Κούλογλου: Επίδομα διαβίωσης για όσους έχουν ανάγκη

Permalink

Την αναγκαιότητα θέσπισης ενός κοινωνικού επιδόματος που θα διασφαλίζει ένα μίνιμουμ επίπεδο διαβίωσης για όσους το έχουν ανάγκη, τόνισε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 994: «Aπό τους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους μιας ταβέρνας ή ενός μικρού καφέ που έχει κλείσει μέχρι νέους οδοντίατρους και δικηγόρους, όλοι βρίσκονται σε δραματική κατάσταση λόγω της κρίσης της πανδημίας. Επίσης, είναι οι αδήλωτοι εργαζόμενοι, οι μακροχόνια άνεργοι, που έχουν μείνει ακάλυπτοι. Εάν δεν ληφθούν γενναία μέτρα, – η κυβέρνηση έχει δώσει τα λιγότερα σε όλη την ΕΕ- θα ζήσουμε ακραίες καταστάσεις φτώχειας και πείνας».

Αντιθέτως, σημείωσε ο Στέλιος Κούλογλου, «με αφορμή την πανδημία, υπάρχουν σχέδια μείωσης μισθών και επαναφοράς υποκατώτατου μισθού, επιστροφής δηλαδή στα χρόνια 2010-2012. Επίσης υπάρχουν παραινέσεις στελεχών της οικονομικής ολιγαρχίας για μείωση μισθών και συντάξεων στο δημόσιο. Όσα χρήματα δίνεις στην οικονομία τόσα παίρνεις πίσω, από την κατανάλωση, τους φόρους… Θα πέσουμε σε ύφεση που πολύ δύσκολα θα ανατραπεί. Θέλουν να αξιοποιήσουν την πανδημία για να εφαρμόσουν μέτρα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τολμούσαν να προτείνουν».

Σχετικά με την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη «θα κριθούν πολλά. Θα τεθεί το θέμα της αλληλεγγύης. Εάν δεν εκφραστεί αυτή με ένα είδος κορονο-ομόλογου- ακόμη και αν δεν το ονομάσουν έτσι- στις χώρες που επλήγησαν,  θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει ευρεία χρηματοδότηση των χωρών του Νότου που έχουν κυρίως πληγεί. Το γεγονός ότι κάθε χώρα κλείστηκε στα σύνορα της κοιτώντας μόνο τον εαυτό της, είναι έτσι κι αλλιώς ενάντια στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Για να αποφύγουμε ακραίες καταστάσεις και ένταση της αντιευρωπαϊκής ρητορικής από την ακροδεξιά, πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις. Η ΕΕ απέτυχε στην διαχείριση δυο μεγάλων κρίσεων: Την οικονομική του 2009-2010 και την προσφυγική του 2015. Τώρα έχουμε μια τρίτη κρίση. Εάν και αυτή την φορά αποτύχει θα είναι η τρίτη και φαρμακερή».

Όσον αφορά το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισε ως ένα «ηθικό και οικονομικό σκάνδαλο. Οικονομικό είναι να δίνεις εκατομμύρια σε ιδιωτικά κέντρα για να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό, την ώρα που μπορούν να το κάνουν τα δημόσια πανεπιστήμια με πολύ μικρότερο κόστος. Εδώ έχουμε  εξευτελισμό των επιστημόνων που καλούνται να περάσουν από μια παιδαριώδη και κακοργανωμένη ψεύτο-εκπαίδευση. Είναι ντροπή που πολλά ΜΜΕ δεν αναφέρονται στην υπόθεση.

..Με αυτό το σύστημα πριμοδοτούνται κάποια ΚΕΚ και κάποιες εταιρείες πίσω από τα ΚΕΚ, ενώ αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά. Υποστηρίζουν από την κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ ότι χρησιμοποιήθηκαν χρήματα από τα ΕΣΠΑ και ότι δεν υπήρχε διαφορετικός τρόπος. Όταν όμως ξεκίνησε η κρίση, η Κομισιόν έβγαλε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας μέσω επενδύσεων, που δίνει τη δυνατότητα τα ΕΣΠΑ να χρηματοδοτούν κατευθείαν επαγγελματικές κατηγορίες όπως αυτές. Δεν χρειάζονταν οι μεσάζοντες, που κάνοντας google translate, πήραν πάνω από 30 εκατ ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να πάνε στους επιστήμονες και να πάρουν 800 ευρώ ο καθένας, αντί για 600 ευρώ με την μορφή voucher. Δεν είναι πολλά, αλλά είναι καλύτερα από το να μοιραστούν αυτά τα εκατομμύρια λίγοι άνθρωποι. Έτσι, όμως, ωθούμε μια καινούρια γενιά να μεταναστεύσει. Όχι μόνο γιατί πιέζεται από τις κακές οικονομικές συνθήκες αλλά και γιατί νιώθουν να εξευτελίζεται».

Τέλος με αφορμή την 21η Απριλίου, ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε πως «η θωράκιση της Δημοκρατίας είναι ένα καθήκον που δεν τελειώνει με την αποκατάσταση της. Στο πολύ καλό της μήνυμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως είναι διαρκής η προσπάθεια προφύλαξης αλλά και διεύρυνσης των δημοκρατικών ελευθεριών. Μάλιστα σε εποχές πανδημίας που όλες οι εξουσίες μπαίνουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν τον φόβο των πολιτών για να αυξήσουν τις εξουσίες τους, το μήνυμα είναι πάντα επίκαιρο».

«Όσο περνάνε οι γενιές και αλλάζουν τα πράγματα οι μνήμες ξεθωριάζουν. Για αυτό είναι ανάγκη να αντιληφθούν οι νεότεροι τι συνέβαινε και να αποδοκιμάσουν τις προσπάθειες ωραιοποίησης της δικτατορίας. Κατανοώ ότι εάν δεν έχεις ζήσει την δικτατορία είναι δύσκολο να καταλάβεις. Όμως είναι ένα ασφυκτικό συναίσθημα. Είναι σαν να έχεις πνευμονία από covid 19. Εγώ σαν νέος έτσι το αισθάνθηκα. Μετά ξεκινήσαμε το φοιτητικό κίνημα γιατί δεν μπορούσαμε διαφορετικά. Μας έλλειπε η χαρά της ζωής, η ελευθερία. Να έχουμε μακριά ή κοντά μαλλιά. Να ακούμε ροκ, να ακούμε Θοδωράκη. Πράγματα που σήμερα είναι αυτονόητα. Και επειδή η χούντα δεν ελεγχόταν από κανέναν, τα έκανε θάλασσα και στην οικονομία και στα εθνικά θέματα με την προδοσία της Κύπρου».

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη:  https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/flash-994-21042020


(Visited 18 times, 1 visits today)

Read more:
untitled
Ντημπέιτ στην Humanite για τις εξελίξεις σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία

Τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία συζήτησαν για το κανάλι της γαλλικής εφημερίδας Humanite, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος...

Close