Πρωθυπουργικό διάγγελμα: κάθε μήνα στην οθόνη σας | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Τα συνεχή πρωθυπουργικά διαγγέλματα των τελευταίων μηνών, είναι το ασφαλέστερο μέτρο για να καταλάβει κανείς τις κυβερνητικές προθέσεις, την τακτική ή και τα προβλήματα του Μαξίμου. Επειδή τα διαγγέλματα αυτά εξυπηρετούν αμιγώς επικοινωνιακές προθέσεις, το κριτήριο για την επιτυχία τους είναι αν «βγάζουν τίτλο» για τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και τις εφημερίδες της επομένης.

Τον Απρίλιο πχ, όταν ο Μωυσής ήταν στα ντουζένια του, ο τίτλος ήταν «Ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας χτίζεται, ήδη», δήλωση που αποδείχθηκε κενή περιεχομένου αλλά εναρμονιζόταν με το κοινό αίσθημα για τον αγώνα των ιατρών και τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια. Τον Αύγουστο, όταν είχε ήδη ξεκινήσει η τουρκική επιθετικότητα, ο προτεινόμενος τίτλος από το διάγγελμα, που αφορούσε τα ελληνοτουρκικά, έγραφε: «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη», υπόσχεση που αποδείχθηκε ακόμη πιο απατηλή και από την ενδυνάμωση του ΕΣΥ.

Στο διάγγελμα του Σεπτεμβρίου, τότε που ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τα πρώτα μαθήματα περί μάσκας, -την οποία είχε ξεχάσει ο ίδιος να φορά το καλοκαίρι- το σύνθημα ήταν «Αυτοπροστασία ή καραντίνα». Το γεγονός ότι χθες αναγκάστηκε να επανέλθει με νέα περιοριστικά μέτρα, αποδεικνύει ότι το δίλημμα που είχε θέσει πριν από ένα περίπου μήνα, μάλλον αγνοήθηκε.

Το χθεσινό διάγγελμα δεν βγάζει προσωπικό πρωθυπουργικό και πιασάρικο μήνυμα . Τα μέτρα που ανακοίνωσε, η υποχρεωτική μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους και η μερική απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, είχαν ήδη προαναγγελθεί και γενικώς δεν γεννούν καλό τίτλο :«θα σας κλείσω μέσα», «όλοι με μάσκες» δεν είναι ούτε εύηχα ούτε δημοφιλή συνθήματα.

Το πρόβλημα που έχει σήμερα η κυβέρνηση, είναι ότι πρέπει να φοβίσει τους πολίτες για να αποδεχθούν/υπακούσουν στα νέα μέτρα, χωρίς όμως να παραδεχθεί ότι δεν τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής. Έτσι ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να προχωρήσει σε κάποιες παραδοχές, όπως ότι η κυβέρνηση υποκαταμετρούσε τα κρούσματα:  «Σ” ένα βαθμό αυτό (η αύξηση των κρουσμάτων) οφείλεται και στην αύξηση του αριθμού των τεστ που διεξάγονται. Μόλις χθες, για παράδειγμα, έγιναν παραπάνω από 24.000 σε ολόκληρη την επικράτεια».

Το άλλο καθησυχαστικό νέο που μας ανήγγειλε είναι ότι η κυβέρνηση «διαθέτει, πλέον, έναν χάρτη με τα επίπεδα εμφάνισης και μετάδοσης του κορονοϊού και με τα μέτρα που συνεπάγεται το καθένα »!, ανά περιοχή της χώρας. Το περιβόητο επιτελικό κράτος, θεωρεί δηλαδή κατόρθωμα ότι κατάφερε να φτιάξει ένα χάρτη με την κατάσταση της πανδημίας ανά περιοχή, από αυτούς που υπάρχουν δωρεάν διαθέσιμοι στο διαδίκτυο, από την αρχή της πανδημίας!

Δεν έχει νόημα να ασχοληθεί κανείς με τα υπόλοιπα καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς ή τα συνήθη ψεύδη του τύπου «διαθέτουμε μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πολύ περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας». Το γεγονός που αξίζει να επισημανθεί, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τα περισσότερα διαγγέλματα επί πανδημίας από κάθε άλλο Ευρωπαίο πρωθυπουργό και έχει πάρει τα λιγότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της.

Γιατί οι εβδομαδιαίες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου, δείχνουν ότι μετά από κάθε παρόμοιο, μηνιαίο διάγγελμα αυξάνεται η δημοτικότητα του πρωθυπουργού, που έχει αρχίσει να χάνει λάδια. Η ενοχοποίηση των νέων,  έστω και με γλυκό τρόπο («ο ιός δεν τρώει πόρτα») βοηθά επίσης την πρωθυπουργική εικόνα στα πιο συντηρητικά στρώματα και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η συνεχής χρησιμοποίηση του εγώ υπηρετεί τον ίδιο σκοπό, όπως και η επίδειξη αποφασιστικότητας ακόμη και στην αντιμετώπιση της φιλικής επιχειρηματικής τάξης: «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα. Γιατί η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων».

Αν πραγματικά, έστω και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση ήθελε να πάρει ουσιαστικά μέτρα, πέρα από την επέκταση της χρήσης της μάσκας, θα έπρεπε να αραιώσει τις σχολικές τάξεις και τις δημόσιες συγκοινωνίες: η μάσκα(που έτσι κι αλλιώς ισχύει και σήμερα στις δημόσιες συγκοινωνίες) δεν έχει νόημα όταν είσαι κολλημένος σαν σαρδέλα με τον διπλανό σου στα λεωφορεία.

Θα έπρεπε να αναγγείλει τον πολλαπλασιασμό των τεστ ώστε να υπάρξει μια πραγματική εικόνα για τα κρούσματα που και τώρα υποκαταμετρούνται και την έγκαιρη ιχνηλάτιση τους , τη συνταγογράφηση των τεστ από τον ΕΟΠΠΥ και την οικονομική στήριξη των φορέων του ιού. Γιατί κάποιος που έχει μικροσυμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικός αλλά κάτι υποψιάζεται λόγω μια επαφής, ούτε 100 ευρώ θα δώσει για  ιδιωτικό τεστ, ούτε θα κάτσει σπίτι του και θα χάσει το μεροκάματο: θα πάει να εργαστεί, μεταφέροντας τον ιό στο μέσο μαζικής μεταφοράς ή στη δουλειά του.

Ο κ. Μητσοτάκης προτιμά την επικοινωνία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, με την πανδημία να δείχνει τα δόντια της, εκτός από τη δημοσκοπική εικόνα πρέπει να παράγονται και κάποια αποτελέσματα. Τι θα σκαρφιστεί να πει, για να εμφανιστεί τον επόμενο μήνα, καθώς ουσιαστικά μέτρα δεν λαμβάνονται και τα πράγματα ίσως χειροτερεύσουν; Γιατί, με τα μηναία διαγγέλματα του πρωθυπουργού, ισχύει ότι με τις μηνιαίες τηλεοπτικές εκπομπές: αν δεν έχεις κάτι να πεις, οι τηλεθεατές αλλάζουν κανάλι.


(Visited 18 times, 1 visits today)

Read more:
Stelios Kouloglou
Κούλογλου: Αν επανέλθει το παλιό σύστημα, θα ξανάρθουν το ΔΝΤ και η τρόικα

«Η απόφαση του ΣτΕ ευνοεί τη χώρα και διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές» σχολίασε ο Στέλιος Κούλογλου...

Close