Κούλογλου: Πως θα αντιμετωπίσει τον Ερντογάν μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να λύσει το θέμα με τις μάσκες στα σχολεία;

Permalink

“Η κυβέρνηση ζει σε μια δική της εικονική πραγματικότητα και νομίζει ότι επειδή θα δώσει με τη μορφή δώρου μερικά εκατομμύρια στα μεγάλα κανάλια για να αναπαράξουν τις προπαγανδιστικές ανοησίες που λέει, η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Ράδιο 984 της Κρήτης και στον Γιώργο Σαχίνη. “Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική”, τόνισε και εξήγησε:

“Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια παρασκηνιακή προσπάθεια να έρθει σε διάλογο με τον Ερντογάν. Αποδείχθηκε ότι είχε υπάρξει μυστική συνάντηση στο Βερολίνο, και με άρθρο του κ. Μητσοτάκη, αποδείχθηκε ότι υπήρξε και μυστική συμφωνία. Αυτά συνέβησαν υπό την αιγίδα της κας Μέρκελ, που επειδή η Γερμανία έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, θέλει να δείξει μια επιτυχία.

Έτσι, λοιπόν, οδηγούμαστε, προς μια διαπραγμάτευση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, εάν λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και έχουμε κόκκινες γραμμές χωρίς να παίζουμε επικοινωνιακά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική. Δυστυχώς δεν γίνεται κάτι τέτοιο, όμως. Ούτε κόκκινες γραμμές υπάρχουν και επικοινωνιακά παιχνίδια παίζουμε. Το είδαμε αυτό με τον χαρακτηρισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών ως “ιστορική” και μετά επειδή υπήρξαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ αφαιρέθηκε ο χαρακτηρισμός από το κοινό ανακοινωθέν. Είναι εικόνα σοβαρού κράτους αυτό; Δεν έχει γίνει αυτό στα διπλωματικά χρονικά, να αλλάζει κοινό ανακοινωθέν επειδή ένα από τα δυο μέρη έχει εσωτερικά προβλήματα.

Ένα άλλο παράδειγμα, είναι η διαχείριση της υπόθεσης του τουρκικού πλοίου: την μια είπαμε ότι το παρέσυραν τα κύματα στα χωρικά μας ύδατα, την άλλη ότι δεν έκανε έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας γιατί κάναμε θόρυβο. Βγήκε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του κ. Μητσοτάκη και είπε την αλήθεια, ότι δηλαδή έγιναν έρευνες, και τον έδιωξαν. Είναι αυτή σοβαρή εξωτερική πολιτική; Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, παρά μόνο μια υποχωρητική διάθεση να τα βρούμε με τον Ερντογάν. Η κυβέρνηση κάνει εξωτερική πολιτική με τα μάτια στο εσωτερικό, με βάση το τι λένε οι δημοσκοπήσεις και εάν συμφωνεί ο Σαμαράς”.

Το αποτέλεσμα αυτών είναι, όπως παρατήρησε ο Στ. Κούλογλου, να έχουμε “για πρώτη φορά από το πραξικόπημα της Χούντας και την τουρκική εισβολή τέτοια διάσταση απόψεων Αθήνας-Λευκωσίας. Όλες οι δημοκρατικές κυβερνήσεις της χώρας προσπαθούσαν πάντα να κρατούν μια στάση κοντά στην Κύπρο. Αυτό καταπατήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην ΝΔ γύρω από το θέμα μιας συμφωνίας με την Τουρκία, και ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος τους. Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν συζητάμε με κράτος-πειρατή. Πως θα περάσει τις όποιες συμφωνίες ο κ. Μητσοτάκης και πόσο πόσο υπολογίζει τον κ. Σαμαρά, που ελέγχει μερίδα των βουλευτών;”

“Πως θα πάμε σε μια διαπραγμάτευση χωρίς συγκροτημένη γραμμή από την κυβέρνηση; Δυο μήνες τώρα δεν έχουν λύσει το ζήτημα των μασκών στα σχολεία. Πως να εμπιστευτούμε μια τέτοια κυβέρνηση να κάνει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία;” διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής παρατηρώντας ακόμη πως “εάν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πάμε σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία και σε μια μακροχρόνια αποκλιμάκωση, γιατί προετοιμάζεται για εξοπλισμούς, που θα οδηγήσουν σε μια κούρσα εξοπλισμών σε συνθήκες πολύ μεγάλης κρίσης; Ας μη ξεχνάμε ότι όλες οι μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες που έγιναν στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες συνοδεύτηκαν από μίζες και οικονομικά σκάνδαλα”.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να αποφασιστεί στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ο Στ. Κούλογλου σημείωσε πως “όλες οι χώρες απέναντι στην Τουρκία τοποθετούνται με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Η Γερμανία δεν θέλει κυρώσεις γιατί έχει μεγάλη τουρκική κοινότητα, και το μεγαλύτερο πρόβλημά της είναι το προσφυγικό. Για αυτό και μίλησε με τόσο θετικά λόγια για τον Ερντογάν χθες. Είπε ότι κάνει θαυμαστό και αξιοσημείωτο έργο, πέρα του ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το ίδιο και η Ισπανία που πουλάει όπλα στην Τουρκία. Ο Μακρόν θέλει να αναδειχθεί η Γαλλία σε ηγέτιδα δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο μετά την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ, και να πουλήσει και καμιά φρεγάτα και μερικά αεροπλάνα στην Ελλάδα”.

Την ίδια στιγμή, “η Κύπρος πιέζεται πολύ να αποσύρει από το τραπέζι το βέτο προς τις κυρώσεις εις βάρος της Λευκορωσίας με το οποίο έχει απειλήσει. Σωστή είναι προσπάθεια να τιμωρηθεί η Λευκορωσία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ο Ερντογάν κάνει χειρότερα -βέβαια, παίζουμε μπάλα μαζί του. Σήμερα, λοιπόν, εκτιμώ ότι θα ψάξουν έναν ευγενικό τρόπο να σώσει τα προσχήματα ο Κύπριος Πρόεδρος, που έχει δεσμευτεί στο κοινό του να επιβληθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία εάν αυτή δεν σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξάλλου η αναβολή της Συνόδου, επειδή υπήρχε φόβος κρούσματος στο περιβάλλον του προέδρου, ήταν μάλλον μια διπλωματική ασθένεια εν μέσω πανδημίας, και η εβδομάδα που μεσολάβησε αξιοποιήθηκε για να καμφθούν οι ενστάσεις της Λευκωσίας ώστε να μην βάλει βέτο”.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/radio-984-01102020


(Visited 3 times, 1 visits today)

Read more:
kouloglou-587x330
Κούλογλου στο matrix24.gr: Καταστροφή αν η κυβέρνηση δεν ξεπεράσει το πελατειακό κράτος

Συνέντευξη στην απεσταλμένη στο Στρασβούργο Μαργαρίτα Αργυροπούλου Ο Στέλιος Κούλογλου δεν είναι ο τυπικός πολιτικός. Από το πεζοδρόμιο και το...

Close