Κούλογλου: Η κυβέρνηση είτε κάνει εκλογές, είτε όχι, είναι ματ

Permalink

«Η κυβέρνηση είτε κάνει εκλογές είτε όχι, είναι ματ. Στο σκάκι είναι μια θέση όπου χάνεις, ότι κίνηση και να κάνεις. Εάν δεν κάνει εκλογές, το φθινόπωρο θα κληθεί να διαχειριστεί μια μεγάλη κοινωνική κρίση. Εάν κάνει εκλογές θα αναγκαστεί να δώσει ορισμένες υποσχέσεις τις οποίες στην συνέχεια, αν μετά από δυο αναμετρήσεις βγει κυβέρνηση, δεν θα μπορέσει να κρατήσει, ακριβώς λόγω της κρίσης», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο “Κόκκινο” και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Πετρόπουλο. «Όποια κίνηση και να κάνει, λοιπόν, στο τέλος θα βγει χαμένη».

Με την πανδημία οδηγούμαστε σε «πολύ δύσκολες καταστάσεις, και τα μέτρα που λαμβάνονται για να τις προλάβουν δεν είναι αντάξια των περιστάσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τα πιο φτωχά μέτρα σε όλη την ΕΕ. Υπολείπονται ακόμη συγκριτικά με χώρες με αντίστοιχες οικονομίες με την δική μας, όπως της Πορτογαλίας. Δεν αποσκοπούν στην ενίσχυση της εργασίας με κίνδυνο να υπάρξει κοινωνική αναστάτωση που μπορεί να μετατραπεί και σε οργή».

«Δυστυχώς η χώρα μας βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μιας κρίσης έχοντας την ατυχία να έχει μια κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρεται να προστατεύσει τους ασθενέστερους ούτε την μεσαία τάξη, στην οποία έταζε διάφορα προεκλογικά, αλλά αντιθέτως έχει στο μυαλό της πως θα αξιοποιήσει κάθε κονδύλι για ίδια οφέλη», προσέθεσε ο ευρωβουλευτής και εξήγησε: «Υπάρχουν μια σειρά από περιστατικά και κάθε μέρα ανακαλύπτουμε νέα. Στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου, της οποίας είμαι μέλος του προεδρείου, συζητήθηκαν τέτοιες περιπτώσεις που αφορούν την Ελλάδα, όπως με τα μυστικά κονδύλια στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα voucher τηλεκατάρτισης με τα σκόιλ ελικίκου, ή οι απευθείας αναθέσεις έργων που υπεγράφησαν παράνομα. Στην επιτροπή οι συνάδελφοί μου δυσκολεύονται να πιστέψουν αυτά που ακούνε!»

Την ίδια στιγμή χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν επαναπαύονται και διεκδικούν μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. «Ειδικότερα, τρεις χώρες του νότου, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία διεκδικούν ένα ευρωπαϊκό εγγυημένο κατώτατο εισόδημα, ώστε κανείς άνθρωπος στην Ευρώπη να μην είναι απροστάτευτος. Αυτή την πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει, και την ωθεί ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και επικεφαλής των Podemos. Οι Ισπανοί σχεδιάζουν να το ψηφίσουν στη χώρα τους τον Μάιο, αλλά το προωθούν και πανευρωπαϊκά. Η Ελλάδα απουσιάζει από αυτή την προσπάθεια», παρατήρησε ο Στέλιος Κούλογλου.

«Η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων κοινωνικής προστασίας είναι απαραίτητη για να μην οδηγηθούμε σε μια ζούγκλα, στην οποία κατευθυνόμαστε με ευθύνη και της κυβέρνησης. Με ανησυχεί και το πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση απέναντι στην οργή που θα υπάρξει το φθινόπωρο. Μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι εύκολα καταφεύγει στην καταστολή και στην ενεργοποίηση συντηρητικών κοινωνικών ανακλαστικών, όπως ότι οι νέοι είναι απείθαρχοι και φταίνε για όλα, ή ακολουθώντας μια σταλινική λογική του όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας. Ακόμη και στην περίπτωση του Τράγκα, κατεξοχήν συντηρητικού δημοσιογράφου που άσκησε κριτική στον Μητσοτάκη και έφυγε νύχτα από τον σταθμό. Αυτές οι πρακτικές όμως εδράζονται σε μια έπαρση και μια αλαζονεία που τροφοδοτείται από τις ανακυκλούμενες δημοσκοπήσεις και τα εγκώμια του φιλοκυβερνητικού τύπου. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση θα προσγειωθεί δύσκολα στην πραγματικότητα. Υπάρχουν και φωνές στο συντηρητικό στρατόπεδο που καλούν σε σοβαρότητα εν όψει των προκλήσεων του φθινοπώρου. Δεν βλέπω όμως να ακούει κανείς σε μια κυβέρνηση που παρουσιάζουν τον πρωθυπουργό κάτι μεταξύ Τσώρσιλ και Μωϋσή».

Στο πλαίσιο αυτό, όμως, ο Στ. Κούλογλου σημείωσε πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επαναπαύεται. «Θα πρέπει να επικαιροποιήσει τις θέσεις του με βάσει τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Να δώσει έμφαση στην ενίσχυση της εργασίας, στην προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει να  διαλύσει τις μικρές επιχειρήσεις, το μικρό συνοικιακό μαγαζί. Τις αποκαλούν ήδη ζόμπι που δεν χρήζουν ενίσχυσης! Αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όμως είναι η βάση της οικονομίας μας. Επίσης η αντιπολίτευση πρέπει να χτίσει δίκτυα αλληλεγγύης κι υποστήριξης των ανθρώπων που θα πληγούν περισσότερο. Να δείξει ότι η αριστερά ακόμη και μέσα σε αυτές τις συνθήκες έχει ευαισθησίες και το δείχνει στην πράξη. Χρειάζεται ένα απολύτως ρεαλιστικό και θεμελιωμένο σε πραγματικούς αριθμούς πρόγραμμα. Όπως και μια πρόταση εναλλακτικής λύσης για την οργάνωση των πολιτών σε δομές στήριξης και αλληλεγγύης, σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Γιατί μέσα σε ένα κλίμα έντονου συντηρητισμού, που φαίνεται να επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, δημιουργείται οργή που μπορεί να εκφραστεί με πολύ ακραίες και αντικοινοβουλευτικές ή και ακροδεξιές συμπεριφορές όπως και το 2012».

Τέλος, μιλώντας στο Action 24, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, λέγοντας πως «ο κ. Στουρνάρας έχει δώσει πιστοποιητικά ακραίας κομματικής συμπεριφοράς που δεν συνάδει με αυτή που πρέπει να έχει ένας κεντρικός τραπεζίτης. Δεν υπάρχει στην ιστορία προηγούμενο να καλεί εμμέσως ο κεντρικός τραπεζίτης τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, όπως έκανε ο κ. Στουρνάρας πριν τις εκλογές του 2015. Έπεσε έξω σε όλες σχεδόν τις εκτιμήσεις του. Από το ότι έχουμε 4ο μνημόνιο μέχρι στο ότι θα χρειαστεί να μπούμε σε νέα πιστοληπτική γραμμή που θα σήμαινε βαρύ μνημόνιο».

 

Ακούστε εδώ την εκπομπή στο Κόκκινο:  https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/12052020a

Παρακολουθείστε εδώ την συνέντευξη στο Action24:  https://youtu.be/Bm4rrHTpQ1g


(Visited 11 times, 1 visits today)

Read more:
43976944790_eadb2e49ac_k
Κούλογλου για ακρίβεια: Τα δυο αμαρτήματα της κυβέρνησης

«Δυο τα αμαρτήματα της κυβέρνησης», όπως παρατήρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σε συνεντεύξεις του στο Κόκκινο, στο...

Close