Κούλογλου για Σύνοδο Κορυφής: Παρών ο οικονομικός εθνικισμός, απών ο Μητσοτάκης

Permalink

“Η καταστροφική πολιτική της Μέρκελ κατά την οικονομική κρίση, όταν κήρυξε το σάλπισμα ‘ο σώζων εαυτώ σωθήτω’, έχει βαθύτατα αλλάξει την νοοτροπία μέσα στην ΕΕ και έχει δώσει την ευκαιρία και σε άλλες χώρες να δρουν εγωιστικά κοιτώντας την εσωτερική κοινή τους γνώμη, όπως η Μέρκελ το 2009-2010. Το πνεύμα του γερμανικού οικονομικού εθνικισμού έχει γίνει πανευρωπαϊκό και εκφράζεται σήμερα από τις χώρες του βορρά”, σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και στην Ασπασία Βούζα, για τις εξελίξεις στην Σύνοδο Κορυφής και το Ταμείο Ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

“Φοβάμαι ότι τα πράγματα έχουν πάρει μια άσχημη εξέλιξη. Οι λεγόμενες «Φειδωλές χώρες» έχουν τον χρόνο με το μέρος τους, αδιαφορώντας για την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων, και παίζουν πολιτικά παιχνίδια με την κοινή τους γνώμη, παρότι, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία (βλ φωτογραφία), είναι οι πλούσιες χώρες του βορρά που έχουν επωφεληθεί από την ενιαία αγορά. Θέλω να πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει ένας συμβιβασμός. Η ΕΕ, εξάλλου, είναι μια ιστορία συμβιβασμών. Αλλά φοβάμαι ότι θα είναι κατώτερος των περιστάσεων και των απαιτήσεων”, προσέθεσε.


Πίνακας: Τα οφέλη των κρατών-μελών από την Ενιαία Αγορά (μπλε), συγκριτικά με τις συνεισφορές στον Προϋπολογισμό (κόκκινο)

Ο ευρωβουλευτής σχολίασε επίσης ότι “με ευθύνη βασικά της κυβέρνησης, η εικόνα που σχηματίστηκε ήταν λανθασμένη. Τα 32 δις που αναλογούσαν στην Ελλάδα δεν ήταν ειλημμένη απόφαση, αλλά μια πρόταση της Κομισιόν. Βλέπουμε τώρα τις δυσκολίες στην λήψη της συμφωνίας. Χρήματα πολλά θα έρθουν, απλώς πρέπει να δούμε τους όρους. Αυτό που ζητά ο Ολλανδός πρωθυπουργός, είναι σε αντάλλαγμα δήθεν μεταρρυθμίσεις: Μείωση μισθών και συντάξεων, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όλα αυτά τα οποία  ζητούν οι νεοφιλελεύθεροι. Θέλει μια τρόικα στις χώρες του νότου που έχουν πληγεί πολύ από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας”.

Την ίδια στιγμή, παρατήρησε για τις διαπραγματεύσεις , “ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει παίξει τον ρόλο ηγέτη κράτους μέλους του νότου. Οι άλλες χώρες του νότου κάνουν διπλωματικές κινήσεις και πιέζουν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αξιοποίησε καθόλου τη συμμαχία των χωρών του Νότου, που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Μια ανώδυνη δήλωση έκανε, του στιλ όλοι καλοί είμαστε και θα τα βρούμε. Παρ ότι ακόμη και η Γερμανία, όπως και η Γαλλία, είναι θεωρητικά μαζί μας σε αυτή την φάση. Silver alert για τον πρωθυπουργό!”

Όσον αφορά την ελληνική πολιτική σκηνή και τις προσπάθειες της ΝΔ να βάλει στο κάδρο των ευθυνών για διάφορες υποθέσεις τον Αλέξη Τσίπρα, ο Στέλιος Κούλογλου εξήγησε πως “ένα ‘σχέδιο Μπολσονάρο’ έχει τεθεί σε εφαρμογή. Ο Λούλα, ο κεντροαριστερός ηγέτης στην Βραζιλία  το 2018 θα επέστρεφε στην εξουσία. Έτσι τον κατηγόρησαν, και ενώ δεν είχε τελεσιδικήσει η απόφαση με έναν νόμο του απαγόρευσαν να κατέβει στις εκλογές. Τελικώς βγήκε ο ακροδεξιός Μπολσονάρο. Μετά τις εκλογές ήρθησαν οι κατηγορίες και τον έβγαλαν από την φυλακή. Όμως ο Μπολσονάρο είχε εκλεγεί.

Η Αριστερά στην Ελλάδα θα βρεθεί ξανά να διεκδικεί στην εξουσία. Τώρα η ΝΔ προηγείται, αλλά με την πλήρη διαχειριστική της ανικανότητα τα πράγματα θα αλλάξουν. Εδώ δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θα φοράμε μάσκες, κάνουν καθημερινά γκάφες στον τουρισμό, είναι επομένως αδύνατο να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό και οικονομικό τσουνάμι που έρχεται.  Έτσι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο  να παραπέμψουν τον Α. Τσίπρα, με ότι κατηγορία σκαρφιστούν. Το πόρισμα της ΝΔ για την Προανακριτική Παπαγγελόπουλου-Novartis,  λέει ότι σε αυτή τη φάση δεν κατηγορούμε τον Τσίπρα. Άρα σε μια άλλη φάση εννοούν ότι μπορεί να το κάνουν. Ποια θα είναι εκείνη η φάση; Όταν θα αρχίσουν να κατρακυλούν στις δημοσκοπήσεις και θα κινδυνεύουν να χάσουν την εξουσία”.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr: «Σχέδιο Μπολσονάρο»: Το plan B κυβέρνησης και ολιγαρχίας

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/3-102-fm-20072020


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
Ο ίδιος θύτης...
Ο ίδιος θύτης…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close