Πλήρης δικαίωση του Στ. Κούλογλου για επίτροπο Γιούροβα και λίστα Πέτσα

Permalink

Πλήρως δικαιώνει τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιο Κούλογλου, ρεπορτάζ του euractiv, από τις Βρυξέλλες και την Κροατία, για την επίμαχη ακρόαση της Επιτρόπου Βέρας Γιούροβα στην Διακομματική Επιτροπή για τα ΜΜΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη διάρκεια της ακρόασης, η Επίτροπος σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις του Σ. Κούλογλου για τη λίστα Πέτσα, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα, Πολωνία, Ουγγαρία αλλά και Σλοβενία χρησιμοποιούν πρακτικές επιλεκτικής κρατικής χρηματοδότησης προς ΜΜΕ «πρόθυμα να υπηρετήσουν την κρατική προπαγάνδα».

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας είχε σχολιάσει τα δημοσιεύματα ως «fake news».

Ακολουθεί το ρεπορτάζ:

H Επίτροπος Γιούροβα κατηγορεί την επιλεκτική χρηματοδότηση ΜΜΕ από κυβερνήσεις της ΕΕ με σκοπό την προπαγάνδα

Ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ διοχετεύουν εθνικά χρήματα μόνο σε εκείνα τα μέσα που είναι «πρόθυμοι υπηρέτες κρατικής προπαγάνδας», κάτι το οποίο δεν είναι σύμφωνο με αυτό που επιθυμεί η ΕΕ, δήλωσε η Věra Jourová, Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της ΕΕ, σύμφωνα με το EURACTIV και την κροατική καθημερινή Jutarnji list.

Μιλώντας ενώπιον της Διακομματικής Επιτροπής για τα ΜΜΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 30 Νοεμβρίου, η Γιουρόβα δήλωσε ότι τέτοιες υποθέσεις έχουν παρατηρηθεί στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα και ότι στη Σλοβενία εκπονείται νόμος προς αυτό το σκοπό.

Αναφερόμενη στα κονδύλια της ΕΕ, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει ότι κάθε σεντ καταβάλλεται με σωστό και διαφανή τρόπο.

«Πρέπει να πετύχουμε μια δίκαιη κατανομή χρημάτων και όχι μια προνομιακή χρηματοδότηση ορισμένων που είναι πρόθυμοι να τραγουδήσουν το σκοπό της κυβέρνησης», είπε, σύμφωνα με την Jutarnji και το euroactiv.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Σλοβενίας (STA), ένα δημόσιο μέσο ενημέρωσης, χρηματοδοτούμενο από το κράτος, ανέφερε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η κρατική χρηματοδότησή του σταματά. H  συντηρητική κυβέρνηση της Janez Janša  έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το έργο του STA, οπότε αυτή η απόφαση ερμηνεύεται ως πολιτική πίεση στον οργανισμό.

Υπό τον Βίκτορ Ορμπάν, η Ουγγαρία έχει θέσει τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης υπό κυβερνητικό έλεγχο, με την τελευταία περίπτωση να είναι αυτή του index.hu. Η Πολωνία ανακοίνωσε μια «αποπολιτικοποίηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης» [δηλαδή την ευθυγράμμισή τους με τον «εθνικό στόχο»] ενώ στην Ελλάδα, η πρακτική εμφανίστηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση στην Αθήνα παρείχε 20 εκατομμύρια ευρώ στα μέσα ενημέρωσης για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στην ανάγκη να παραμείνει κανείς ασφαλής στο σπίτι. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης αρνήθηκαν να λάβουν τα χρήματα, υπογραμμίζοντας την έλλειψη διαφάνειας στη διανομή κεφαλαίων, ενώ ορισμένα άλλα, ειδικά αυτά που είναι ιδιαίτερα επικριτικά για την κυβέρνηση, δεν έλαβαν καθόλου χρήματα.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, δημοσιογράφοι ρώτησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις αναφορές στον Τύπο που δημοσιεύθηκαν σχετικά με αυτό το ζήτημα στην Αθήνα και ένας εκπρόσωπος της ΕΕ απάντησε ότι οι αναφορές ήταν ανακριβείς.

«Έχουμε δει μερικές παραπλανητικές αναφορές σχετικά με μια εσωτερική συνάντηση με ευρωβουλευτές, αλλά θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι η Αντιπρόεδρος Jourová δεν σχολίασε την κατάσταση ειδικά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αρκετοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν σε αυτήν την εσωτερική συνάντηση, ωστόσο, επιβεβαίωσαν το περιεχόμενο των σχολίων της αντιπροέδρου στην EURACTIV, συμπεριλαμβανομένης της ρητής μνείας της στις τέσσερις χώρες όπου έχει σημειωθεί αυτή η πρακτική χρηματοδότησης.


(Visited 23 times, 1 visits today)

Read more:
359951-basta
Βάστα!

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close