O άνθρωπος της CIA: μετά τον Τσε, δολοφόνησε και Αμερικανούς πράκτορες; | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Ο Φέλιξ Ροντρίγκεζ είναι ο άνθρωπος δίπλα στον αιχμαλωτισμένο Τσε Γκεβάρα, στην τελευταία φωτογραφία(επάνω) πριν τον εκτελέσουν. Είναι μια από αυτές τις σκοτεινές φιγούρες των Κουβανών εξόριστων που ζουν στο Μαιάμι, με προσωπικές ιστορίες τόσο ταραγμένες όσο και η πατρίδα τους: ορκισμένος αντικομουνιστής, με ενεργή συμμετοχή στην εισβολή-φιάσκο στον Κόλπο των Χοίρων  που επιχειρεί η κυβέρνηση Κένεντι το 1961, πράκτορας της CIA με 300 αποστολές στον Πόλεμο του Βιετνάμ και ο άνθρωπος που εντέλλεται να δολοφονήσει τον Τσε 53 χρόνια πριν, στις 9 Οκτωβρίου του 1967.

Οι  ιστορικές αυτές στιγμές, τις οποίες ο Ροντρίγκεζ διηγείται στη σειρά ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα για τον μεγάλο Αργεντίνο επαναστάτη (η αφήγηση του στο δεύτερο επεισόδιο) είχα πιστέψει ότι ήταν η μεγάλη στιγμή της ζωής και της καριέρας του. Μέχρι που μια πρόσφατη, αποκαλυπτική σειρά ντοκιμαντέρ στο Amazon (« The Last Narc») τον παρουσιάζει να εμπλέκεται όχι μόνο στον βρόμικο πόλεμο των Κόντρας στη Νικαράγουα αλλά και στις ανακρίσεις, τα βασανιστήρια και τη δολοφονία του Κίκι Καμαρένα, ενός διάσημου  πράκτορα της DEA, της αμερικανικής υπηρεσίας για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών.

Ο Καμαρένα είναι ένα από τα πρώτα αμερικανικά θύματα του «πολέμου κατά των ναρκωτικών»,στη δράση και τη δολοφονία του βασίζεται και η σειρά Narcos στο Netflix. Επικεφαλής του γραφείου της DEA στη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, απάγεται το 1985 από το πανίσχυρο τοπικό καρτέλ, ανακρίνεται για να ομολογήσει τους πράκτορες που έχει «φυτεύσει» στο κύκλωμα διακίνησης της κάνναβης,  βασανίζεται  επί 30 ώρες και στο τέλος δολοφονείται εν ψυχρώ. Το τι ακριβώς συνέβη στις ανακρίσεις, διηγούνται πρώην Μεξικανοί αστυνομικοί που δούλευαν στην πραγματικότητα για το καρτέλ, με το οποίο συνεργάζονται τότε και σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες του Μεξικού, ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας!

Οι διεφθαρμένοι αυτοί αστυνομικοί, στο τελευταίο από τα 4 επεισόδια του Last Narc, διηγούνται ότι ένας πράκτορας της CIA ήταν παρών στα βασανιστήρια. Πρόκειται για έναν Κουβανό με το όνομα «Μαξ Γκόμεζ» ο οποίος θέλει να μάθει τι γνωρίζει για το περιβόητο σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας ο Καμαρένα, ο οποίος ερευνά τη διακίνηση ναρκωτικών σε όλη την Κεντρική Αμερική.

Στο σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας, που απασχόλησε εκείνη την εποχή την αμερικανική Δικαιοσύνη και το Κογκρέσο, η κυβέρνηση Ρέηγκαν πουλούσε κρυφά όπλα στο Ιράν (με το οποίο ήταν υποτίθεται στα μαχαίρια) προκειμένου να χρηματοδοτήσει τους αντικομουνιστές Κόντρας που πολεμούσαν κατά της επαναστατικής κυβέρνησης των Σαντινίστας στη Νικαράγουα. (το αμερικανικό Κογκρέσο είχε απαγορεύσει επίσημη βοήθεια  προς τους Κόντρας).

Οι πρώην Μεξικανοί αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι ο Κουβανός « Μαξ Γκόμεζ» ήταν στην πραγματικότητα ο Φέλιξ Ροντρίγκεζ και «αντιπροσώπευε» την CIA στις ανακρίσεις. Σε ένα ρεπορτάζ των Los Angeles Times το 1986, ο Ροντρίγκεζ πράγματι αναγνωρίζεται ως «Μαξ Γκόμεζ» και περιγράφεται ως «πατριώτης» από τον τότε αντιπρόεδρο Τζορτζ Μπους που έχει μάλιστα διατελέσει , ως διευθυντής της CIA, προϊστάμενος του Ροντρίγκεζ.

Το βέβαιο είναι ότι για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της που δεν καλύπτονταν από τον αμερικανικό νόμο και τον εσωτερικό της κανονισμό, η CIA είχε χρησιμοποιήσει συχνά το εμπόριο ναρκωτικών. Ένα παρόμοιο σκάνδαλο είχε αποκαλύψει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Γκάρι Γουέμπ, όταν με τη κάλυψη της CIA οι Κόντρας της Νικαράγουα είχαν φλομώσει το Λος Άντζελες με κρακ, ένα από τα πιο θανατηφόρα ναρκωτικά. (η τραγική ιστορία του Γουέμπ που ειδοποιήθηκε να μην γράψει αλλά αγνόησε τις συμβουλές και τελικώς βρέθηκε νεκρός σπίτι του, περιγράφεται σε μια άλλη σειρά, για τα ναρκωτικά, του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα,  στο οποίο είχε παραχωρήσει την τελευταία του συνέντευξη).

Η χθεσινή επέτειος από τον θάνατο του Τσε Γκεβάρα, μου έδωσε την αφορμή για τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία για τον δολοφόνο του αλλά και για ένα ακόμη συμπέρασμα. Όλα αυτά τα βρομερά παιχνίδια, οι δολοφονίες, η διαφθορά του Μεξικού και οι χιλιάδες νεκροί (τώρα εκατοντάδες χιλιάδες) είναι αποτέλεσμα του πολέμου κατά των ναρκωτικών και ειδικά εκείνη την εποχή ΠΕ(προ Εσκομπάρ) κατά της παραγωγής και διακίνησης κάνναβης. Σήμερα πωλείται ελεύθερα σε μια σειρά αμερικανικές πολιτείες, ενώ η παραγωγή και το εμπόριο προϊόντων κάνναβης αποτελεί μια από τις ακμάζουσες οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα που είχε κηρύξει τον πόλεμο και είναι υπεύθυνη για όλα αυτά: στις ΗΠΑ.


(Visited 23 times, 1 visits today)

Read more:
Ρεύμα...
Ρεύμα….

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close