Συνέντευξη Κούλογλου στο «The Socialist»: «Η παρέμβαση Μιωνή έγινε την ημέρα που έβγαινε στη δημοσιότητα η υπόθεση των 2,6 εκατ. ευρώ που φέρονται να καταλήγουν στον κ. Σαμαρά»

Permalink

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου,παραχώρησε συνέντευξη στον Δημήτρη Μπαμπούλη και το The Socialist, στην οποία μίλησε για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και τα εμπόδια που βρήκε η ψήφιση του, για τον COVID-19 και αν θα πρέπει να φοβόμαστε δεύτερο κύμα λόγω του τουρισμού, αλλά και για την συνάντηση Μιωνή-Παππά…

  • Η πρόταση της Κομισιόν για δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης βρήκε εμπόδια από το λεγόμενο “μπλοκ του Βορρά”. Πως κρίνετε τις δύο προτάσεις; Έχει ο ελληνικός λαός την δυνατότητα να αντέξει ένα πιθανό νέο μνημόνιο;

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , των Μακρόν και Μέρκελ ουσιαστικά, είναι  θετική και ενδιαφέρουσα ταυτόχρονα  από πολιτικής πλευράς. Είδαμε την Γερμανίδα Καγκελάριο να αλλάζει τη στάση  που κρατάει εδώ και μια δεκαετία και να υποστηρίζει πολιτικές αλληλεγγύης. Προφανώς, στη Γερμανία κατάλαβαν ότι μετά την οικονομική κρίση του 2009-2010 και την προσφυγική κρίση του 2015 – στις οποίες η ΕΕ απέτυχε παταγωδώς – η υγειονομική κρίση, θα ήταν η τρίτη και φαρμακερή.

Χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς επαρκή υποστήριξη στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, αυτό θα σήμαινε το τέλος της ΕΕ. Η Γερμανία θα ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος σε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς κερδίζει πολύ από την κοινή αγορά. Στην αλλαγή της πολιτικής της Μέρκελ, σημαντικός παράγοντας είναι ότι εκτοξεύθηκε η δημοτικότητα της στις δημοσκοπήσεις – κοινό φαινόμενο για όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις επί πανδημίας.. Πριν από έξι μήνες  δεν θα μπορούσε να επιβάλλει στη γερμανική πολιτική σκηνή αυτήν την αλλαγή πολιτικής.

Οι κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών που αντιδρούν (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) στις οποίες προστέθηκε και η Φιλανδία, έχουν να αντιμετωπίσουν τη δική τους κοινή γνώμη, την οποία διαπαιδαγώγησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη θεωρία των ανοργάνωτων και τεμπέληδων Νοτίων. Με μια μορφή οικονομικού εθνικισμού.  Δεν μπορούν να ακυρώσουν τις προτάσεις του ηγεμονικού γαλλογερμανικού άξονα, αλλά θα κοιτάξουν να πάρουν κάποια ανταλλάγματα τα οποία θα « πουλήσουν » στο κοινό τους.

      Φυσικά η Ελλάδα δεν πρέπει να πέσει θύμα αυτών των μικροπολιτικών παιχνιδιών, όπως έγινε στην οικονομική κρίση. Πρέπει να  παίξει πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου από τις χώρες του νότου, κάτι που η κυβέρνηση δεν κάνει μέχρι  στιγμής. 

Όσον αφορά τα ελληνικά δεδομένα, η κυβέρνηση προσπαθούσε να δικαιολογήσει την επιλογή της να δαπανήσει το λιγότερο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε μέτρα οικονομικής ώθησης κατά της πανδημίας, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Τώρα δεν έχει δικαιολογία. Όπως και αν διαμορφωθεί το τελικό  πακέτο της Επιτροπής, σίγουρα θα υπάρξουν πολλά χρήματα για την ελληνική οικονομία.

 Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει από τώρα «το μαξιλάρι»  Τσακαλώτου, προκειμένου να υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, που τώρα υποφέρουν πολύ. Εάν δεν στηριχθούν, θα καταλήξουν να κλείσουν την επιχείρησή τους ή να βρεθούν στην ανεργία,  η οποία θα βαθύνει την ύφεση.

Πρέπει να αποφύγουμε αυτό το καταστροφικό φαύλο κύκλο και κάνουμε στρατηγικές κινήσεις. Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση Σοσιαλιστών- Αριστεράς προχώρησε στη δημιουργία δημόσιας Τράπεζας Επενδύσεων, που θα διαχειριστεί  όλο το πακέτο της Κομισιόν, θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις, επιχειρήσεις κλπ. Σε μας φοβούμαι ότι τρίβουν τα χέρια τους για χιλιάδες σκόιλ-ελικίκου.

  • Τα κρούσματα του κοροναϊού έχουν αρχίσει να αυξάνονται ραγδαία, ξανά, στη χώρα μας. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει τα σύνορα και να υποδεχτεί τους τουρίστες στη 1η Ιουλίου. Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος για δεύτερο κύμα του κορωναϊού στην χώρα μας; Και αν ναι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει το ΕΣΥ;

Η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται σε αρκετές χώρες, μετά το τέλος της καραντίνας. Πράγματι,  με το άνοιγμα των συνόρων στους τουρίστες,  ο κίνδυνος μεγαλώνει. Το άνοιγμα είναι όμως υποχρεωτική κίνηση, γιατί αλλιώς η οικονομία θα καταρρεύσει τελείως. Κ αι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα προστασίας και υγειονομικής θωράκισης. Η κυβέρνηση χειρίστηκε καλά την πανδημία, αλλά δεν αξιοποίησε τον χρόνο που  κέρδισαν οι πολίτες με την  στάση τους, ώστε να ενισχύσει το ΕΣΥ. Αντιθέτως, προωθεί και πάλι τους σχεδιασμούς της για “ξήλωμα” της δημόσιας υγείας και ενίσχυση των ιδιωτικών δομών.

 Η κατάσταση με τον ΕΟΔΥ είναι κωμικοτραγική. Άθελα του τις προάλλες, ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας αποκάλυψε ότι οι  500  ακριβοπληρωμένες κινητές μονάδες του, σε 50 μέρες πήραν 41.785 δείγματα, που σημαίνει πως η κάθε μονάδα λάμβανε λιγότερα από 2 δείγματα (συγκεκριμένα 1,67) κατά μέσο όρο την ημέρα. Οι 500 κινητές μονάδες πραγματοποίησαν σε 50 μέρες 2.448 αποστολές, συνεπάγεται μέσο όρο 0,0998 αποστολών ανά ημέρα για κάθε μονάδα. Διαβάζω στο tvxs. gr τη μαρτυρία μιας γυναίκας:

« Λοιπόν έφτασα. Σε μια πτήση της Aegean (άλλη ιστορία) όπου το 50% των επιβατών προέρχονταν από Αγγλία, ΗΠΑ, Ιταλία κλπ. Συμπληρώσαμε τη φόρμα μας που έλεγε ότι θα μας κάνουν τεστ για τον κωρονοιό και θα μείνουμε σπίτι μέχρι να βγει το αποτέλεσμα. Λοιπόν, όσο κάνατε εσείς τεστ, άλλο τόσο έκανα και εγώ. Ο ΕΟΔΥ άφαντος. Και όταν ρώτησα μου είπανε ότι είναι στην ευχέρεια του ΕΟΔΥ αν θα κάνει τεστ όχι. Συμπέρασμα;  Εγώ και άλλοι δεν ξέρω γω πόσοι προερχόμενοι από ¨κόκκινες¨ χώρες μπήκαμε σαν κύριοι στην Ελλάδα και αλωνίζουμε. Χαιρετίσματα στην εξουσία. Ετοιμαστείτε για lock down λίαν συντόμως… ».

– Ποια είναι η άποψη σας για την υπόθεση Παππά-Μιωνη; Πως κρίνετε τις αποκαλύψεις για τα 2,6 εκατομμύρια που είναι πιθανό να έχουν καταλήξει στα “χέρια” του κ. Σαμαρά; Οι συνομιλίες που κατέγραψε ο κ. Μιωνη έγιναν το 2016. Πως κρίνετε την απόφαση του να τις βγάλει στην δημοσιότητα την συγκεκριμένη στιγμή; Εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα;

Ο ίδιος ο κ. Μιωνής στo κείμενο που συνοδεύει την παράνομη μαγνητοφώνηση  τονίζει ότι ο Νίκος Παππάς δεν τον εκβίασε ποτέ. Από το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν προκύπτει εκβιασμός, χρηματισμός ή παράνομη συμφωνία. Η αφέλεια ή και η υπεροψία, δεν είναι ποινικό αδίκημα.

Δεν θεωρώ μεμπτό ένας υπουργός να έχει μια συνάντηση με έναν επιχειρηματία, εκτός φυσικά εάν η συνάντηση έχει κρυφή ατζέντα.  Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα της ισραηλινής πρεσβείας, αλλά σε τέτοιου είδους συναντήσεις χρειάζεται προσοχή, απόσταση και θεσμική συμπεριφορά.  Αλλά βλέπετε,  δεν είναι και εύκολο να είσαι Κώστας Λαλιώτης.

Η παρέμβαση Μιωνή έγινε την ημέρα που θα έβγαινε στη δημοσιότητα και θα συζητείτο στην Προανακριτική Επιτροπή η υπόθεση των  2,6 εκατ. ευρώ που μέσω Παπασταύρου φέρονται να καταλήγουν στον κ. Σαμαρά. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

  • Ποιά είναι η άποψη σας για την δαπάνη των 20 εκατομμυρίων ευρώ για την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι” και ο τρόπος με τον οποίο έγινε; Γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί να δημοσιεύσει την λίστα με τα ακριβή ποσά που πήρε το κάθε μέσο;

Τα ΜΜΕ όντως χρειάζονται ενίσχυση καθώς πολλά βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Παρόλα αυτά, τα χρήματα αυτά, που δεν είναι της ΝΔ αλλά του ελληνικού λαού, δόθηκαν χωρίς εξηγήσεις, χωρίς διαφάνεια, χωρίς να γνωρίζουμε σε ποιους δόθηκαν και τι ποσά στον καθένα. Η καθυστέρηση στην δημοσίευση αυτών των στοιχείων ελπίζω να μην σχετίζεται με τυχόν “μαγείρεμα” τους. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση φοβάται περισσότερο την αντίδραση πολλών « δικών της » φιλοκυβερνητικών μέσων που θα διαμαρτυρηθούν για άνιση μεταχείριση. Και τα δικά της μέσα είναι πολλά.


(Visited 12 times, 1 visits today)

Read more:
384106-335462-exaireseis...
Σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου – Απόσπασμα από την «Κενή Διαθήκη του Μωυσή»

Η «κενή διαθήκη του Μωυσή» είναι το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, εμπλουτισμένο με 25 απολαυστικές γελοιογραφίες του Γιάννη Δερμεντζόγλου,...

Close