Κούλογλου για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος: Βαδίζουμε προς δημοκρατική εκτροπή

Permalink

Κατάφωρη παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά και κατεύθυνση της χώρας προς δημοκρατική εκτροπή, διαπιστώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, στην υπόθεση της αποκάλυψης της ταυτότητας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος του σκανδάλου Novartis.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και στην Ασπασία Βούζη, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου τόνισε πως «πέρυσι, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από πολλή συζήτηση καταλήξαμε σχεδόν ομόφωνα -πλην της ακροδεξιάς- σε μια κοινοτική οδηγία που προστατεύει απόλυτα τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Αυτή η οδηγία δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο, όμως σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προβλέπει ότι ακόμη και εάν δεν έχει ενσωματωθεί μια οδηγία σε ένα εθνικό δίκαιο, το κράτος-μέλος πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση της κοινοτικής οδηγίας αυτής. Εδώ έχουμε κατάφωρη παραβίαση της οδηγίας και του πνεύματος αυτής, που είναι η προστασία των μαρτύρων με κάθε τρόπο».

Σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος του σκανδάλου Novartis, την Διακομματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Διαφθοράς, της οποίας είναι μέλος του προεδρείου. «Στην Επιτροπή, όπως και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γενικά, οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος θεωρούνται οι ήρωες της εποχής μας. Όλα τα μεγάλα σκάνδαλα της τελευταίας δεκαετίας έχουν αποκαλυφθεί χάρη σε αυτούς – κάποιοι από τους οποίους το έχουν πληρώσει πολύ ακριβά, όπως ο Τζούλιαν Ασάνζ, που αργοπεθαίνει στις φυλακές της Βρετανίας, ή ο Ρούι Πίντο, που αποκάλυψε το σκάνδαλο των Football Leaks και τώρα είναι φυλακισμένος στην Πορτογαλία».

Σε κάθε περίπωση, όπως σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο στόχος των κινήσεων των βουλευτών που ζητούν την αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, είναι «να τρομοκρατηθούν και να τιμωρηθούν οι άνθρωποι αυτοί. Επίσης, στόχος είναι να γίνουν παράδειγμα, ώστε κανείς πια να μην βγει μπροστά και να αποκαλύψει ένα άλλο σκάνδαλο. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος που γνωρίζει κάτι για το Ελληνικό, όπου τάχα θα μπαίναν οι μπουλντόζες την επόμενη μέρα των εκλογών. Εδώ έχουμε τον πρόεδρο μιας ξένης εταιρείας να κατηγορεί τον κ. Γεωργιάδη για διαφθορά και για στημένο παιχνίδι. Θα πάρει κανείς το θάρρος τώρα να αποκαλύψει εάν υπάρχει ή όχι σκάνδαλο; Το να αποκαλύψεις ένα σκάνδαλο διαφθοράς δεν είναι μόνο ηθική αλλά και βαθιά κοινωνική υπόθεση. Οι Έλληνες ζουν άσχημα και γιατί υπάρχει διαφθορά, που ευνοεί τους πλούσιους και ισχυρούς σε βάρος των φτωχών και αδυνάμων».

«Αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στην χώρα παραβιάζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Φοβάμαι ότι πηγαίνουμε σε ένα καθεστώς Όρμπαν, στην Ουγγαρία, όπου έχει καταλυθεί η διάκριση των εξουσιών, η Δικαιοσύνη έχει υποταχθεί στην εκτελεστική εξουσία και η χώρα θεωρείται παρίας της ΕΕ».

«Η καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να αντιδράσει γιατί φαίνεται ότι απομακρυνόμαστε από όλες τις αξίες της ΕΕ αλλά και του ιδρυτή του κόμματος, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πάμε κόντρα σε ότι γίνεται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν πλέει προς τις Βρυξέλλες αλλά προς την Τουρκία του Ερντογάν και την Ουγγαρία», συμπλήρωσε. «Εάν ο κ. Μητσοτάκης, μόλις 7 μήνες μετά τις εκλογές, τώρα που εμφανίζεται πανίσχυρος στις δημοσκοπήσεις, υποκύπτει στις επιθυμίες του κ. Σαμαρά και καταφεύγει σε τέτοιου είδους δικαστικά πραξικοπήματα, τι θα γίνει όταν η κυβέρνηση βρεθεί- και θα βρεθεί σίγουρα γιατί τα κάνει θάλασσα με ότι πρόβλημα καταπιάνεται- σε πιο δύσκολη θέση; Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα, θα οδηγηθούμε σε δημοκρατική εκτροπή».

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου:


(Visited 13 times, 1 visits today)

Read more:
8απρ
Σαν σήμερα 8 Απριλίου – Απόσπασμα από την «Κενή Διαθήκη του Μωυσή»

Η «κενή διαθήκη του Μωυσή» είναι το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, εμπλουτισμένο με 25 απολαυστικές γελοιογραφίες του Γιάννη Δερμεντζόγλου,...

Close