Ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στη Βόρεια Μακεδονία και την αναζωπύρωση του εθνικισμού

Permalink

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στη Βόρεια Μακεδονία και την αναζωπύρωση του εθνικισμού, μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα και την εξαγγελία πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο Σ. Κούλογλου έχει ως εξής:

«Έπειτα από την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, στην πρώτη σημειώθηκε αναζωπύρωση του εθνικισμού. Ήδη υπάρχουν αναφορές για βανδαλισμούς και απειλές εναντίον πολιτικών, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού Ζάεφ (1).

Στην Ολομέλεια του Στρασβούργου την περασμένη εβδομάδα, η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Αναφέρθηκαν ειδικότερα στη γενναία απόφαση της κυβέρνησης στα Σκόπια να υπογράψει την Συμφωνία των Πρεσπών (2). Μετά τη -δικαιολογημένη- απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, η χώρα κινδυνεύει με πολιτική αστάθεια που πιθανώς να αξιοποιηθεί από τους εθνικιστές. Η απόφαση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου να επισκεφθεί τα Σκόπια είναι αξιοσημείωτη, αλλά απαιτούνται και άλλες ανάλογες κινήσεις.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Εξετάζει να πάρει επείγοντα μέτρα, κι αν ναι ποια θα είναι αυτά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αναζωπύρωση του εθνικισμού και να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα στη Βόρεια Μακεδονία, έπειτα από την άρνηση.»

(1) https://tvxs.gr/news/eyropi-eop/anazopyrosi-toy-ethnikismoy-sti-boreia-makedonia

(2) https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2019-0050_EL.html


(Visited 20 times, 1 visits today)

Read more:
367705-exantlese
Εξάντληση…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close