Κούλογλου σε υπ. Εξωτερικών Σ. Αραβίας: Ελπίζω να μη μας κόψετε κομματάκια επειδή σας κάνουμε κριτική

Permalink

«Ελπίζω να μην μας κόψετε κομματάκια όσους συναδέλφους σας ασκούμε κριτική», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ Αλ Ζουμπεΐρ, υπενθυμίζοντας την υπόθεση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που είχε βρει αυτό το τραγικό τέλος στην προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η δήλωση έγινε κατά την διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας ο Στ. Κούλογλου είναι μέλος, και η οποία είχε προσκαλέσει τον Σαουδάραβα υπουργό για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε στον υπουργό, ότι παρά τα όμορφα λόγια του για τα δικαιώματα των γυναικών και την ελευθερία του λόγου, «την ίδια στιγμή υπάρχουν γυναίκες στην χώρα σας που είναι φυλακισμένες ακριβώς επειδή αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους.

Κάνατε αυτή την ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει βραβεύσει με το βραβείο Ζαχάρωφ τον Ραΐφ Μπανταουί,  για την δράση του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ εκείνος παραμένει φυλακισμένος.

Στην Υεμένη ξέρουμε ότι είναι σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η Σαουδική Αραβία φέρει ευθύνη για αυτή την καταστροφή και για την εμπλοκή της στον εμφύλιο πόλεμο.

Τέλος, για την υπόθεση του κ. Κασόγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδιαφερόμαστε πολύ. Στην δίκη, που έγινε επιτέλους, αθωώθηκε η ηγεσία του Βασιλείου, που για την πλειοψηφία μας εδώ θεωρείται άμεσα υπεύθυνη. Κάποιοι πράκτορες καταδικάστηκαν συνοπτικώς σαν να δρούσαν από μόνοι τους.

Θα έπρεπε να μας είχατε μιλήσει για όλα αυτά».

O Σαουδάραβας υπουργός δεν έδωσε καμία διαβεβαίωση για την απελευθέρωση των κρατουμένων συνείδησης που βρίσκονται ακόμη στην φυλακή, μεταξύ των οποίων και ο βραβευμένος Ρ. Μπανταουί αλλά και γυναίκες που μάχονταν για τα δικαιώματά τους.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η δολοφονία Κασόγκι είναι «ήταν ένα σοβαρότατο σφάλμα που θα πληρώνουμε για καιρό από ότι φαίνεται. Αλλά και οι Αμερικάνοι έκαναν σφάλματα στο Άμπου Γκραίμπ. Το γνώριζε ο Αμερικανός διοικητής στο Ιράκ; Ο υπουργός Εξωτερικών; Ο Πρόεδρος; Όχι. Τι έκαναν οι Αμερικανοί; Ερεύνησαν, άσκησαν κατηγορίες και προέβλεψαν μέτρα ώστε να μη ξανασυμβεί κάτι ανάλογο. Το ίδιο θα γίνει και με την περίπτωση του κ. Κασόγκι».

Δείτε στο βίντεο όλη την παρέμβαση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου: https://youtu.be/iWgnT9r2SgE


(Visited 15 times, 1 visits today)

Read more:
363029-apo_do
Από ΄δω…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close