Επείγουσα ερώτηση Κούλογλου στην Επιτροπή για το πισωγύρισμα της κυβέρνησης στην καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Permalink

Επείγουσα ερώτηση κατέθεσε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τις αλλαγές της κυβέρνησης στον Ποινικό Κώδικα που αποδεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία που είχαν δεσμευτεί από την αρχή καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες – μία κίνηση η οποία θεωρείται πισωγύρισμα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Το πλήρες κείμενο της επείγουσας ερώτησης που κατέθεσε ο Στ. Κούλογλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως εξής:

«Η Ελληνική Βουλή ψήφισε την Τετάρτη μετά από σχετική τροπολογία, διάταξη που τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα και προβλέπει την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί στο πλαίσιο δικαστικής διερεύνησης υποθέσεων απάτης και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Υπολογίζεται ότι πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας Financial Times, η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, από την Ελληνική Κυβέρνηση θεωρείται οπισθοδρόμηση στο θέμα του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές και ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας στην καταπολέμηση της διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Είναι ενήμερη για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αλλαγές της διάταξης του Ποινικού Κώδικα σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος»;
2. Ανησυχεί για την απομάκρυνση της Ελλάδας από τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» που υπαγορεύoυν τη δέσμευση μετρητών και περιουσιακών στοιχείων μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση σχετικών υποθέσεων;»


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
KOYLOGLOY
Κούλογλου: Αν δεν υπήρχε ο Κασσελάκης, ο Μητσοτάκης έπρεπε να τον εφεύρει – Ο Τσακαλώτος μπορεί να ηγηθεί νέου σχήματος

«Αν δεν υπήρχε ο Κασσελάκης, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει», σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο...

Close