Ποιος θα πληρώσει για την αρνητική διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Permalink

«Ποιος θα πληρώσει για την αρνητική διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό και στην Eυρωπαϊκή Ένωση; Από το κατηχητικό και την εθνικιστική εκμάθηση της ιστορίας στα σχολεία μέχρι τις κινηματογραφικές ταινίες,  οι συντηρητικές και αναχρονιστικές απόψεις της κυβέρνησης βλάπτουν σοβαρά την χώρα». Αυτό δήλωσε, με αφορμή τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Διεθνή μέσα αναφέρονται σε ανταποκρίσεις τους στην αστυνομική έφοδο σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας που πρόβαλαν το “Τζόκερ” και το «μάζεμα» ανήλικων θεατών:

Το  Euronews αναφέρει ότι οι αστυνομικοί έβγαλαν έξω από δύο αίθουσες συνολικά 19 ανήλικους, εκ των οποίων οι τέσσερις συνοδεύονταν από τους γονείς τους. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι η  αντιπαράθεση που ξέσπασε γύρω από την υπόθεση εξελίχθηκε σε σημαντική είδηση, ιδίως μετά την ανάδειξη της πληροφορίας, ότι ένας νόμος του 2010 επιβάλει πρόστιμα  ύψους 10.000 ευρώ στους  κινηματογράφους που επιτρέπουν σε ανηλίκους την είσοδο σε προβολές που έχουν κριθεί ακατάλληλες. Αναφέρει επίσης ότι το «Τζόκερ» επιτρέπεται για 12 ετών και άνω στη Γαλλία και 15 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιο «δεικτικό» το Euractiv σημειώνει ότι το «Τζόκερ» «άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας στην ελληνική πολιτική  επικαιρότητα», γράφοντας ότι εδώ και δύο μέρες οι Έλληνες πολιτικοί φιλονικούν για την έφοδο της αστυνομίες στις αίθουσες. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι δύο αξιωματούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού ζήτησαν από την αστυνομία να παρέμβει στους κινηματογράφους, ενώ επισήμως, το Υπουργείο είπε ότι δεν γνώριζε ένα τέτοιο αίτημα. Σημειώνεται, δε, ότι το ζήτημα προέκυψε εξαιτίας ενός νόμου του 1937, ο οποίος επικαιροποιήθηκε το 2010 κι ο οποίος επιβάλλει πρόστιμα στους κινηματογράφους  που δέχονται ανηλίκους σε ταινίες που έχουν κριθεί ακατάλληλες.

Επιπλέον, το δίκτυο φιλοξενεί δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου, ο οποίος σημειώνει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και ότι η κυβέρνηση, γενικά, ωθεί τη χώρα σε μια υπερ-συντηρητική κατεύθυνση.

Θυμίζει μάλιστα την πρόσφατη δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι η διδασκαλία της ιστορίας πρέπει να αναπτύσσει την «εθνική συνείδηση», άποψη που ενισχύει τον εθνικισμό και μπαίνει εμπόδιο στην ευρωπαϊκή συνύπαρξη. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας θεώρησε ότι η διδασκαλία των θρησκειών θα πρέπει να επιδιώκει την ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα απευθύνεται αποκλειστικά στους Ορθόδοξους Χριστιανούς μαθητές» κάτι  που συνιστά διάκριση  σε βάρος των μαθητών άλλων θρησκειών, δήλωσε ο Στ. Κουλόγλου.

Η δυσφήμιση της χώρας συνεχίζεται και με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) , με τίτλο: «Ελλάδα: η αστυνομία διώχνει τους ανηλίκους από δύο κινηματογράφους που παρακολουθούσαν την ταινία “Τζόκερ. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει ότι η ταινία «Τζόκερ» του Τοντ Φίλιπς, που έχει λάβει το «Χρυσό Λιοντάρι» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης που δημιουργεί φόβους για την πιθανότητα βίας στο περιθώριο των προβολών της.


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
29481713814_2618dcc52d_b
Κούλογλου: O Ερντογάν προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει την Ευρώπη

«Η επιδίωξη του Ερντογάν από αυτό το ταξίδι είναι να ανοίξει και πάλι έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση»,...

Close