Κούλογλου για συμφωνία στη ΕΕ: Αφού ο κύριος Μητσοτάκης έφερε 72 δις ας βοηθήσει την οικονομία

Permalink

«Οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν συζητηθεί στην Ευρώπη. Για αυτό έχει ευθύνη ο πρωθυπουργός που δεν το έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής”, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο TRT της Θεσσαλίας και στο Max FM της Πάτρας. Προσέθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιήσει όλες τις διεθνείς τις συμμαχίες, και να εμποδίσει το τουρκικό πλοίο από το να κάνει έρευνες, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. “Βέβαια, την προηγούμενη φορά που το Ορούτς Ρέις μπήκε σε εθνικά μας ύδατα, η κυβέρνηση της ΝΔ είπε ότι το παρέσυραν τα κύματα. Αυτή η στάση έδωσε πράσινο φως στην τουρκική επιθετικότητα”.

Ωστόσο, “είναι θετικό ότι ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε να καλέσει σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.  Μέχρι τώρα  δεν ξέρουμε ποια είναι η επίσημη στρατηγική, που υποστηρίζει η ΝΔ, αφού υπάρχουν τρεις παρατάξεις εντός της: η γραμμή Σαμαρά που λέει ακόμη και για στρατιωτική σύγκρουση αν χρειαστεί, υπάρχει η γραμμή Μητοστάκη που λέει ότι θα τα βρούμε με τον Ερντογάν, και υπάρχει και η καραμανλική λογική που είναι κάπου στη μέση. Δεν έχουμε στρατηγική αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής και για αυτό αυτή κλιμακώνεται. Απαιτείται απάντηση και χρειάζονται κόκκινες γραμμές. Αντ’ αυτών, βέβαια, μέχρι στιγμής, ακούμε βουλευτή της ΝΔ, που είναι και σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη σε εθνικά θέματα, να προτείνει να σταματήσουμε να βλέπουμε τουρκικά σίριαλ. Είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα;”

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη οικονομία, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “είναι αρκετά οργισμένο από τον συμβιβασμό που επετεύχθη στην Σύνοδο Κορυφής, καθώς μια σειρά από ζητήματα, που είχαμε ζητήσει ως ευρωβουλευτές, πήγαν πολύ πίσω. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου ως όρος για την αξιοποίηση των έκτακτων κονδυλίων από την Πολωνία και την Ουγγαρία προσπεράστηκε. Όλες οι ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, πλην της ακροδεξιάς και των συντηρητικών, κατέληξαν σε ένα κοινό ψήφισμα που είναι πολύ επικριτικό προς την συμφωνία γιατί εκτός των άλλων περικόπτει και τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027, σε τομείς όπως η τεχνολογία, το περιβάλλον, η ενίσχυση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η νεολαία. Ο προϋπολογισμός που συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής δεν θα περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο έτσι όπως κόπηκε. Θα υπάρξει εμπλοκή».

Ο Στ. Κούλογλου εμφανίστηκε επίσης απογοητευμένος από “την απουσία του πρωθυπουργού από τις διαπραγματεύσεις.  Οι άλλες χώρες του Νότου έκαναν κινήσεις και συμμαχίες. Η Ελλάδα δεν ξέρουμε τι θέση πήρε. Ήταν υπέρ των χωρών του Βορρά ή του Νότου; Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να νόμιζε πως επειδή οι χώρες του νότου έχουν αριστερές κυβερνήσεις ότι είναι κομουνιστές και ότι έπρεπε να τους αποφύγει. Αντίθετα όμως ήταν οι δεξιοί, οι ακροδεξιοί και οι φιλελεύθεροι που ήταν εναντίον του Νότου και της χώρας μας”.

Σχετικά με τα υποτιθέμενα 72 δισ ευρώ για τα οποία θριαμβολογεί η κυβέρνηση, “αυτά βρίσκονται μόνο στην φαντασία του κ. Μητσοτάκη. Από τον προϋπολογισμό για τα χρόνια 2021- 27  θα έπαιρνε η χώρα ούτως ή άλλως 40 δισ ευρώ αλλά αυτά περικόπηκαν. Υπάρχουν τώρα μόνο τα 32 δισ εκ των οποίων τα 12,5 δισ είναι δάνεια. Εάν πάρουμε νέα δάνεια θα αποκτήσουμε πάλι πρόβλημα με το χρέος, που σημαίνει λιτότητα και μνημόνια. Μένουν λοιπόν 19,5 δισ ευρώ. Αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα που είναι αντίστοιχου μεγέθους χώρα με εμάς και έχει παρόμοια προβλήματα, είπε ότι θα αξιοποιήσει τις επιχορηγήσεις για να ξεφύγει από την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, θα επαναβιομηχανοποιήσει την χώρα και μάλιστα αυτό το ποσό δεν θα το διαχειριστεί η κυβέρνηση αλλά μια νέα δημόσια τράπεζα επενδύσεων που ιδρύθηκε για αυτό τον σκοπό. Στην Ελλάδα μιλάμε για 72 δισ και κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους ότι θα τα κάνουν σκόιλ ελικίκου. Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα έχουν πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν ανοίξει. Αφού έφερε ο κ. Μητσοτάκης 72 δισεκατομμύρια ας τα δώσει, επιτέλους, στην πραγματική οικονομία. Μέχρι στιγμής έχει δώσει τα μισά από ότι έχει δώσει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας».

Σε κάθε περίπτωση, “δεν υπάρχει λόγος μη αποδοχής του πακέτου αλλά ούτε και για θριαμβολογίες. Δεν είναι όλα τα πράγματα για επικοινωνία”.


(Visited 15 times, 1 visits today)

Read more:
EEW_p3TWsAAYj9t
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι νέες προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ε. Τσακαλώτος, Ε. Αχτσιόγλου, Σ. Κούλογλου σε μια διαδραστική εκδήλωση

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου συζητούν για τον ΣΥΡΙΖΑ, την...

Close