Όποιος πιστεύει στον τουρισμό, δεν κολλάει. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Μέχρι και ο Πρετεντέρης άρχισε να απορεί με την κυβέρνηση. «Πως είναι δυνατόν να καταφθάνουν τουρίστες ή επισκέπτες ή ταξιδιώτες στη χώρα μας χωρίς τεστ κοροναιού και χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα;», αναρωτιέται στη στήλη του στα σημερινά «Νέα». «Kαι από την άλλη πλευρά μεριά να μας προειδοποιούν ότι πρέπει να προσέχουμε και να “μένουμε ασφαλείς” διότι ο κίνδυνος δεν πέρασε; Τελικά πέρασε ή δεν πέρασε;».

Ούτε ο κύριος Τσιόδρας δεν μπορούσε χθες να απαντήσει στην ερώτηση για τον τουρισμό και τον πιθανό ρόλο του στην επανεμφάνιση κρουσμάτων. Για τα υποχρεωτικά τεστ στα ξένα αεροδρόμια, που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Τουρισμού, για να υποχωρήσει όταν οι ξένοι ομόλογοι του το απέρριψαν, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «το τεστ δεν προτείνεται καθώς μπορεί να δώσει την ψευδή αίσθηση ασφάλειας».

Το ιδιαίτερα σημαντικό, πρόσθεσε, είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα» ώστε «να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλάτηση». Αλλά πως θα γίνει αυτό, διερωτήθηκε και ο ίδιος, όταν ο ταξιδιώτης επιστρέφει στην χώρα του πριν γίνει ιχνηλάτηση των επαφών και των διαδρομών του; Αδιέξοδο.

Σίγουρα δεν θα ήταν εύκολο, ούτε για την καλύτερη κυβέρνηση του κόσμου, να αντιμετωπίσει μια τόσο βαθιά κρίση. Το πρόβλημα με τη δική μας είναι ότι θεωρεί ότι μπορεί να αποφεύγει τα κρίσιμα ερωτήματα, εμβολιάζοντας τον πληθυσμό με ισχυρότατες δόσεις επικοινωνιακής παραπλάνησης. Χαμηλότερο σε όλη την ΕΕ, το οικονομικό πακέτο των 8,5 δις, για παράδειγμα, βαφτίζεται 24 δις, που αρχίζουν να παπαγαλίζουν σε συγχορδία τα ΜΜΕ. Οι αντιφάσεις στο δίπτυχο υγεία – τουρισμός παρακάμπτονται με το επικοινωνιακό «πούλημα» των κλινών Covid και των νέων σκαφών – ασθενοφόρων.

Μια πιο ευθεία και τίμια εξήγηση, θα ήταν: «χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τον τουρισμό. Θα πάρουμε το ρίσκο, αλλά προσοχή στα μέτρα προστασίας και επ’ αόριστον συνέχιση των προφυλάξεων για τις ευπαθείς ομάδες». Έτσι κι αλλιώς προς ανοσία της αγέλης πάμε, αλλά η κυβέρνηση δεν το λέει ανοικτά γιατί αυτό θα έβαζε σε δοκιμασία το βασικό της αφήγημα, ότι κατάφερε να νικήσει την πανδημία επιτυγχάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ. Πως να παραδεχθείς ότι το ρεκόρ είναι άκυρο, γιατί φύσαγε ευνοϊκός άνεμος και πρέπει να ξαναγίνει ο αγώνας;

Όπως λοιπόν πάνε τα πράγματα, φαίνεται δύσκολο να αποφύγουμε το δεύτερο πανδημικό κύμα ή το λιγότερο αναζωπύρωση των κρουσμάτων, φαινόμενο που άλλωστε ήδη παρατηρείται σε άλλες χώρες. «Το Ιράν άνοιξε ξανά τον Απρίλιο για να σώσει την οικονομία, αλλά την περασμένη εβδομάδα κήρυξε την πρωτεύουσα Τεχεράνη και οκτώ επαρχίες κόκκινες ζώνες, επειδή ο ιός εξαπλώνεται ξανά εκεί», έγραφε χθες ο Economist προτείνοντας και μια κάποια λύση:

«Για τον περιορισμό του κινδύνου απαιτείται μια επιδημιολογική προσέγγιση που εστιάζει στα μέρη και τους ανθρώπους που είναι πιο πιθανό να διαδώσουν την ασθένεια», γράφει το βρετανικό περιοδικό, που στην ελληνική περίπτωση θα σήμαινε τουρίστες και τουριστικές περιοχές. «Για να επιτύχει αυτή η προσέγγιση, χρειάζονται δεδομένα από τεστ για μια λεπτομερή εικόνα του πώς εξαπλώνεται η ασθένεια. Τα τεστ επέτρεψαν στη Γερμανία να εντοπίσει γρήγορα ότι είχε πρόβλημα στα σφαγεία της, όπου ο ιός επιμένει περισσότερο από το αναμενόμενο σε κρύες επιφάνειες. Ομοίως, η Νότια Κορέα εντόπισε ένα σούπερ – διαδότη  στα γκέι μπαρ της Σεούλ. Χωρίς τεστ, μια χώρα είναι τυφλή».

Πάμε στα τυφλά καθώς τεστ μαζικά δεν προβλέπονται για τους τουρίστες και τις επικίνδυνες περιοχές, γιατί λέει κοστίζουν ακριβά. Το πρετεντέριο ερώτημα μπορεί να απαντηθεί μόνο από τη θαυμάσια γελοιογραφία του Κ. Αναστασίου στη σημερινή «Αυγή»: Όποιος πιστεύει στον τουρισμό δεν κολλάει.

 


(Visited 17 times, 1 visits today)

Read more:
Untitled
Κούλογλου για προσφυγικό: Η κυβέρνηση οφείλει να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση

«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό η κυβέρνηση οφείλει να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση», τόνισε ο...

Close