Βγήκαν 2,5 δισ. παραπάνω. Να τα αφήσω; Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Διάβασα διάφορα σε πολλές κυριακάτικες εφημερίδες για τα 24 δισ. μέτρων που υποτίθεται πήρε η κυβέρνηση και πόσο θα μας κάνουν ευτυχισμένους. Έχει ήδη σημειωθεί ότι πρόκειται για αριθμό που δεν έχει σχέση ούτε καν με τη δημιουργική λογιστική: είναι τελείως πλασματικός.

Ας δούμε όμως τα συγκριτικά στοιχεία της Ελλάδας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι τις 15 Απριλίου που υπάρχουν επίσημοι αριθμοί. (πηγή: Ινστιτούτο Briuegel)

Στον πίνακα, αριστερά στην πρώτη στήλη, είναι τα καθαρά ποσά που βγήκαν από τα κρατικά ταμεία.

Στη δεύτερη σειρά οι αναβολές φόρων, εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κλπ οι οποίες θα πρέπει να επιστραφούν αργότερα. Αυτά τα μέτρα βελτιώνουν τη ρευστότητα ατόμων και εταιρειών, αλλά δεν ακυρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Η τρίτη εγγυήσεις που δίνει το δημόσιο για δάνεια επιχειρήσεων, πιστοληπτικές γραμμές κλπ. Η Ελλάδα είναι ουραγός σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες.

Ποια είναι τώρα η αλήθεια; Στα αρχικά μέτρα, ύψους 6,4 δις ευρώ που είχε λάβει η κυβέρνηση, προστίθενται άλλα 2,1 δις ευρώ, τα οποία εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα. Άρα έχουμε εκταμίευση 8, 5 δις. Σε αυτά η κυβέρνηση προσθέτει τα 2 δισ.  της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία είναι δάνειο.

Προσθέτει επίσης εγγυήσεις αλλά και αναβολές πληρωμών συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ για να φτάσει τα 14 δισ. ευρώ. Αυτά τα ποσά θα πήγαιναν στις επόμενες στήλες του πίνακα. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η Πορτογαλία έχει λάβει 28 δις μέτρα, δηλαδή τα διπλάσια.

Η πλάκα είναι πως φτάνουμε τώρα στα 24. Η κυβέρνηση αθροίζει ως δημοσιονομικότην προστιθέμενη αξία των μέτρων στην οικονομία. Ενώ «δίνει» 14 λέει τελείως αυθαίρετα ότι έχει δώσει 20 δισ. ευρώ, γιατί αν δεν έδινε θα ήταν τα πράγματα χειρότερα. Όσο για τα υπόλοιπα 4 δις λέει ότι θα τα δώσει κάποια στιγμή! Και τα ελληνικά ΜΜΕ για τα 24 δισ., τα κατανέμουν, τα αβγαταίνουν, βγάζουν πολιτικά συμπεράσματα.

Ο κ. Μητσοτάκης με την πολιτική του «αφοπλίζει τον Τσίπρα με όπλο τον Κέινς και την κοινωνική προστασία», γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος».  To «Πρώτο Θέμα» έβαλε 2 ακόμη δισ.: «το ‘’πρόγραµµα-γέφυρα’’ ύψους 26 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός όρθωσε ένα ψηλό ανάχωµα, ένα τείχος για την προστασία της απασχόλησης και τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας».

Προχθές ήμουν σε ένα τηλεοπτικό πάνελ με βουλευτή της ΝΔ που δήλωσε ότι «είναι πολύ περισσότερα από 24 δις». Είναι αυτό που λέμε: «Βγήκαν 2,5 δις παραπάνω. Να τα αφήσω;»


(Visited 13 times, 1 visits today)

Read more:
43976944790_eadb2e49ac_k
Κυβέρνηση ΝΔ: κάντο όπως ο Όρμπαν. Άρθρο του Στ. Κούλογλου για το TVXS

         Στις πρόσφατες  εκλογές που έγιναν στην Ουγγαρία, το σχεδόν μοναδικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η...

Close