«Οι παρά φύση σχέσεις και πρακτικές του κ. Λιγνάδη ήταν γνωστές εδώ και καιρό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, μεταξύ των οποίων όλοι εδώ στην Αθήνα. Η κα Μενδώνη έκανε πολύ μεγάλο λάθος που τον διόρισε, προφανώς επειδή ήταν φίλος του πρωθυπουργικού ζεύγους, και στην συνέχεια προσπάθησε να καλύψει το σκάνδαλο με το περιβόητο σημείωμα στην ΕΡΤ, που καλούσε τους δημοσιογράφους να μη χρησιμοποιούν φωτογραφίες του Λιγνάδη με άλλα πρόσωπα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Creta TV και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη, για τις πρόσφατες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του θεάτρου.
«Έχουν καταστραφεί ζωές παιδιών 15 ετών. Αυτό είναι έγκλημα. Ο Γουάινστιν στις ΗΠΑ καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλακή για σεξουαλική κακοποίηση ενήλικων ηθοποιών. Και καλώς καταδικάστηκε. Τι θα γίνει εδώ όταν έχουν καταστραφεί οι ζωές 15χρονων παιδιών, που δε μπορούσαν να αντιδράσουν; Πρέπει η Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της και όσοι τον τοποθέτησαν εκεί και προσπάθησαν να τον καλύψουν πρέπει να υποστούν τις πολιτικές συνέπειες. Η κα Μενδώνη πρέπει να παραιτηθεί», τόνισε.
Για το θέμα των εμβολιασμών και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ευρωβουλευτής δήλωσε πως «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί από αυτούς που είχαν προβλεφθεί. Υπάρχουν χώρες εκτός ΕΕ που έχουν προχωρήσει σημαντικά τον εμβολιασμό, όπως η Μ. Βρετανία και το Ισραήλ. Έχουν γίνει πολλά λάθη από την ΕΕ στο θέμα αυτό: από την διαχείριση και τη διαπραγμάτευση, στην έλλειψη διαφάνειας».
Πράγματι η Μ. Βρετανία μπορεί να προχώρησε γιατί «είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις μια χώρα μόνη, παρά 27 μαζί. Πολύ περισσότερο, δε, όταν οι υπεύθυνοι που χειρίζονται αυτές τις καταστάσεις, δεν είναι εκλεγμένοι αλλά έχουν βρεθεί εκεί με άλλα κριτήρια. Η πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιλέχθηκε από τον Μακρόν και τη Μέρκελ. Τους επιτρόπους τους στέλνει η κάθε χώρα. Καμιά φορά οι πρωθυπουργοί στέλνουν εκεί όσους θέλουν να ξεφορτωθούν. Έτσι βλέπουμε κράτη μέλη που προμηθεύονται εμβόλια εκτός των συμφωνιών της ΕΕ. Το έκανε η Ουγγαρία, ανακοίνωσε ότι θα το κάνει η Σλοβακία, και η Κροατία κινείται ανάλογα. Αν συνεχιστεί η ανικανότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό αργά ή γρήγορα θα γίνει από περισσότερα κράτη».
«Η φιλοδοξία ήταν αυτή η κρίση να αντιμετωπιστεί με αλληλεγγύη και ισοτιμία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Ταμείο Ανάκαμψης και την κοινή αγορά εμβολίων. Ο σκοπός ήταν να γίνει πιο δίκαιη η Ευρώπη. Δεν πρέπει να την καταστρέψουμε αλλά να την κάνουμε πιο δημοκρατική», προσέθεσε ο Στ. Κούλογλου σχολιάζοντας τους κινδύνους να αυξηθεί ο ευρωσκεπτικισμός από αυτή την ανικανότητα.
Για τα προβλήματα που προέκυψαν από τον χιονιά, ο ευρωβουλευτής διαπίστωσε πως στην χώρα «υπάρχουν μεγάλα στρατηγικά προβλήματα. Από το δημογραφικό μέχρι το θέμα των υποδομών που καταρρέουν με την πρώτη ευκαιρία – και όχι μόνο υπό την παρούσα κυβέρνηση. Δε βάζουμε μυαλό. Όμως η σημερινή κυβέρνηση έλεγε πολλά υπερβολικά και δημαγωγικά πράγματα, όπως ότι θα είχε εκκενώσει το Μάτι σε 20 λεπτά – και τώρα τα πληρώνει. Τώρα βλέπουμε ένα πινγκ πονγκ ευθυνών, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που παριστάνει τον θεατή. Υπάρχει μεγάλη αλαζονεία στην κυβέρνηση και αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα της. Κάνουν λάθη και αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Πρέπει η κυβέρνηση να κυβερνήσει με γνώμονα τις ανάγκες του κόσμου και όχι με βάση τις δημοσκοπήσεις. Ο κόσμος θέλει πρακτικά αποτελέσματα στη ζωή του».
Τέλος για την τουρκική προκλητικότητα, ο Στέλιος Κούλογλου ανέλυσε πως «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι επίδραση θα έχει η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ στους παλικαρισμούς του Ερντογάν. Έχουμε σημάδια όξυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία. Ο Μπάιντεν δε θα ακολουθήσει την πολιτική που ακολουθούσε ο Τράμπ ως προς τον Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει αυτά τα παιχνίδια για να μετρήσει και τις αντιδράσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού».
Εκτός αυτών, «ο Ερντογάν έχει κάνει στρατηγικά λάθη. Έχει στήσει ένα διεφθαρμένο καθεστώς και θα το πληρώσει. Αυτά τα καθεστώτα συχνά καταφεύγουν σε τυχοδιωκτισμούς στην εξωτερική πολιτική για να συγκαλύψουν τα προβλήματα στο εσωτερικό. Ο Ερντογάν κάνει αυτές τις κινήσεις για να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τα σοβαρά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας».
Δείτε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: https://youtu.be/iDqMLBHF1fc