Εκτροπή. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Η δίωξη κατά της κυρίας Τουλουπάκη αποτελεί καμπή στην πορεία της δημοκρατίας στη χώρα, γιατί διαλύει ότι είχε απομείνει από τη διάκριση των εξουσιών. Και χωρίς διακριτές εξουσίες δεν υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα.

Τη νομοθετική εξουσία έχει πλήρως υποτάξει η εκτελεστική.  Ο απόλυτος εξευτελισμός της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Με τη δίωξη κατά Τουλουπάκη, η άλλη εξουσία, η Δικαιοσύνη βιάζεται πλήρως: υπακούοντας στη θέληση της πολιτικής εξουσίας, ένας εισαγγελέας ασκεί δίωξη σε μια εισαγγελέα διαφθοράς, επιλέγοντας να στηριχθεί σε ένα πόρισμα 40 σελίδων αντί σε ένα πλήρες πόρισμα 300 σελίδων ενός άλλου συναδέλφου του.

Είχε προηγηθεί η «προφητεία» ενός υπουργού, ελεγχόμενου για το σκάνδαλο που ερευνούσε η εισαγγελέας διαφθοράς, ότι «η Τουλουπάκη πρέπει να μπει φυλακή γιατί παραβίασε το Σύνταγμα». Ακόμη και ένα δικτατορικό/αντιδημοκρατικό καθεστώς, από αυτά που παλιότερα ο κ. Γεωργιάδης εξυμνούσε για την «κούκλα» οικονομία τους,   θα είχε διστάσει να διώξει ποινικά δικαστικό λειτουργό ο οποίος ελέγχει πιθανές ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Θα είχε κοιτάξει να σώσει τα προσχήματα, τα οποία ούτε αυτά δεν κρατιούνται στην Ελλάδα. Μόλις προχθές ο υπουργός Δικαιοσύνης(!) δήλωνε ότι θα έπρεπε να είχαν αρχειοθετηθεί όλες οι υποθέσεις πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis, για το οποίο είχε αποφανθεί η αμερικανική Δικαιοσύνη, το είχε παραδεχθεί η ίδια η ελεβετική εταιρεία, αλλά έχει καταπολεμήσει η λεγόμενη «τέταρτη εξουσία»:  η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που οι δημοσιογράφοι, όταν ξεσπάει ένα σκάνδαλο, σπεύδουν όχι να το καλύψουν δημοσιογραφικά αλλά να το κουκουλώσουν.

Όμηρος της εκδικητικότητας  Σαμαρά, η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε ένα είδος μπανανίας, όπου τα σκόιλ ελικίκου και οι απευθείας αναθέσεις Μηταράκη θα θεωρούνται φυσιολογικές. Ποιος νεαρός εισαγγελέας θα τολμήσει να ερευνήσει υπόθεση εμπλοκής πολιτικών προσώπων σε σκάνδαλο, όταν θα έχει στο μυαλό του τι έπαθε η Τουλουπάκη;

O ηθικός εκφυλισμός της χώρας δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Στο τιμόνι μιας χώρας που αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρές απειλές, από την πανδημική και οικονομική κρίση μέχρι τις τουρκικές προσκλήσεις, βρίσκεται ένας αδύναμος πρωθυπουργός και μια ομάδα υπουργών οι περισσότεροι από τους οποίους δεν μπορούν να χωρίσουν δυο λογιών άχυρα. Πως θα αντιδράσει στις αναπόφευκτες αντιδράσεις  της λαϊκής δυσφορίας ένας καταπιεστικός μηχανισμός που έχει επικεφαλής έναν που ήθελε να γίνει Σερίφης και δέρνει χωρίς αφορμή; Τι θα γίνει αν έχουμε μια νέα πρόκληση στο Αιγαίο; Όλη αυτή η ιστορία με την κυβέρνηση της ΝΔ θα τελειώσει πολύ άσχημα.


(Visited 29 times, 1 visits today)

Read more:
196316-kouloglou
Στ. Κούλογλου για γαλλικές προεδρικές εκλογές: «Το μήνυμα είναι πλήρης απαξίωση του παλαιού πολιτικού συστήματος»

Τι καταδεικνύει η υπερίσχυση Μακρόν και τα ποσοστά Λε Πεν κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, τα...

Close