Κούλογλου στην εφημερίδα Politico: Στις τρεις ζωές, πεθαίνεις

Permalink

Ένα από τα μέτρα της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στα κράτη-μέλη ήταν και η χαλάρωση των κανονισμών για τις κρατικές ενισχύσεις προς εθνικές εταιρείες, που κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Υπό κανονικές συνθήκες η Επιτροπή επιτρέπει κρατικές ενισχύσεις μόνον εάν είναι πραγματικά για το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, δηλαδή αν στοχεύουν να ωφελήσουν συνολικά την κοινωνία ή την οικονομία, καθώς η πρακτική αυτή αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού και του εμπορίου στην κοινή αγορά.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έρχονται από την Κομισιόν, όμως, είναι ανησυχητικά. Από το σύνολο των κρατικών ενισχύσεων για τις οποίες η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως, το 52% των περιπτώσεων αφορούν την Γερμανία, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκονται η Γαλλία και η Ιταλία με 17% η κάθε μια.

Ενώ αυτή η προσέγγιση της Κομισιόν απέναντι στις κρατικές ενισχύσεις αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και το τέλος του 2020, τα στοιχεία δείχνουν πως τα κράτη-μέλη με τα μεγαλύτερα πορτοφόλια μπορεί να αποκτήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα άδικα μεγάλο πλεονέκτημα εντός της κοινής αγοράς.

Ειδικότερα, η Γερμανία μέχρι στιγμής έχει δώσει ένα εγγυημένο από την κυβέρνηση δάνειο 3 δισ ευρώ προς την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas, 1,8 δισ ευρώ προς την ταξιδιωτική TUI, και βρίσκεται σε συζητήσεις για διάσωση της Lufthansa με ένα πακέτο ύψους 9 δισ ευρώ!

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην εφημερίδα Politico για το θέμα, δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που να μην ευνοούν μόνο τις πλουσιότερες χώρες, διαφορετικά η ΕΕ κινδυνεύει να επαναλάβει τα ίδια λάθη, που έκανε με την διαχείριση της κρίσης της ευρωζώνης το 2010. “Φαίνεται ότι δεν έχουμε πάρει το μάθημα μας από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας…εάν κλείσει η συμφωνία για την διάσωση της Lufthansa, πως θα την ανταγωνιστεί μετά το τέλος της πανδημίας η Alitalia ή η Aegean;”

Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ απέτυχε στην διαχείριση δυο μεγάλων κρίσεων, της οικονομικής του 2010 και της προσφυγικής του 2015, παρατήρησε ο ευρωβουλευτής και προσέθεσε: “Η πανδημία είναι η τρίτη κρίση. Εάν αποτύχει πάλι θα είναι το τρίτο χτύπημα. Και συνήθως, στις τρεις ζωές πεθαίνεις”.


(Visited 25 times, 1 visits today)

Read more:
383022-kleisimo..._1
Κλείσιμο…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου  

Close