδικότερα στο KYT της Λέσβου, χωρητικότητας 3.000 ατόμων, φιλοξενούνται πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μετακινήσει κάποιους στην ενδοχώρα, όπου εκεί όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Πρέπει να μείνουν στα νησιά μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους, αλλά δεν πάει άλλο. Πρέπει να αλλάξει η πολιτική για το μεταναστευτικό, όχι μόνο η ελληνική, αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική. Έτσι δεν λειτουργεί.», ανέφερε ο ίδιος.

«Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι η δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ τώρα αναγκάζεται να κάνει αυτά για τα οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση Τσίπρα όταν έλεγε ότι εφάρμοζε πολιτική υπέρ των μεταναστών. Βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση γιατί οι μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται και βλέπουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι’αυτό. Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τις φουσκωτές λέμβους να βγουν στη στεριά. Ό,τι δηλαδή έκανε ο Σαλβίνι με τα διασωστικά καράβια» , ανέφερε ο Σ. Κούλογλου. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε το δικαίωμα προσφυγής των αιτούντων ασύλου, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο και υιοθετεί τακτικές Σαλβίνι.

Για τον πρώην αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, Ο Σ. Κούλογλου είπε ότι είναι ένας «δημαγωγός» και αποτελεί «ντροπή για την Ευρώπη και την Ιταλία». Υπενθύμισε, δε, ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι χώρες με ιστορία μεταναστών σε όλο τον κόσμο και είναι ντροπή να μη σέβονται τους μετανάστες. «Είναι σα να μη σέβονται την ιστορία τους», είπε.

Εξάλλου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι από τους 26 υποψήφιους επιτρόπους που προτείνει, οι 6 ελέγχονται για διαφθορά στη χώρα τους. «Η νέα Επιτροπή, όπως έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα μου φαίνεται χειρότερη από την παλιά. Η κ. Φον ντερ Λάιεν πρέπει να καταλάβει ότι άλλο Βερολίνο κι’ άλλο Βρυξέλλες. Προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι στο ύψος των περιστάσεων, πόσω δε μάλλον όταν 6 υποψήφιοι επίτροποι είναι μπλεγμένοι με σκάνδαλα», είπε.

Σε ό,τι αφορά τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Έλληνα υποψηφίου αντιπροέδρου της Κομισιόν, είπε ότι η κ. Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να τον αλλάξει. Πρώτον, γιατί συνδέει το μεταναστευτικό με την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, ρίχνοντας νερό στο μύλο της άκρας δεξιάς και δεύτερον γιατί ο τίτλος είναι παράλογος μιας και δεν υπάρχει ένας κοινός τρόπος ευρωπαϊκής ζωής.

Παρακολουθήστε απόσπασμα της συνέντευξης στο France24:

Παρακολουθήστε απόσπασμα της συνέντευξης στην Humanité:


(Visited 24 times, 1 visits today)

Read more:
37327423464_cef488df18_z
Κούλογλου για Εφίμοβα: Η απόφαση του Εφετείου ήταν μια απόφαση που απέδιδε Δικαιοσύνη

«Την Πέμπτη το Εφετείο Αθηνών πήρε μια απόφαση που απέδιδε δικαιοσύνη για την Μαρία Εφίμοβα. Σήμερα, ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών...

Close