Κούλογλου: Eρωτηματικά για την έξοδο από την καραντίνα

Permalink

Τουλάχιστον τρεις αντιφάσεις διακρίνει μέχρι στιγμής ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, στα ανακοινωθέντα για την σταδιακή έξοδο από την καραντίνα. Όπως εξήγησε σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus, αυτές εντοπίζονται στο θέμα των σχολείων, στις μάσκες και στην οικονομία.

Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρεί πως “υπήρχαν μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της επιστημονικής επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων. Φαίνεται ότι για την τελική απόφαση έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι πιέσεις των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, καθώς διαφορετικά θα έπρεπε να επιστρέψουν τα χρήματα των διδάκτρων, αφού δεν έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες που έπρεπε να προσφέρουν. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί για δέκα μέρες μαθημάτων να τεθούν σε κίνδυνο τα παιδιά και το οικογενειακό τους περιβάλλον αλλά και οι δάσκαλοι που ο μέσος όρος ηλικίας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι 56 ετών.. Εξάλλου οι ειδικοί ήταν που έλεγαν μέχρι τώρα ότι τα παιδιά είναι μια ωρολογιακή βόμβα!”

Η δεύτερη σημαντική αντίφαση έχει να κάνει με την -υποχρεωτική πλέον- χρήση της μάσκας: “Μέχρι πρότινος οι ειδικοί έλεγαν ότι η μάσκα μπορεί να κάνει ακόμη και κακό. Τώρα δεν λένε απλά ότι κάνει καλό αλλά ότι θα επιβάλλονται και πρόστιμα από 150 ευρώ έως 5000 ευρώ για όποιον δεν την χρησιμοποιεί! Εντάξει ο κ. Τσιόδρας είπε ότι άλλαξε η κατάσταση. Αλλά και πρόστιμα γιατί κάτι που ήταν πριν λίγες μέρες μάλλον βλαβερό; Υπάρχουν επιχειρηματίες που ξαφνικά ανοίξαν ένα εργοστάσιο ή αλλάξαν την παραγωγή για να παράγουν μάσκες και είναι συνδεδεμένοι με την πρωθυπουργική οικογένεια. Δημιουργούνται εμφανώς κάποια ερωτηματικά”.

Τέλος, αντιφάσεις υπάρχουν και στο μέτωπο της οικονομίας, όπως εξήγησε ο Στ. Κούλογλου: “Η ελληνική οικονομία στηρίζεται στις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις των 5-6 ατόμων, πολλές εκ των οποίων είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτές, παρότι διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και θα μπορούσαν να ανοίξουν τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, θα αναγκαστούν να παραμείνουν κλειστές μέχρι και την 1η Ιουνίου. Αντιθέτως, οι εκκλησίες, που είναι και κλειστοί χώροι, ανοίγουν από μεθαύριο με λειτουργίες!”

“Εφόσον η επιστημονική επιτροπή έκρινε ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν κλειστές, θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρατείνει τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και για τον Μάιο για αυτές και για τους εργαζόμενους τους. Διαφορετικά πολλοί θα αναγκαστούν να κλείσουν και χιλιάδες να βρεθούν στην ανεργία”, προσέθεσε ο ευρωβουλευτής σχολιάζοντας πως “δεν θέλω να κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Κάνω συγκρίσεις με άλλες χώρες της ΕΕ με αντίστοιχη οικονομία με την δική μας. Η Πορτογαλία για παράδειγμα έχει πάρει 4 φορές περισσότερα μέτρα από ότι εμείς.  Πάμε σε καταστάσεις ακραίας φτώχειας. Μου έρχονται μηνύματα από δομές αλληλεγγύης που δίνουν τρόφιμα και φάρμακα για αύξηση της φτώχειας. Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν χρήματα να πάνε στο σούπερ μάρκετ. Θα πρέπει κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συμφωνήσουν σε ένα ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα για τους πολίτες που έχουν ανάγκη, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν στην οικογένεια τους τα απαραίτητα. Διαφορετικά θα πάμε σε καταστάσεις κοινωνικής ζούγκλας. Καλοί οι ιδιοκτήτες των σχολείων και οι παραγωγοί μασκών, αλλά πρέπει να δούμε και τους εργαζόμενους και τη διάσωση των επιχειρήσεων”.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη:   https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/focus-fm-1036-30042020


(Visited 25 times, 1 visits today)

Read more:
Αντανακλαστικά...
Αντανακλαστικά… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close