Είναι τα τεστ, ηλίθιοι. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Μιας και η κυρία Κεραμέως καταφεύγει σε κλοπή-paste φωτογραφιών από το εξωτερικό, για να δείξει ειδυλλιακές εικόνες σχολείων, καλό θα ήταν να κοιτάξει πως ανοίγουν τη σχολική χρονιά άλλες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Γερμανία.

Στη τελευταία λοιπόν, όπου ήδη τα σχολεία άνοιξαν, η όλη προσέγγιση και το σύστημα που εφαρμόστηκε είναι τελείως αντίθετα με το ότι «σχεδιάζεται» (τρόπος του λέγειν) στην Ελλάδα. Οι μάσκες προσώπου είναι υποχρεωτικές για τους περισσότερους σχολικούς χώρους, αλλά σπάνια μέσα στις τάξεις. Οι Γερμανοί εκπαιδευτικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εάν οι μαθητές φορούν μάσκες για αρκετές ώρες την ημέρα, μειώνεται η ικανότητά τους στη μάθηση. Aυτά για το γυμνάσιο και το λύκειο, υποχρεωτικές μάσκες στο νηπιαγωγείο τους ακούγεται για ανέκδοτο.

Αντί για τις μάσκες, οι τάξεις αερίζονται πολύ συχνά και είναι απομονωμένες η μία από τις άλλες, ώστε κάθε μαθητής να έχει επαφή με μόνο μερικές δεκάδες άλλους. Και φυσικά ούτε τους πέρασε από το μυαλό η αντίληψη της Κεραμέως- Σερίφη, που πρώτα πυροβολεί και μετά κάνει ερωτήσεις: να τιμωρούνται δηλαδή με αποβολή οι μαθητές που δεν φορούν μάσκα. Είναι άλλωστε ωραία ως ακροδεξιά έμπνευση, αλλά πρακτικά ανεφάρμοστη.

(Γενικώς όλη αυτή η παλαιοδεξιά νοοτροπία αναβλύζει από παντού στην κυβερνητική αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως με τον διοικητή Νοσοκομείου  που έβαλε τους εργαζόμενους να υπογράφουν δηλώσεις ότι δεν θα αρρωστήσουν. Στο διαδίκτυο έπεσε και η πρόταση να υπογράφουν και οι ασθενείς δήλωση ότι δεν θα πεθάνουν- αλλά αυτό το γενναίο μέτρο θα εφαρμοστεί, μόνο όταν η Κεραμέως, ή ο Αδωνις, αναλάβει το Υγειας). Κλείνει η παρένθεση.

Πως αντιμετωπίζουν τώρα oι Γερμανοί το ενδεχόμενο της διάδοσης του ιού, μέσω των σχολείων; Κάνουν μαζικά τεστ στους μαθητές. Σε σχετικό ρεπορτάζ τους, οι New York Times αναφέρουν την περίπτωση μιας μαθήτριας που βρέθηκε θετική. Αμέσως τα παιδιά της τάξης απομονώθηκαν και υποβλήθηκαν σε τεστ. Βγήκαν όλα αρνητικά και  άρχισε μετά η ιχνηλάτηση της μαθήτριας που είχε προσβληθεί.

«Μέχρι στιγμής, το μάθημα από τη Γερμανία, τη Δανία και τη Νορβηγία, των πρώτων χωρών που ξεκίνησαν τη νέα σχολική χρονιά,», γράφει η αμερικανική εφημερίδα, « είναι ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν ξανά και να παραμείνουν ανοιχτά – εάν στηριχτούν σε εκτεταμένα τεστ με γρήγορα αποτελέσματα και αποτελεσματική ανίχνευση των επαφών».

Είναι ακριβώς το μάθημα που αρνείται να διαβάσει η κυβέρνηση, που δεν εμπνέεται ούτε από τα μέτρα της ιταλικής: λιγότεροι μαθητές σε κάθε τάξη, άνοιγμα σχολικών αιθουσών σε άλλους χώρους, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού για τις νέες ανάγκες. « Τεστ και πάλι τεστ και πάλι τεστ » είναι η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την οποία αρνείται  συστηματικά να κάνει η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, δυστυχώς με την ανοχή ή και την κάλυψη της επιστημονικής ομάδας, πίσω από την οποία κρύβεται-και θα κρυφτεί- για κάθε αποτυχία της.

Μάσκα και μόνο μάσκα είναι η απάντηση της ελληνικής, που αφού πήγε να φορτώσει στις οικογένειες το κόστος για την αγορά τους, τώρα τις κοστολογεί για το δημόσιο στα 4,5 ευρώ τη μία,  όταν έχουν -λιανική- τιμή που ξεκινά από το 1 ευρώ. Θα έχει μεγάλη πλάκα ποια εταιρεία θα πάρει τον ύποπτο διαγωνισμό.

Για αυτό και ενώ στην Ελλάδα δεν ξέρουμε ούτε καν πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, στη Γερμανία τα έχουν προς το παρόν καταφέρει. « Το Βερολίνο είναι ένα παράδειγμα», συμπεραίνουν οι New York Times. «Μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, 49 μολύνσεις είχαν καταγραφεί μεταξύ δασκάλων και μαθητών σε όλη την πόλη. Αλλά χάρη στις γρήγορες δοκιμές και τις στοχευμένες καραντίνες, όχι περισσότεροι από 600 μαθητές από τις 366.000 έπρεπε να μείνουν στο σπίτι κάθε  ημέρα. Από 803 σχολεία, μόνο 39 έχουν πληγεί». Είναι τα τεστ (Έλληνες) ηλίθιοι.


(Visited 28 times, 1 visits today)

Read more:
392395-to_bathos...
Το βάθος….

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close