Το σκάνδαλο Novartis στο Ευρωκοινοβούλιο.

Permalink

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες προβλήθηκε χθες βράδυ το αποκαλυπτικό ελβετικό ντοκιμαντέρ «La Strategia» για το σκάνδαλο Νovartis. Το ντοκιμαντέρ παρουσίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ακολούθησε συζήτηση με τη δημοσιογράφο και συνδημιουργό του φιλμ, Μαρία Ροσέλι,  τη Γαλλίδα μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση της τράπεζας UBS, Στεφανί Ζιμπώ και τον πρόεδρο της επιτροπής για την καταπολέμηση διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάνιελ Φρέιντ, που απάντησαν και σε ερωτήσεις του κοινού.

«Είδατε το μέγεθος της διαφθοράς », σχολίασε αμέσως μετά το τέλος της ταινίας, ο Στ. Κούλογλου. « Χθες όμως, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του, αρνήθηκε την ύπαρξη οποιουδήποτε σκανδάλου, ακόμη και στο επίπεδο των γιατρών, ενώ όπως είδατε το ντοκιμαντέρ αποδεικνύει με στοιχεία ότι χιλιάδες γιατροί ήταν καταγεγραμμένοι σε ένα κύκλωμα διαφθοράς.  Θα στείλω αυτό το φιλμ  στην πρόεδρο της ΕΚΤ, την κυρία Λαγκάρντ, που εποπτεύει την τράπεζα της Ελλάδος,  επειδή  ο κ. Στουρνάρας με αυτά που λέει και με την παρουσία του βλάπτει πολύ σοβαρά το κύρος της ΕΚΤ», είπε ο Στ. Κούλογλου.

Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος για την υπόθεση της  τράπεζας UBS, έχοντας υποστεί απειλές και διώξεις τα τελευταία  10 χρόνια, η Στεφανί Ζιμπώ τόνισε ότι «η προστασία και η ανταμοιβή των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθεί η διαφθορά και παράλληλα να υπάρξουν και χρηματικά οφέλη για τα δημόσια ταμεία. Είναι ένα μάθημα για όλους εμάς εδώ στην Ευρώπη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να καταστρέψουν τις εταιρείες τους. Είναι άνθρωποι που αγαπούν τη δουλειά τους αλλά θέλουν να εργάζονται για μια εταιρεία για την οποία είναι υπερήφανοι »

«Θα δεχόσουν να καλύψεις το πρόσωπό σου, όπως οι μάρτυρες του ντοκιμαντέρ, αν γνώριζες από την αρχή ότι θα αντιμετώπιζες τόσα εμπόδια και προβλήματα;», ρώτησε τη Στεφανί Ζιμπώ ο Στ. Κούλογλου.

«Προφανώς και ναι» ήταν η απάντηση της. «Κανείς δεν εστιάζει στο μήνυμα, αλλά στον αγγελιοφόρο – μάρτυρα. Του επιτίθενται, ασχολούνται με την ιδιωτική του ζωή, αν χώρισε, αν μετακόμισε, αν έφυγε από το σπίτι του. Εγώ είχα πάει στους διευθυντές μου, έκανα παράπονα στο νομικό τμήμα, στους προϊσταμένους. Για έξι μήνες εξηγούσα όλο το μηχανισμό της φοροδιαφυγής στην επιθεωρήτρια εργασίας και μετά η διευθύντριά μου είπε ότι αυτό που καταθέτω είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να κάνω καταγγελία κατά του εργοδότη μου. Μα, της είπα, αυτή η τράπεζα είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, εγώ είμαι μητέρα ενός μικρού παιδιού που αναθρέφω μόνη μου. Μου είπε κάνε το κι εμείς είμαστε εδώ και θα σε προστατέψουμε. Δέκα χρόνια μετά δεν υπάρχει καμία προστασία κι εγώ έχασα τη δουλειά μου. Όταν γνωρίζουν το πρόσωπο του αγγελιοφόρου, αυτός γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος, είναι αυτός που πρέπει να τιμωρηθεί και δέχεται από παντού απειλές και τιμωρίες », είπε η Στεφανί Ζιμπώ.

Η δημοσιογράφος και μία εκ των δύο δημιουργών του ντοκιμαντέρ, Μαρία Ροσέλι, εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, προκειμένου να προσεγγίσουν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.  «Την πρώτη φορά που τους είδαμε δεν ήθελαν να μας μιλήσουν. Ήταν ντυμένοι όπως τους βλέπετε στην ταινία. Με γάντια και μάσκες μέσα στο κατακαλόκαιρο. Δεν τους ντύσαμε εμείς έτσι. Τότε καταλάβαμε ότι φοβόντουσαν πάρα πολύ να μην αποκαλυφθούν. Αυτή ήταν η αρχή μιας σειράς επαφών μαζί τους. Ξέραμε ότι έπρεπε να σκάψουμε και να βρούμε την αλήθεια, γιατί αυτό ήταν το καθήκον μας και αυτό ακριβώς κάναμε», είπε η Μ. Ροσέλι για να προσθέσει ότι «μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, οι μάρτυρες δέχθηκαν τόσες επιθέσεις και πιέσεις που αυτή τη στιγμή αισθάνονται μεγαλύτερη ανασφάλεια».

Η Μ. Ροσέλι διευκρίνισε ότι παρότι η Novartis είναι ελβετική εταιρεία,  κανείς δεν εμπόδισε αυτήν και τους συνεργάτες της να ολοκληρώσουν το ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν για λογαριασμό της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης.  Ανέφερε επίσης ότι προσπάθησε πολλές φορές να έχει την άποψη και της Novartis, που δεν δέχθηκε να μιλήσει αλλά παρακολουθούσε τις κινήσεις των παραγωγών του ντοκιμαντέρ. Σε σχετική επισήμανση του Σ. Κούλογλου, είπε ότι  το ντοκιμαντέρ έτυχε μεγάλης προβολής στην ιταλόφωνη Ελβετία, αλλά αγνοήθηκε πλήρως από τα ΜΜΕ  στη γαλλόφωνη και τη γερμανόφωνη περιοχή της χώρας.

Ο Ντάνιελ Φρέιντ, πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση διαφθοράς,  είπε ότι η επιτροπή είναι μια «συμμαχία» περίπου 150 ευρωβουλευτών από διάφορες πολιτικές ομάδες, στο προεδρείο της οποίας μετέχει και ο Στ. Κούλογλου. Η Επιτροπή  έχει στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, την υπεράσπιση της διαφάνειας και του δικαιώματος των πολιτών να πληροφορούνται και να καταπολεμούν τη διαφθορά σε όλα τα κράτη-μέλη.


(Visited 14 times, 1 visits today)

Read more:
Screen Shot 2017-02-04 at 09.09.55
Ρεπορτάζ της ελβετικής τηλεόρασης: η Νovartis εμμέσως παραδέχεται το σκάνδαλο

Υποψίες διαφθοράς βαρύνουν την ελληνική θυγατρική της Novartis Το σκάνδαλο Novartis βρέθηκε στο επίκεντρο ρεπορτάζ της ελβετικής ραδιοτηλεόρασης (Radio Télévision...

Close