Πανδημία και Whistleblowers. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Πόσες άραγε ζωές, σε όλο τον κόσμο,  θα είχαν σωθεί, αν οι κινεζικές αρχές άκουγαν  Λι Γουενλιάνγκ, τον γιατρό στο Γιουχάν που προειδοποιούσε για την επιδημία; Αντί να τον ακούσει, η κυβέρνηση τον ανάγκασε να υπογράψει δήλωση στην αστυνομία ότι η ανάρτηση που έκανε στα social media προειδοποιώντας για  τον κοροναϊό ήταν παράνομη. Αργότερα προσβλήθηκε από την ασθένεια και πέθανε.

Δεκάδες γιατροί, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και δημοσιογράφοι, αποκάλυψαν τις τελευταίες εβδομάδες ανεπάρκειες στα συστήματα υγείας των χωρών τους, ελλείψεις και κακοδιαχείριση στις προμήθειες, παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας ή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, διαφθορά, Αρχές και εργοδότες απάντησαν στις αποκαλύψεις με απολύσεις. Ο παρακάτω κατάλογος είναι, δυστυχώς, προσωρινός :

• H γιατρός Αϊ Φεν από το Κεντρικό Νοσοκομείο της Γιουχάν δήλωσε ότι οι επόπτες της προσπάθησαν να την φιμώσουν όταν προειδοποίησε εγκαίρως για τον κοροναϊό. Αργότερα εξαφανίστηκε. Συνολικά, υπολογίζεται ότι οκτώ είναι οι γιατροί που κλήθηκαν από την αστυνομία επειδή μίλησαν σχετικά με τον ιό πριν μεταφερθεί σε όλο τον πλανήτη.

• Σιάτλ, ΗΠΑ: Ο Μινγκ Λιν, γιατρός στα επείγοντα, απολύθηκε επειδή έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα για τις ανεπάρκειες στον προστατευτικό εξοπλισμό και στα τεστ.

• Σικάγο, ΗΠΑ: Η Λάουρι Μαζουρκίεβιτς, νοσοκόμα με άσθμα, απολύθηκε από το νοσοκομείο Northwestern Memorial αφού ενημέρωσε τους συναδέλφους ότι ήθελε να φορέσει μια αξιόπιστη προστατευτική μάσκα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας. Υπέβαλε αγωγή για αδικαιολόγητη καταγγελία σύμβασης.

• Πολεμικό Ναυτικό: Στο αεροπλανοφόρο του  αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, «Theodore Roosevelt», ο Μπρετ Ε. Κροζέιρ απολύθηκε επειδή έγραψε μια επιστολή σχετικά με την αδυναμία του Ναυτικού να του παράσχει τους κατάλληλους πόρους για την καταπολέμηση της επιδημίας στο πλοίο. Αργότερα μολύνθηκε από τον κοροναϊό.

• Στάτεν Αηλαντ, ΗΠΑ: Ο Κρίστιαν Σμωλς, εργαζόμενος σε μια αποθήκη της Amazon, απολύθηκε όταν είπε ότι η εταιρεία δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τον ίδιο και τους συναδέλφους του από πιθανή έκθεση στον ιό.

• Κεράλα, Ινδία: Ο Σινου Σιαμαλάν απολύθηκε επειδή εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με έναν τουρίστα που αρνήθηκε να εξεταστεί για τον κοροναϊό.

• Πολωνία: Ο βουλευτής του PiS (κυβερνών κόμμα της της Πολωνίας), Μπερναντέτα Κρινίτσκα, παύθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος, Γιάροσλαβ Καζνισκι, επειδή δήλωσε ότι το κράτος ήταν απροετοίμαστο για τον κοροναϊό.

• Επίσης, η μαία Ρενάτα Πιτσανόφσκα έχασε τη δουλειά της από το Ειδικό Νοσοκομείο John Paul II , επειδή εξέφρασε ανησυχίες για την υγεία της και των ασθενών της στο Facebook.

Ο Αντρέι Χαβρανεκ, εργαζόμενος στο επιδημιολογικό κέντρο Vivivodeship έγραψε στο twitter ότι υπάρχει έλλειψη τεστ στην Κρακοβία. Ο εργοδότης του τον κατηγόρησε ότι τον δυσφημεί, τρομοκρατεί τους πολίτες και επίσης ότι παραβίασε τους κανονισμούς.

• Τουρκία: Μέσα σε 2 μήνες, δώδεκα δημοσιογράφοι συνελήφθησαν για ρεπορτάζ σχετικά με τον κοροναϊό. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις:

Στη βόρεια επαρχία του Μπαρτίν, ο Μουσταφά Αχμέτ Οκτάι, ιδιοκτήτης της εφημερίδας Pusula (Compass), και ένας συντάκτης, συνελήφθησαν στις 18 Μαρτίου, αφού ανέφεραν ότι ένας γιατρός ήταν θετικός στον κοροναϊό. Οι δικαστικές αρχές τους κατηγόρησαν ότι «σπέρνουν πανικό και φόβο» σύμφωνα με το άρθρο 213 του ποινικού κώδικα. Οι δύο δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών

Στη νότια επαρχία της Αττάλειας, δύο συντάκτες του ειδησεογραφικού ιστότοπου Haberimizvar.net (Ειδήσεις για εσάς), ο Idris ,zyol και ένας από τους δημοσιογράφους του, Ebru Küçükaydin, συνελήφθησαν την νύχτα, λόγω ενός άρθρου σχετικά με ένα κρούσμα κοροναϊού. στο Demre, μία από τις πόλεις της επαρχίας. Το άρθρο διαγράφηκε στη συνέχεια από τον ιστότοπο.

Ο Ισμαήλ Τσιγκίτ διευθυντής ειδήσεων του ειδησεογραφικού ιστότοπου Kocaeli Ses (Kocaeli Voices), συνελήφθη στο σπίτι του στο Kocaeli, μια πόλη κοντά στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ της 21ης ​​Μαρτίου μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου με τίτλο: «Δύο θάνατοι που σχετίζονται με κοροναϊούς στο Derince νοσοκομείο». Ένας  συντάκτης του  πέρασε επίσης τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα. Μετά από τις συλλήψεις, ο Ισμαήλ Τσιγκίτ, δήλωσε: “αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε τις ειδήσεις”.

Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ελλάδα, νοσοκομεία πολλών χωρών απαγόρευσαν στο προσωπικό να δίνει πληροφορίες στα ΜΜΕ, χωρίς προηγούμενη άδεια. Στη Μ. Βρετανία η Εθνική Υπηρεσία Υγείας απαγόρευσε στους Βρετανούς υγειονομικούς να μεταφέρουν στα μέσα ενημέρωσης ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια του κοινού.

Θεωρώντας ότι, όπως όλοι οι Whistleblowers, η αλήθεια και η προστασία της κοινωνίας αποτελούν υπέρτατο αγαθό, εργαζόμενοι σε νοσοκομείο  στο Bronx της Νέας Υόρκης δημιούργησαν και δημοσίευσαν το παρακάτω αποκαλυπτικό βίντεο.


(Visited 28 times, 1 visits today)

Read more:
DeTGzY8W4AAHMB1
Εκδηλώσεις Στ. Κούλογλου στη Δυτική Μακεδονία

Περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία θα πραγματοποιήσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, από 10/4/2019 έως 12/4/2019. Ο κ. Κούλογλου θα παραστεί...

Close