Ο Σ. Κούλογλου στο ΔΙΑΥΛΟ ΡΟΔΟΠΗΣ μιλάει για τον Μακρόν και για τις επόμενες εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες

Permalink

Την άποψη ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν, δεν έδωσε το «στοιχειώδες» πράσινο φως στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία, επειδή «παίζει παιχνίδια» με τη Γερμανία, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Δίαυλος Ροδόπης».

Ο Σ. Κούλογλου τόνισε ότι όλες οι πολιτικές ομάδες, ακόμα και οι ευρωβουλευτές του Renew Europe, άσκησαν πολύ αυστηρή κριτική στο Μακρόν. Πρόσθεσε, ότι «έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» σημαίνει την αρχή μιας μακροχρόνιας διαδικασίας για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ και πως η Β. Μακεδονία και η Αλβανία είναι έτοιμες για την έναρξη της διαδικασίας αυτής, μετά από τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμόσει. «Μίλησα στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και είπα ότι ζητάμε από φτωχές χώρες, όπως η Β. Μακεδονία και η Αλβανία να κάνουν συνεχώς θυσίες και μεταρρυθμίσεις και αυτές προχωρούν με όραμα την ευρωπαϊκή ένταξη.», είπε ο κ. Κούλογλου.

Ειδικότερα για τη Β. Μακεδονία, ο Σ. Κούλογλου είπε ότι «ο Ζάεφ πήγε κόντρα στους εθνικιστές της χώρας του, έκανε μια θαρραλέα κίνηση και υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και αντί να τον ανταμείψουμε γι’ αυτή τη στάση, τον ρίχνουμε σε ένα πολιτικό χάος και αδιέξοδο το οποίο προκάλεσε κυρίως η άρνηση του Μακρόν να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι  με την εξαίρεση της ακροδεξιάς και των νεοναζί, όλες οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, εξήραν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Εξάλλου, ο Σ. Κούλογλου μίλησε στο «Δίαυλο Ροδόπης» για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 20 Νοεμβρίου, με θέμα τις επενδύσεις της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική και τη Θράκη. Οικοδεσπότες της εκδήλωσης θα είναι από κοινού οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Κούλογλου και Κ. Αρβανίτης.

«Είναι μια εκδήλωση επίκαιρη διότι η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ευθύς εξαρχής ότι σκοπεύει να επανεκκινήσει τις παγωμένες διαδικασίες στην Χαλκιδική, αλλά και να επεκτείνει τις εξορύξεις και στη Θράκη. Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης σε κάτι που θεωρούμε ότι είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, χωρίς να έχει θετικές συνέπειες για την οικονομία», ανέφερε ο Σ. Κούλογλου. “Όλοι θέλουμε τις επενδύσεις, αλλά αυτές οι επενδύσεις πρέπει να φέρουν και οικονομικό αποτέλεσμα. Αν απλώς μια εταιρεία αυξάνει την τιμή της μετοχής της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, γιατί να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία και να καταστρέψουμε μέρη της πατρίδας μας που είναι όμορφα;», πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν τοπικοί παράγοντες, βουλευτές, ακτιβιστές και απλοί πολίτες από τη Χαλκιδική και τη Θράκη που τα τελευταία χρόνια έχουν προσπαθήσει να αναδείξουν το πρόβλημα με τις εξορύξεις χρυσού. Όπως είπε ο Σ. Κούλογλου, «από τη μία στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η διεθνοποίηση του προβλήματος και από την άλλη είναι η ανάδειξη άλλων παρόμοιων διεθνών εμπειριών από τη Ρουμανία και την Τουρκία με καλεσμένους που θα μιλήσουν για τις συνέπειες αντίστοιχων επενδύσεων στις χώρες αυτές».

Καταλήγοντας, ο Σ. Κούλογλου είπε ότι μαζί με τον Κ. Αρβανίτη, θέλουν μέσω της εκδήλωσης, να μεταφέρουν το μήνυμα στις τοπικές κοινωνίες για το τί πραγματικά συμβαίνει. «Είναι στο χέρι των τοπικών κοινωνιών να οργανωθούν και να αναπτύξουν τις αντιστάσεις που χρειάζεται. Αυτή τη στιγμή η όλη υπόθεση αφορά το περιβάλλον και τη ζωή τους, αλλά και τις επόμενες γενεές», σημείωσε.
 

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του Σ. Κούλογλου στο ΔΙΑΥΛΟ ΡΟΔΟΠΗΣ εδώ:


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
201129-trailer
H Ευρώπη σε μια φωτογραφία. Του Στέλιου Κούλογλου

Αυτή η φωτογραφία, ίσως αποτυπώνει καλύτερα από χίλια λόγια τη σημερινή κατάσταση της Ευρώπης. Τραβήχτηκε πριν από ένα μήνα στο...

Close