Κούλογλου: O Τσίπρας με την πρόταση μομφής αναδεικνύει την υφαρπαγή της πρώτης κατοικίας

Permalink

“Η πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, είναι μια σωστή κίνηση που αναδεικνύει στον δημόσιο διάλογο το θέμα της υφαρπαγής της πρώτης κατοικίας”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Action 24 και στον Γιώργο Κουβαρά.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα κοινοβουλευτικά μέσα για να διαφοροποιηθεί απέναντι σε κάτι πρωτοφανές, όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Υπήρχε ένα θέμα με τα κόκκινα δάνεια που δημιουργούν πρόβλημα στις τράπεζες και έπρεπε να υπάρξουν ρυθμίσεις, στις οποίες είχε συμφωνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτή η ρύθμιση που φορτώνει όλα τα βάρη στους δανειολήπτες δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή. Το κάνει μάλιστα αυτό η κυβέρνηση σε μια στιγμή που η χώρα χρειάζεται την κοινωνική συνοχή περισσότερο από ποτέ. Τώρα με την πανδημία που υπάρχουν χιλιάδες επιχειρηματίες χρεωμένοι, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Θα έπρεπε να υπάρξουν μεταβατικές συνθήκες. Να υπάρξει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο”, εξήγησε ο ευρωβουλευτής.

Κληθείς να τοποθετηθεί για την δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε πως πρόκειται για μια σημαντική απόφαση και πως “πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος την κομματική αντιπαράθεση και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να μην δούμε ξανά τέτοια φαινόμενα. Οι συνθήκες τα ευνοούν: Υπάρχει μεγάλη κοινωνική και οικονομική κρίση, υπάρχει δυσφορία και αμφισβήτηση προς το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα, μια μερίδα των νέων δεν βρίσκει τον προσανατολισμό της, δεν μαθαίνουμε από την ιστορία μας – αν το κάναμε θα ξέραμε ότι η Χρυσή Αυγή ήταν η συνέχεια των συνεργατών των Γερμανών. Ο Μιχαλολιάκος έλεγε ότι είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945 – δηλαδή του Χίτλερ. Οι συνεργάτες των ναζί είχαν συμμετάσχει στις σφαγές. Αυτά δεν τα ξέρουν στα σχολεία. Πρέπει επίσης να δούμε τις ευθύνες των ΜΜΕ. Υπήρξαν ΜΜΕ που ευνόησαν την άνοδο της Χρυσής Αυγής με πλαστά ρεπορτάζ και μέχρι τώρα δυστυχώς δεν έχουν κάνει την αυτοκριτική τους. Ακόμη, ενώ ο κ. Σαμαράς και ο κ. Δένδιας πιστώνονται την σύλληψη της ΧΑ, υπήρχαν φωνές μέσα στην ίδια παράταξη που έλεγαν ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με μια ‘σοβαρή’ Χρυσή Αυγή”. Ο ευρωβουλευτής σημείωσε, δε, ότι ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, που βρισκόταν καλεσμένος στο ίδιο πάνελ, ήταν ο εμπνευστής αυτής της θεωρίας.

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά και το ζήτημα της επέκτασης των ναυτικών μιλίων, ο Στέλιος Κούλογλου υπενθύμισε πως “ο κ. Κοτζιάς είχε σχέδιο έτοιμο για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 νμ. Τότε η ΝΔ, όπως έκανε σε όλα τα θέματα, βγήκε στα κάγκελα και μιλούσε για εθνική προδοσία. Αυτή την πρόταση επαναφέρει ο Τσίπρας σε ένα περιβάλλον που δεν πρέπει να πάμε σε πόλεμο αλλά να βάλουμε κάποιες κόκκινες γραμμές στην συνεχή αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης που δεν οδηγεί πουθενά. Οι κόκκινες γραμμές οπισθοχωρούν διαρκώς. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για 12 νμ νοτίως της Κρήτης και σε περιοχές που δεν θίγουν την Τουρκία και δεν μετατρέπουν το Αιγαίο σε μια ελληνική λίμνη. Καμίας κυβέρνησης, ούτε του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά το 1974, δεν ήταν στόχος κάτι τέτοιο. Αλλά εδώ δε ξέρουμε γιατί γίνεται η όλη φασαρία. Αν είναι τα 6 νμ γιατί ζητάμε κυρώσεις; Αν πλέει το Oruc Reis σε διεθνή ύδατα γιατί το καταγγέλουμε; Απαιτείται στρατηγική από την κυβέρνηση σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση”.

Ακόμη, ο ευρωβουλευτής παρατήρησε πως η στάση που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα διεθνή ζητήματα είναι η πλέον υπεύθυνη, σε αντίθεση με εκείνη που κρατούσε η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. “Φαντάζεστε να είχαμε και άλλο πρόβλημα στα βόρεια σύνορα μας; Να μην είχε γίνει η Συμφωνία των Πρεσπών; Ο Ερντογάν θα ασκούσε επιρροή μέσα στην Β. Μακεδονία και στην Αλβανία. Η Β. Μακεδονία τώρα με την θερμότατη υποστήριξη της ΝΔ μπήκε στο ΝΑΤΟ και οδεύει προς την ΕΕ. Η Ελλάδα ανέλαβε την αεροπορική φύλαξη της γειτονικής χώρας. Είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας αυτές οι εξελίξεις. Αυτά είναι πετυχημένη εξωτερική πολιτική”, δήλωσε μιλώντας στο Radio North και στους Βαγγέλη Μωυσή και Ειρήνη Γκέλη.

Ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε πως η οικονομία έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία και χρειάζεται άμεση ενίσχυση. Όμως “η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τα όσα είχε πει, δεν κατέθεσε στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν το σχέδιο της για την άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα όσα λέει η κυβέρνηση, μπορεί να το καταθέσει ίσως και μετά το νέο έτος. Αυτό σημαίνει πως η επεξεργασία του σχεδίου θα καθυστερήσει, όπως φυσικά θα καθυστερήσουν και τα χρήματα να έρθουν. Επίσης θα πρέπει να δούμε τι θα περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάρει τα λιγότερα μέτρα στην Ευρώπη για την στήριξη της οικονομίας”.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το πως εντοπίστηκαν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της Novartis ώστε να βραβευτούν από την ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Στέλιος Κούλογλου, που με πρωτοβουλία του οποίου έχει θεσπιστεί το βραβείο, ξεκαθάρισε ότι η επικοινωνία έγινε μέσω των δικηγόρων τους. “Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι μάρτυρες. Και δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται κατ’ αυτό τον τρόπο. Στο ντοκιμαντέρ για την Novartis της ελβετικής τηλεόρασης είχαν επίσης μιλήσει με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, ενώ στους ίδιους δημοσιογράφους είχε μιλήσει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που μάλιστα είχε πει πως ‘μπορεί η Novartis να δωροδόκησε και πολιτικούς, όμως έσωσε ανθρώπινες ζωές’. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αυτό το θέμα. Το ζήτημα είναι ότι ενώ η Novartis έχει ομολογήσει για το σκάνδαλο και έχει πληρώσει βαρύτατο πρόστιμο στις ΗΠΑ, και ενώ η γαλλική και η ιταλική κυβέρνηση απαίτησαν ήδη αποζημιώσεις, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει άπραγη. Τι περιμένει για να ζητήσει την αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου από τον φαρμακευτικό κολοσσό;”

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ζητήσει αποζημίωση από την εταιρεία, ο Στ. Κούλογλου απάντησε ότι “η Novartis ομολόγησε το καλοκαίρι τις πρακτικές διαφθοράς στην Ελλάδα. Μέχρι τότε ένα μέρος της ΝΔ και ο κ. Στουρνάρας αρνούντο ότι υπήρχε το οποιοδήποτε σκάνδαλο”.

Παρακολουθείστε εδώ την συνέντευξη στο Action24:  https://youtu.be/99XpBWfDKo8
Ακούστε εδώ την συνέντευξη στο Radio North:  https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/radio-north-23102020


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
456197
Κούλογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις προκλήσεις του 2016

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2016 Με τρία μεγάλα θέματα είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη το 2016, το οποίο θα είναι...

Close