Ερώτηση Κούλογλου στην Κομισιόν για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και Τουλουπάκη

Permalink
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τις απειλές που δέχονται οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για την υπόθεση Novartis αλλά και η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Ο Στέλιος Κούλογλου επισημαίνει στην ερώτησή του ότι η συνεχιζόμενη έρευνα της Βουλής για το σκάνδαλο έχει αναδείξει ανησυχητικές αδυναμίες στην αντιμετώπιση και την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, όπως και του ιδίου του δικαστικού συστήματος εν γένει. Ζητά, δε, από την Κομισιόν να απαντήσει εάν θα επιδιώξει να διασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, και να δηλώσει εάν ανησυχεί για τις συνεχείς παραβιάσεις της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου:

H συνεχιζόμενη έρευνα του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το σκάνδαλο Novartis έχει αποκαλύψει σημαντικές αδυναμίες του πλαισίου αντιμετώπισης και προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, όπως και του ίδιου του δικαστικού συστήματος εν γένει.

Η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει τις προβλέψεις της κοινοτικής οδηγίας 2019/1937 για την προστασία των μαρτύρων μη λαμβάνοντας μέτρα για να αποφευχθούν τα αντίποινα εις βάρος των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που αποκάλυψαν σημαντικές παρατυπίες στις δραστηριότητες της Novartis στην Ελλάδα. Οι μάρτυρες είναι θύματα συνεχών παρενοχλήσεων τόσο στον Τύπο, ενώ έχουν γίνει και προσπάθειες αποκάλυψης της ταυτότητάς τους. Ευθείες απειλές εναντίον τους έγιναν και από υπουργούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπλέον, σε σημαντικό βαθμό έχει παρενοχληθεί και η Ελένη Τουλουπάκη, η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς που ερευνά το σκάνδαλο Novartis, ενώ ασκούνται πιέσεις για την αντικατάστασή της. Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν πρόσφατα επιχειρήθηκε να την καλέσουν ως κατηγορούμενη στην ειδική επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου που ερευνά το σκάνδαλο – κάτι που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα.

Ερωτάται, συνεπώς, η Επιτροπή:

Θα επιδιώξει να διασφαλίσει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία 2019/1937 για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος;

Ανησυχεί για τις συνεχείς παραβιάσεις της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα;


(Visited 10 times, 1 visits today)

Read more:
371266-adianoeta...
Αδιανόητα…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Close