Εκκλησία-Κυβέρνηση: Φανατικότεροι της Σαουδικής Αραβίας. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα είναι η πιο σημαντική θρησκευτική εορτή των Μουσουλμάνων. Οι πιστοί, που πρέπει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους να πάρουν μέρος στο προσκύνημα, πίνουν από ένα ιερό πηγάδι και φιλούν την ιερή μαύρη πέτρα της Καάμπα, πριν φτάσουν στο Μεγάλο Τζαμί. Πριν φύγουν από τη Μέκκα, μαζεύουν βότσαλα για να λιθοβολήσουν τον διάβολο.

Αλλά στο φετινό προσκύνημα, το τελετουργικό έχει ριζικά τροποποιηθεί. Οι πιστοί δεν θα έχουν πρόσβαση στη πέτρα, οι  αρχές έφτιαξαν εμφιαλωμένο νερό από το πηγάδι, αντί να πίνουν οι προσκυνητές από την πηγή με τα ποτήρια. Θα υπάρχουν επίσης αποστειρωμένα βότσαλα για να τον διάβολο, προσωπικά χαλιά προσευχής και άλλα αποστειρωμένα αντικείμενα για την αποτροπή της επιμόλυνσης από τον κοροναϊό.

Η χώρα όπου βρίσκεται η Μέκκα προχώρησε και σε ένα άλλο ριζοσπαστικό μέτρο: περιόρισε τη συμμετοχή στη θρησκευτική εκδήλωση. Περίπου 2,5 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο πήραν πέρυσι μέρος.  Φέτος, θα επιτραπεί  η συμμετοχή σε μόλις σε 1.000 προσκυνητές. Και η χώρα που παίρνει όλα αυτά τα μέτρα είναι η Σαουδική Αραβία. Ούτε δεν κολλάει από την πέτρα άμα πιστεύεις, ούτε ο Θεός μας προφυλάσσει από το νερό του πηγαδιού και άλλες μεσαιωνικές βλακείες από αυτές που έχουμε ακούσει τους τελευταίους μήνες. Η Σαουδική Αραβία, που θεωρείται η πιο φανατική, φονταμενταλιστική χώρα του κόσμου!

Με την εξαίρεση μιας χώρας και μιας εκκλησίας που τη συναγωνίζεται: της Ελλάδας, του αρτηριοσκληρωτικού Ορθόδοξου Ιερατείου και αυτής της φοβισμένης, λυπηρής κυβέρνησης που του κάνει όλα τα χατίρια. Έτσι πάλι χθες,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαίρεσε από την υποχρεωτική πλέον χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους(καταστήματα λιανικής και υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και δεν συμμαζεύεται) τις εκκλησίες!

Να φανταστεί κανείς ότι, εν όψει της μουσουλμανικής θρησκευτικής εορτής, ανάλογα μέτρα παίρνουν μια σειρά από θρησκευόμενες χώρες, από το Ομάν και το Μπαχρέιν μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στα τελευταία, όπου συνηθίζεται να αγοράζουν αρνιά για θυσία, η κυβέρνηση σύστησε στους πολίτες εφαρμογές στα κινητά, ώστε να αποφεύγουν το συνωστισμό στις Λαϊκές Αγορές και τα σφαγεία.

Κανείς εκεί δεν σκέφτηκα σαν τον κ. Πέτσα, που επί καραντίνας είχε προτρέψει τους πιστούς να ξεγελάνε το κράτος, στέλνοντας sms ότι  τάχα πάνε σούπερ-μάρκετ  και να πηγαίνουν στην εκκλησία.  Γιατί εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που παίρνει σταθερά αποστάσεις από τον ορθολογισμό και την επιστήμη, με τον ψοφοδεή Μωυσή να φοβάται και τη σκιά του και τη Ελένη Λουκά (συγνώμη Κεραμέως) να καταργεί την κοινωνιολογία σε όφελος των Θρησκευτικών, κάνοντας συγχρόνως τα χατίρια των επιχειρηματιών στο χώρο της εκπαίδευσης. Στη νέα κανονικότητα, το καθεστώς έχει όνομα: θρησκόληπτος νεοφιλελευθερισμός.


(Visited 21 times, 1 visits today)

Read more:
368401-ises_apostasis...
Ises Apostasis…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close