Υστερόγραφο: Η υπόθεση Κοντονή, αντιφάσεις και αναπάντητα ερωτήματα. | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Στο προχθεσινό μου άρθρο για την άδικη επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα, τη Χρυσή Αυγή διατύπωνα το ερώτημα «γιατί δεν μίλησε ο κ. Κοντονής την ώρα που έπρεπε», με αποτέλεσμα να καταφέρει η ΝΔ, ένοχη για τις «επαφές τρίτου τύπου» με τη Χρυσή Αυγή, να αναστρέψει πλήρως την πραγματικότητα. Ο Σταύρος Κοντονής μου έστειλε ένα SMS μήνυμα στο οποίο έλεγε:»είχα μιλήσει στη Βουλή για τον Κώδικα και είχα ζητήσει να μην ισχύσει αμέσως, αλλά μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να γίνουν οι διορθώσεις από τη νέα κυβέρνηση». Μου συνέστησε επίσης να ακούσω «ολόκληρη τη συζήτηση με τον Παπαδάκη στον Αντέννα».

Του απάντησα ότι -για την έκφραση αντιρρήσεων εκ μέρους του- θα επανορθώσω και με την ευκαιρία  ζήτησα να του στείλω ορισμένες ερωτήσεις σχετκά με την υπόθεση, γιατί πραγματικά δεν μπορούσα να εξηγήσω τη συμπεριφορά του. Το δέχθηκε και μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρες τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που μου έστειλε στη συνέχεια. Ο Σ. Κοντονής υποστηρίζει ότι δεν είχε υπερψηφίσει τον Ποινικό Κώδικα (σωστό) και ότι δεν μπορούσε να σιωπήσει λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων.

 

Η ιδέα που διαπερνά τις απαντήσεις είναι ότι ξαφνικά ρωτήθηκε για τον Ποινικό Κώδικα και έπρεπε να πει την άποψη του. Ακολούθησα την συμβουλή του και ξαναείδα το βίντεο της συνέντευξης στον Αντέννα. Σχημάτισα τελείως διαφορετική εντύπωση. Ηδη από την αρχή της εκπομπής, οι παρουσιαστές δημοσιογράφοι, όχι μόνο αναγγέλουν την -αναμφισβήτητη- δημοσιογραφική επιτυχία τους για την είδηση της παραίτησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι θα συζητήσουν γιατί οι κατηγορούμενοι Χρυσαυγίτες «θα πέσουν στα μαλακά». Αρα γνωρίζουν -και το επαναλαμβάνουν αργότερα προαναγγέλοντας τη συνέντευξη Κοντονή που θα βγεί στον αέρα σχεδόν 2 ώρες αργότερα- ότι θα συζητηθεί το θέμα με τις αλλαγές στους Ποινικές Κώδικες και τις επιπτώσεις τους στις ποινές των Χρυσαυγιτών.

Το βασικό πρόβλημα που προέκυψε και ο δικαιολογημένος θόρυβος που προκλήθηκε από τη συνέντευξη στον Αντέννα, είναι επειδή παρουσιάστηκε σαν να απομακρύνιθηκε από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, ακριβώς επειδή διαφωνούσε με τον νέο Ποινικό Κώδικα και επομένως την ελάφρυνση των ποινών των Χρυσαυγιτών. Οπως θα διαβάσετε στην πλήρη συνέντευξη του για το Tvxs.gr στη συνέχεια, ο κ. Κοντονής αρνείται κάτι τέτοιο απαντώντας ότι  «είναι εξαιρετικά άδικο για εμένα να γίνονται τέτοιοι συσχετισμοί και συνειρμοί». Στη συνέντευξη του όμως στον Αντέννα, καλείται ευθέως (5′ λεπτό) να διαψεύσει ότι η «καρατόμηση¨ του οφείλεται στους Ποινικές Κώδικες αλλά δεν το διαψεύδει.

Ο παρουσιαστής Γ. Παπαδάκης επανέρχεται (στο 14′) με την ίδια ερώτηση και ο κ. Κοντονής αρνείται και πάλι να το διαψεύσει, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αυτή ήταν η αιτία.

 

Το πολιτικό πρόβλημα που δμιουργήθηκε δεν ήταν λοπόν επειδή ο κ.  Κοντονής είχε κάποια στιγμή διαφωνήσει με τους κώδικες ή ότι δεν θα έχαναν τα πολιτικά τους δικαιώματα οι  εγκληματίες Χρυσαυγίτες (όπως θα γινόταν με τον παλιό Κώδικα κατά το 2023-5).  Δημιουργήθηκε  ακριβώς επειδή η υπόθεση εμφανίστηκε σαν ο ΣΥΡΙΖΑ να επεδίωξε «να πέσουν οι Χρυσαυγίτες στα μαλακά». Ο κ. Κοντονής αρνείται ότι το δημιούργησε, αλλά η δική μου έρευνα και άποψη δείχνουν το αντίθετο. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

Eίναι γεγονός ότι είχες διατυπώσει επιφυλάξεις για την εισαγωγή προς ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα. Γιατί τελικώς τον υπερψήφισες;  Mήπως θα έπρεπε να είχες κινηθεί διαφορετικά;

Όχι μόνο δεν είχα υπερψηφίσει το νέο Ποινικό Κώδικα, αλλά με συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις μου είχα επισημάνει, ότι πτυχές αυτού του νομοθετήματος εκθέτουν την κυβέρνηση. Μάλιστα ως έσχατο σημείο υποχώρησης, είχα ζητήσει στη συνεδρίαση της Βουλής, ακόμη και αν υπερψηφιστεί, η ισχύς του να μετατεθεί  μερικούς μήνες, για να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις. Ούτε σ’ αυτό εισακούστηκα, με τα γνωστά δικαστικά αποτελέσματα σε εκκρεμείς δικές δωροδοκίας. Επαναλαμβάνω την σαφή διαφοροποίηση μου στη Βουλή, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν διενεργήθηκε ονομαστική ψηφοφορία. Πώς σήμερα λοιπόν ανερυθρίαστα ισχυρίζονται ακόμη και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπερψήφισα το νέο ποινικό κώδικα;

Στη συνέντευξη σου στον Αντέννα άφησες να εννοηθεί ότι οι σχετικές αντιρρήσεις σου αποτέλεσαν την αιτία για την απομάκρυνση σου από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Ισχύει κάτι τέτοιο και σε ποια στοιχεία το στηρίζεις; Αυτή η αποψη δεν στηρίζει τη θεωρία ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να ψηφίσει αυτόν τον Κώδικα ακριβώς επειδή είχε άλλες επιδιώξεις; Δεν είναι αυτό τελείως άδικο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα;

Ουδέποτε έχω αναφερθεί στους λόγους απομάκρυνσης μου από την κυβέρνηση και τους οποίους μπορώ μόνο να πιθανολογήσω. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά άδικο για εμένα να γίνονται τέτοιοι συσχετισμοί και συνειρμοί, όταν μάλιστα είχα αρνηθεί ιδιαίτερα τιμητικές θέσεις στη κοινοβουλευτική ομάδα.

Έψαξα λίγο τα αρχεία. Οταν το 2017  παρέλαβες τα σχέδια του Ποινικού Κώδικα από  τους προέδρους των προπαρασκευαστικών επιτροπών Χριστόφορο Αργυρόπουλο και Νικόλαο Παντελή τους ευχαρίστησες για «την ενδελεχή και παραγωγική εργασία τους, η οποία έχει λάβει υπόψη όλους τους σύγχρονους επιστημονικούς προβληματισμούς για την ορθή και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης». Δεν διακρίνεται καμία διαφωνία ή επιφύλαξη. Έθεσες υπόψιν τους τις αντιρρήσεις σου;

Φυσικά όταν παρέλαβα τους νέους κώδικες, ευχαρίστησα τις επιτροπές για το έργο τους, το οποίο και σήμερα θεωρώ ότι ήταν σημαντικό, αφού όπως εκ των υστέρων διαπιστώσαμε, περιείχε διατάξεις που σε τρομερά μεγάλο ποσοστό μας εύρισκαν απολύτως σύμφωνους. Πλην όμως αμέσως μετά την παράδοση, εντοπίσαμε προβληματικές διατάξεις, που μπορεί μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή να τις διατυπώνει, αλλά μια κυβέρνηση που έχει την πολιτική ευθύνη της εισαγωγής του νομοθετήματος στη Βουλή, δεν μπορεί να υποστηρίξει.

Ενημέρωσα γι’ αυτές μου τις αντιρρήσεις και δήλωσα προς ολους, ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές διαφορετικά δεν θα μπορούσε κανένας να υποστηρίξει για παράδειγμα την τροποποίηση του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, γιατί θα οδηγούσε σε παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής σε σοβαρότατες υποθέσεις οι οποίες ήταν σε εξέλιξη ή επρόκειτο να ξεκινήσουν και που σχετίζονταν με την εκτεταμένη διαφθορά που βίωσε ο ελληνικός λαός επι των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια. Οι πάντες γνώριζαν τις αντιρρήσεις μου. Οι πάντες!!!

Οι δηλώσεις σου και μάλιστα τη συγκεκριμένη μέρα που έγιναν έδωσαν την ευκαιρία στη ΝΔ να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, ήθελε η Χρυσή Αυγή να «πέσει στα μαλακά». Μήπως θα έπρεπε να είχες διατυπώσει τις απόψεις σου σε άλλο χρόνο;

Αυτό που λέγεται για τον χρόνο των δηλώσεων μου είναι απολύτως παραπλανητικό και γίνεται για να συσκοτίσει την ουσία της υπόθεσης. Η αλήθεια είναι ότι κλήθηκα σε πρωινή εκπομπή για να εκφράσω τη γνώμη μου για την δικαστική απόφαση καταδίκης της ηγεσίας και των μελών της ΧΑ. Ρωτήθηκα στην αρχή, αν έχω αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως λανθασμένα είχε πληροφορηθεί η εκπομπή και διευκρίνησα ότι για λόγους εσωκομματικούς είχα παραιτηθεί από την ΚΕ, πράγμα που δεν επιθυμούσα να συζητήσω, μια μέρα μετά τη νίκη της δημοκρατίας και του αντιφασιστικού αγώνα.

Όταν όμως ρωτήθηκα για τις ενδεχόμενες ποινές, ανέφερα ότι πλέον μετά την ισχύ του νέου ΠΚ το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλλει την παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά μόνο την έκπτωση από τα δημόσια ή αυτοδιοικητικά αξιώματα που κατέχουν οι καταδικασθέντες. Απάντησα επίσης ότι η απάλειψη της ποινής  στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων ήταν μια από εκείνες τις περιπτώσεις που δεν συμφωνούσα, γιατί προέβλεπα ότι θα το βρίσκαμε μπροστά μας. Τι θα έπρεπε να κάνω; Να πω ότι επί του θέματος θ’ απαντήσω μετά τριημέρου; Και σε τελευταία ανάλυση γιατί ήταν τόσο φοβερό να αναφέρω ότι δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα επιβολής ποινής στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων;

Μήπως είναι κάτι που δεν ισχύει ή ήταν κάτι το οποίο δεν ήταν σε όλους γνωστό; Ουδέποτε αναφέρθηκα, ούτε εκείνο το πρωί, ούτε ποτέ άλλοτε, σε σκοπιμότητα, δόλο, αμέλεια ή επιπολαιότητα εκ μέρους της προηγούμενης κυβερνησης. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη διαστρέβλωση της δίκης μου τοποθέτησης.

Τελικώς, αντί να μιλάμε για τις γέφυρες της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή, που ποτέ δεν έπεσαν τελείως, μιλάγαμε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα από προθέσεις οι δηλώσεις σου έδωσαν την ευκαιρία στη ΝΔ και την ακροδεξιά να αλλάξει την ατζέντα της ημέρας. Εκ των υστέρων τι θα είχες κάνει διαφορετικά;

Θεωρώ ότι αυτή είναι μια απολύτως λανθασμένη προσέγγιση. Όχι μόνο γιατί υπαγορεύει τη σιωπή λόγω σκοπιμοτήτων, αλλά γιατί ακόμη και αν δεν είχα μιλήσει καθόλου εκείνη την ημέρα, το ζήτημα της κατάργησης της παρεπομένης ποινής στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων ήδη είχε τεθεί από νομικούς σε δημόσιες συζητήσεις και σε κάθε περίπτωση θα γινόταν θέμα δημοσιογραφικής τουλάχιστον έρευνας με την έκδοση απόφασης επι της ποινής. Ποτέ ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Το αντίθετο το έχει πληρώσει πολύ ακριβά και η αριστερά και η δημοκρατία.

Άκουσα να λέει μια αντιφασίστρια για τις δηλώσεις σου: «μας έκοψε τα δάκρυα χαράς στη μέση». Τι θα της απαντούσες;

Θα απαντούσα ότι δεν έχει κανένα λόγο να μετριάσει την χαρά της και τον ενθουσιασμό της για την δικαστική απόφαση που προσδιόρισε την ΧΑ ως αυτό που ήταν πάντα: εγκληματική οργάνωση. Το αντιφασιστικό κίνημα, τα θύματα, οι οικογένειες των θυμάτων, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, έδωσαν ένα μεγάλο και νικηφόρο αγώνα. Αυτό ήταν το ζητούμενο και σήμερα είναι το αποτέλεσμα. Όμως δεν θα ήταν καλύτερα το δικαστήριο να έχει τη δυνατότητα να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα στους εγκληματίες της ΧΑ; Αυτό θα είχα να πω και αυτό είναι που στεναχωρεί κι εμένα. Ακόμη περισσότερο γιατί ήταν ένα λάθος που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.


(Visited 14 times, 1 visits today)

Read more:
index
MEPs SIGN PETITION TO SUPPORT IRANIAN FILMMAKER, KEYWAN KARIMI, CONDAMNED TO PRISON AND 223 LASHES

MEPs OF VARIOUS POLITICAL GROUPS SIGN PETITION IN SUPPORT OF IRANIAN FILMMAKER, KEYWAN KARIMI CONDEMNED TO SIX YEARS IN PRISON...

Close