Θα πείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, συριζάκι: Μια πλούσια εβδομάδα – Άρθρο Στ. Κούλογλου στο TVXS

Permalink

Πλούσια είναι και η δεύτερη εβδομάδα της στήλης «Θα πείτε τον ΣΥΡΙΖΑ… συριζάκι». Ο τίτλος της προέρχεται από τη γνωστή παροιμιώδη έκφραση «θα πείτε το νερό νεράκι», που σημαίνει ότι μπορεί να μην έγιναν όλα καλά επί ΣΥΡΙΖΑ – και όσα καλά έγιναν να μην επικοινωνήθηκαν σωστά – αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την οικονομική, θεσμική, πολιτική και πολιτισμική λαίλαπα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ…

Ας δούμε τί είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε: 

  • Στην υγειά της μεσαίας τάξης: Αυξάνονται οι ελάχιστες εισφορές των μικρομεσαίων επαγγελματιών κατά 23% (πρακτικά για να χρηματοδοτηθεί η μείωση των εισφορών για τους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα). Σύμφωνα με το Υπουργείο, η αύξηση αυτή θα εξισορροπηθεί από μείωση φόρου κάποια στιγμή στο μέλλον.
  • Στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε  ότι οι -υπαρκτές- δηλώσεις του κ. Πέτσα για τους αυξανόμενους κινδύνους από τις περιπολίες στο Αιγαίο είναι fake news και χαρακτήρισε ψεύτη τον Τσίπρα που τις ανέφερε. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν ο  πρωθυπουργός γνώριζε την αλήθεια αλλά κατέφυγε στο ψέμα ή δεν γνωρίζει τι λένε οι υπουργοί του.
  • Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε ότι, από το 2020, οι δαπάνες για ενοίκια θα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του ορίου 30% των ηλεκτρονικών δαπανών επί του εισοδήματος για να «χτιστεί» το αφορολόγητο. Πριν περάσουν δώδεκα ώρες, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών διέψευσαν ότι θα ισχύσει κάτι τέτοιο και ξεκαθάρισαν ότι οι δαπάνες των ενοικίων δεν θα προσμετρώνται στο αφορολόγητο.
  • Μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ,  ο κ. Κικίλιας τοποθέτησε ως πρόεδρο τον υποψήφιο της ΝΔ και ψυχίατρο κ. Λιάπη. Προφανώς εκτιμήθηκε ότι σύχναζε σε μεσημεριανές κουτσομπολίστικες εκπομπές και έκανε « ψυχογραφήματα » για τους παίκτες του « survivor ».
  • Η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη συνεχίζει να στηρίζει τους συνδικαλιστές που εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο του «αμαρτωλού ταμείου » με αποτέλεσμα να αντιδράσουν και  «γαλάζιοι» συνδικαλιστές. Με μια ακόμη αξιοκρατική κίνηση, έπαψε την -κατά γενική ομολογία- ιδιαίτερα επιτυχημένη διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Οι ενδιαφερόμενοι έμαθαν για την καθαίρεση τους από το δελτίο τύπου του υπουργείου -και πολιτικού-  Πολιτισμού.
  • Στην προανακριτική για τη novartis, απομακρύνουν τους δύο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ με το πρόσχημα ότι ΘΑ κληθούν ως μάρτυρες, κατά παράβαση του νόμου που προβλέπει ασυμβίβαστο ΑΦΟΥ κάποιος έχει εξεταστεί. Έτσι οποιοσδήποτε βουλευτής μπορεί να ζητήσει την εξαίρεση συναδέλφου του, διότι προτίθεται στο μέλλον να τον καλέσει ως μάρτυρα. Η γνωμάτευση που χρησιμοποιήθηκε  για την εξαίρεση τους, προέρχεται από τον δικηγόρο που υπερασπίζεται τον κ. Στουρνάρα στην υπόθεση… novartis.
  • Σημαντικές επιτυχίες σημειώνονται και στη μάχη υπέρ της δημόσιας τάξης και κατά της εγκληματικότητας, όπως παρατήρησαν και οι φοιτητές που έφαγαν χημικά και δακρυγόνα στο κέντρο της Αθήνας. Σε όπλο αστυνομικού ανήκουν σφαίρες από το σημείο της δολοφονίας επιχειρηματία στο Χαϊδάρι. Συνελήφθη και νεαρός μετανάστης που πουλούσε ομπρέλες και εκλιπαρούσε τον αστυνομικό να μην του περάσει χειροπέδες, » Θα κοιμηθούμε ήσυχοι σήμερα, πιάσατε το παιδί με τις ομπρέλες », φωνάζει στο βίντεο ένας περαστικός. Στο μεταξύ, το κυβερνητικό νομοσχέδιο  περί προσφυγικού και χορήγησης ασύλου, που «βαφτίζει» αυθαιρέτως το προσφυγικό ζήτημα αποκλειστικά και μόνον σε «μεταναστευτικό»,  έχει ξεσηκώσει κύματα αντιδράσεων από διεθνείς φορείς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Ενώ η Χιλή έχει ξεσηκωθεί, οι επικουρικές συντάξεις μετατρέπονται σε επενδυτικό προϊόν, στο πρότυπο του ασφαλιστικού Πινοσέτ. Υπουργός και υφυπουργός ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει για το σχέδιό τους ενώ καταργείται η «Επιτροπή Σοφών» πριν προλάβει να συσταθεί. Οι γεωργικές ασφαλίσεις, επίσης φεύγουν από το δημόσιο και πηγαίνουν σε ιδιώτες.
  • Η ΕΡΤ αποφάσισε να μην μεταδώσει ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες από την Ικαρία κατά την περίοδο του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκαν στη Συρία. Αποφάσισε επίσης  να ξηλώσει τους επικεφαλής όλων των θέσεων ευθύνης (Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων, Υποδιευθύνσεων και Τμημάτων). Οι υπεύθυνοι της καντίνας παραμένουν προς το παρόν στη θέση τους.
  • Με μια από τις περίπου 50 αλλαγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που είχε τεθεί σε ισχύ μόλις την 1η Ιουλίου, το αδίκημα της απιστίας, σε ό,τι αφορά αποκλειστικά στα τραπεζικά στελέχη, θα διώκεται μόνο μετά από μήνυση. Όλες οι υποθέσεις που έφτασαν ή επρόκειτο να φτάσουν στη ∆ικαιοσύνη τινάζονται στον αέρα, εκτός εάν οι ίδιες οι διοικήσεις των τραπεζών υποβάλουν μηνύσεις κατά των στελεχών τους, μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών!
  • Mε βάση άλλη κυβερνητική τροπολογία,  επιστρέφονται σε οικονομικούς παραβάτες άνω του 1 δις ευρώ, προϊόντα ξεπλύματος μαύρου χρήματος.  υποθέσεων φοροδιαφυγής, ναρκωτικών, εγκληματικών οργανώσεων, κακουργηματικής απιστίας, τοκογλυφίας, trafficking, δωροδοκιών κλπ. Με την ψήφιση τη τροπολογίας αποδεσμεύονται όσα περιουσιακά στοιχεία έχει δεσμεύσει η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος .  Η  διάταξη δεν ισχύει από την ψήφιση της, αλλά αναδρομικά.
  • Μετά από αρκετές παλινωδίες για τις νέες χρεώσεις των Τραπεζών που – δήθεν- θα πάγωναν μετά από παρέμβαση Μητσοτάκη, τελικά δεν θα ισχύσουν μόνον όσες αφορούν σε χρεώσεις για υπηρεσίες στα ΑΤΜ. Οι υπόλοιπες δεν αναστέλλονται. Καμία σχέση με αυτό που έγραφε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης τo 2011,  για τις  « 10 μεγάλες οικογένειες που κυβερνούν την Ελλάδα».
  • Η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε στη Βουλή ότι αν ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών η χώρα θα βρεθεί με ωρολογιακή βόμβα στα χέρια της.
  • Καταργείται η μονιμότητα στη ΔΕΗ και γενικότερα αποδομούνται οι εργασιακές σχέσεις ενόψει ιδιωτικοποίησης. Ετοιμάζουν επίσης 2.000 εθελούσιες εξόδους ενώ θα γίνουν  αντίστοιχες προσλήψεις πριν την ιδιωτικοποίηση. Φυσικά εκτός ΑΣΕΠ. Αυτό δεν είναι κυβέρνηση αλλά ΟΑΓΠ:  Οργανισμός Απασχόλησης Γαλάζιων Παιδιών.

Αναγνώστες μου έγραψαν επίσης, εκτός από ορισμένα θέματα που επεσήμαναν και μνημονεύονται παραπάνω:

Ο Σπύρος Κ. να αναφέρω:
1) πρόσληψη του βουλευτή της ΝΔ , Γιάννη Καλλιάνου, στο νέο κανάλι του Βαγγέλη Μαρινάκη
2 ) οι κατηγορίες για εκβιασμούς του Στουρνάρα σε μάρτυρα για το σκάνδαλο Novartis
3) απειλές Μπογδάνου για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ελέγχουν και θα τιμωρούν διαδικτυακές αναρτήσεις με προσβλητικό , για τον ίδιο, περιεχόμενο

Ο Αθανάσιος Π. :
Συγχαρητήρια για τη νέα στήλη «Θα πείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, Συριζάκι»!!   Πάρα πολύ χρήσιμη! Σε πρώτη ευκαιρία παρακαλώ προσθέστε και το νέο σκάνδαλο με το Μετρό Θεσσαλονίκης που από το 2021 πάει στο 2023 …και βλέπουμε, που σημαίνει επιπλέον χρήματα φορολογούμενων από ρήτρες σε εργολάβους, και πιθανή καταστροφή ολόκληρης αρχαίας πόλης στον σταθμό Βενιζέλου.

Άρης Κ: Θα μπορούσε η στήλη να λέγεται «Συριζα θα λες και θα κλαις». Το «συριζάκι¨ ακούγεται κάπως και φαίνεται πρόσφορο για τρολιές.

Για το τελευταίο περιμένω τη γνώμη και άλλων αναγνωστών όπως φυσικά και για τις επισημάνσεις νεότερων κυβερνητικών κατορθωμάτων. Είναι τόσα πολλά που δεν προλαβαίνω μόνος!

Ηλεκτρονική διεύθυνση για τα κακώς κείμενα που μαθαίνετε: ideas@tvxs.gr
Facebook Stelios Kouloglou
Twitter #SteliosKoul 


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
EP-162286A_Kouloglou_portrait
Κούλογλου: Μέτωπο Αριστεράς-Κεντροαριστεράς, η λύση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Πρέπει να δημιουργηθεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση στην σημερινή κυβέρνηση», τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Action 24 (Γ. Πιέρρος,...

Close