Κούλογλου για προσφυγικό: Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τη χώρα μετά το κυβερνητικό φιάσκο

Permalink

“Θέλουμε να υπερασπιστούμε την χώρα και τα νησιά μας, όχι να κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, δυστυχώς, βλέπουμε ότι η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό ήταν ένα πλήρες φιάσκο”, τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε συνεντεύξεις του στο Κοζάνη ΤV και στο κανάλι ΕΝΑ της Καβάλας, αναφερόμενος στην ερώτηση, που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτησή τους, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα ώστε να εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που προέβλεπε ανακοπή των ροών των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Επίσης ρωτούν τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κομισιόν για ανακούφιση των ελληνικών νησιών, που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών, αλλά και πως θα μεριμνήσει για την εφαρμογή των συμφωνιών για τον δίκαιο καταμερισμό των προσφύγων στα κράτη-μέλη.

“Ζητούμε από την ΕΕ επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα και στα προσφυγικά ρεύματα. Να μην αφήνει την χώρα μας μόνη και να αντιδράσει στην παραβίαση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εκ μέρους του Ερντογάν. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η Τουρκία θα πληρωθεί συνολικά 6 δισ. ευρώ ουσιαστικά για να φυλάει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ο Ερντογάν, όμως, τα έχει βρει σκούρα στην Σύρια και εκβιάζει τώρα την ΕΕ. Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ απειλούσε ότι θα ανοίξει τις στρόφιγγες των προσφύγων. Μετά τις άνοιξε. Πρόκειται για κλιμάκωση της κατάστασης. Η ΕΕ θα έπρεπε να αναθεωρήσει την στάση της απέναντι στην Τουρκία. Να ζητήσει επισήμως την εφαρμογή της συμφωνίας και τον σεβασμό των χρημάτων που έχει πάρει ο Ερντογάν”, σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και προσέθεσε:

“Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε αντιπολίτευση αυτή την στιγμή. Για αυτό εξάλλου και δεν έχουμε αναφέρει στην ερώτηση μας τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο προσφυγικό. Δεν θα αντιδράσουμε όπως η ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, που διαρκώς παρακαλούσε για την αποτυχία της κυβέρνησης. Όμως δυστυχώς δεν έχω δει κινήσεις από πλευράς της. Η κυβέρνηση παραμένει αιφνιδιασμένη και παραλυμένη. Από ανικανότητα και ατολμία δεν παίρνει τις πρωτοβουλίες, που απαιτούνται. Θα έπρεπε να είχε ήδη ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή δέχεται επίθεση, με βλήματα ανθρώπινες ψυχές, που ρίχνει ο Ερντογάν, παραβιάζοντας μια ευρωπαϊκή συμφωνία”.

Όσο, ωστόσο, αναμένεται η αντίδραση της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου δήλωσε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το προσφυγικό. “Να πει επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Πρέπει, επίσης, να δείξουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας. Να αποσυμφορήσουμε τα νησιά μας, μεταφέροντας ένα μέρος των προσφύγων στην ενδοχώρα”.


(Visited 18 times, 1 visits today)

Read more:
kukupa
Δηλώσεις του Στ. Κούλογλου στο portal thebest.gr

Για τους λόγους που πυροδότησαν τη συγγραφή του νέου του βιβλίο, αλλά και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, μίλησε στην...

Close